Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Обмінники закриваються, бо банки бояться штрафів

Останнім часом у Києві почали масово зникати пункти обміну валют. Зникли обмінники в центрі, на Подолі та в інших районах столиці. Повідомлялося, що банки просто почали відкликати агентські угоди з пунктами обміну валют.

З чим це пов'язано, ТСН.ua пояснив заступник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ.

«Так, дійсно, обмінники почали зникати через нові правила обміну валют. Загальної статистики немає, кожний банк приймає рішення про відкликання угод самостійно, виходячи з економічної доцільності», - каже експерт.

На думку експерта, банкам стає невигідно утримувати обмінники навіть не через те, що для проведення валюто-обмінних операцій потрібен ксерокс. Справа ще й в тім, що пункти обміну валют не в змозі проконтролювати обсяг обміну валют, що загрожує банкам санкціями з боку НБУ.

«Зараз потрібно контролювати, аби одній особі не продали більше 150 тисяч гривень у одному банку. Для цього потрібно, щоб усі банківські відділення були підключені до єдиної системи. Аби людина не могла купити в іншому обмінному пункті цього ж банку ще 150 тисяч. Якщо банк порушує ці вимоги, НБУ може відкликати ліцензію на здійснення валюто-обмінних операцій, а цього банки бояться», - стверджує Кущ.

Звісно, потреба у додатковому устаткуванні, а також необхідність архівувати і зберігати отриману інформацію про клієнта – це також потребує спеціалізованих приміщень, яких, зазвичай, обмінні пункти не мають, зазначає експерт.

На його думку, така ситуація, з одного боку ускладнює життя споживачів банківських послуг, а з іншого – вона сприятиме модернізації обмінних пунктів, якої вони вже давно потребували.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ