Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Оборонне планування України враховує довгострокову російську загрозу

Передбачене Державною програмою розвитку Збройних Сил України на період до 2020 року оборонне планування буде орієнтовано на російську загрозу. Про це сьогодні, 16 травня, під час брифінгу для преси розповів заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального Штабу Збройних Сил України полковник Сергій Масловський, передає Генштаб ЗСУ.
Фото: Генеральний штаб ЗСУ.

«Відповідно до Державної програми вже з наступного року ми плануємо перейти до оборонного планування на основі спроможностей, але у нас є також необхідність враховувати загрози. Чому так? Тому що, ви знаєте, є відповідна загроза – це російська загроза , яка має довгостроковий характер, про що сказано в Стратегії національної безпеки. Тому ми будемо орієнтувати наше планування на цю загрозу, перш за все. Це означає, що ми будемо здійснювати планування на основі спроможностей, але сценарії і ситуації – вони будуть спрямовані і узагальнені відповідно до цієї загрози», - зауважив заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального Штабу Збройних Сил України.

Він нагадав, що система оборонного планування на основі існуючих загроз була притаманна колишньому Радянському Союзу і країнам-членам НАТО в роки холодної війни. Наступним етапом розвитку системи оборонного планування є планування на основі спроможностей, які дозволяють виконувати завдання та відповідати на ширший спектр загроз в їх динаміці. За словами полковника Сергія Масловського, спроможності - це бойові бригади, це озброєння, літаки і кораблі, системи автоматизації та інші складові, з яких складаються Збройні Сили і до яких висуваються відповіді вимоги. Досягнення визначених спроможностей дозволяє враховувати всі можливі сценарії розвитку обстановки і визначати завдання із оборони держави, захисту її суверенітету та територіальної цілісності.

«Стратегічна мета щодо досягнення спроможностей стосується впровадження більш ефективної підготовки військ/сил, інтеграції у цей процес стандартів НАТО і, що дуже важливо, врахування досвіду який ми набули під час виконання завдань в ході антитерористичної операції. Сьогодні можна говорити, що вже країни НАТО багато в чому навчаються у нас, тому що жодна з них ще не вела бойові дії проти підрозділів Російської Федерації, або проти інших країн, які мають сучасне озброєння та розвинуті збройні сили», - сказав полковник Сергій Масловський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ