Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Одіозні фірми попри програш на торгах стали підрядниками Міноборони

Міністерство оборони 25 березня уклало угоди на послуги з харчування для військових до кінця року на суму 2,2 млрд грн з компаніями, які запропонували не найнижчі ціни під час торгів. Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Електронні торги у системі ProZorro пройшли 1 березня. Найдешевші пропозиції на суму 1,61 млрд грн подали ТОВ "Статпостач", ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "Сава", ТОВ "Валета С", ТОВ "Час Мрій" і ТОВ "Військторг".

Згодом фірми відмовилися від участі в переговорній процедурі, а за ними – ще по 5-17 учасників. Вони мотивували це зміною тарифів на енергоносії, неможливістю надання послуг за такою ціною або взагалі не надали пояснень.

Відтак угоди були укладені з фірмами, чиї пропозиції загалом були на 0,61 млрд грн дорожче від найдешевших.

Відтак найбільший підряд отримало ТОВ "Геус-Груп", чиї заявки були найдорожчими. Компанія годуватиме військових у десяти областях України за 815,29 млн грн.

Із цієї суми 410,43 млн грн припало на Дніпропетровську й Запорізьку, а 404,86 млн грн – на Рівненську, Тернопільську, Хмельницьку, Чернівецьку, Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську та Волинську обл.

Фірма одесита Аркадія Генкіна і донеччанина Олександра Саєнка зайняла в пулі харчувальників армії нішу ТОВ "Адмет груп", пов’язаного з оточенням екс-нардепа Юрія Іванющенка. Вони мають офіси в одному бізнес-центрі, від них до Міноборони ходять одні й ті самі представники.

ТОВ "Візит" замовили харчування солдатів у шести областях за 681,61 млн грн: Київська область –280,82 млн грн, Житомирська, Чернігівська, Полтавська, Сумська та Черкаська області – 400,79 млн грн.

Компанія належить Ірині Кут і Олені Березюк – дружині Руслана Березюка, екс-депутата Білоцерківської райради від Партії регіонів. У січні 2015 року начальника управління тилу та логістики Нацгвардії Святослава Манжуру затримали при отриманні хабара у 232 тис грн від Руслана Березюка. Але за грати жоден з них не потрапив.

ТОВ "Авіка" отримає 357,47 млн грн за харчування військових у Харківській, Луганській та Донецькій обл.

Фірма у 2004-2008 роках брала участь в експерименті з впровадження аутсорсингу в армійському харчуванні. Пізніше її потіснила група фірм, пов’язаних з Михайлом Єжелем, який був головним інспектором, а згодом і очолив Міністерство оборони. Засновницею "Авіки" є Наталя Дишук з Дніпропетровська, а керівником – Ірина Гетман.

Ще 345,50 млн грн дадуть ТОВ "Артек-Союз" за послуги в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Фірма була зареєстрована в Криму, а після анексії півострова переїхала до Одеси і продовжила вигравати армійські тендери. Нині вона записана на Євдокію Колесник, директором є Олександр Сердюк. Детальніше про "Артек-Союз" можна прочитати тут: Скандальні годувальники солдатів-3. Кримські.

Крім того, за даними ProZorro, закупівля послуг для Кіровоградської та Вінницької області не відбулася через дискваліфікацію всіх учасників після їхніх відмов. Проте у ВДЗ є оголошення про акцепт 24 березня заявки ТОВ "Транс Логістик Центр" на 126,30 млн грн.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ