Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Один з районів Львівщини може стати боржником Польщі, польське посольство вимагає пояснень

Місто Бібрка, як і загалом Перемишлянський район на Львівщині опинилося під загрозою виплати непомірної суми компенсації, яку має намір відсудити у місцевих і європейських судах ДП „Полісинтез”, робота якого на даний час заблокована пікетувальниками. Це випливає із ситуації, яка склалася навколо „Полісинтезу” у Бібці.
Зокрема, з відділу сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Республіки Польща в Україні на адресу голови Перемишлянської райдержадміністрації Олега Паски надійшло звернення такого змісту, який подаємо у оригіналі:
„Відділ сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Республіки Польща в Україні засвідчує Вам свою повагу та, посилаючись на попереднє листування у справі проблем компанії із польським капіталом ДП «Полісинтез» АТ «Органіка» (блокування виробничого закладу компанії у м. Бібрка мешканцями міста, які оцінюють, що діяльність закладу загрожує їх здоров'ю та стану навколишнього середовища) звертається у наступних справах:
„18 липня 2008 року Господарський суд Львівської області визнав, що рішення Виконавчого комітету Ради міста Бібрка від 12 травня 2005 року №37 «Про погодження здійснення цілодобового громадського конторлю», яке було юридичною підставою для блокування мешканцями міста Бібрка під'їзного шляху до закладу ДП «Полісинтез» АТ «Органіка», є незгідне з Конституцією України і законом «Про місцеве самоврядування України» та воно було скасоване.
У зв'язку з вищенаведеним, звертаємось з ввічливим проханням вчинити дії з метою виконання наведеного рішення Господарського суду Львівської області та по мірі можливості термінового розблокування під'їзного шляху до закладу ДП «Полісинтез» АТ «Органіка». Просимо повідомити нас про вчинені Вами дії”.
Далі у другому пункті звернення висловлено прохання надати пояснення щодо причин прийняття Львівською обласною радою рішення від 1 липня 2008 року не видавати ДП «Полісинтез» АТ «Органіка» дозволів на викидання в атмосферу гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин.
У цьому питанні посольство Польщі посилається на висновки державних служб, зокрема, санітарно-епідеміологічної служби, екологічної інспекції області, екологічної інспекції області, Головного санітарного лікаря області та висновки експертизи Кафедри органічної хімії Львівської політехніки, які стверджують, що внаслідок пожежі у закладі ДП «Полісинтез» АТ «Органіка» не могло відбутися викиду шкідливих діоксинів і що пожежа та діяльність ДП «Полісинтез» АТ «Органіка» не мають негативного впливу на навколишнє середовище та здоров'я мешканців Бібрки.
„При цьому ми бажаємо підкреслити, що в ситуації відсутності прогресу у полюбовному врегулюванню проблеми з доступом до виробничого закладу, керівництво згаданої компанії розгляне питання перенесення закладу в інший регіон України - що, без сумніву, некорисно вплине на місцевий ринок праці та доходи бюджету Львівської області.”, – йдеться далі у листі.
Водночас, у своєму інтерв’ю Голова Перемишлянської РДА Олег Паска підкреслив, що на таких зверненнях проблема не вичерпується і слід чекати подальших дій з польської сторони.
Зокрема, за словами Паски, зупинити діяльність підприємства можна за рішенням суду або за рішенням власника, а призупинити роботу підприємства можуть спеціально уповноважені органи: МНС, санепідемстанція, екологічна служба, місцева рада або Кабінет Міністрів. Та й то за умови призупинення діяльності до часу виконання відповідних приписів.
„Є також стаття 27 ЗУ «Про підприємства в Україні», – каже Паска. – Там сказано, що підприємство може у судовому порядку вимагати компенсації не отриманого прибутку. Простіше кажучи, якщо через 5 - 10 років чи у Європі, чи у нас «Полісинтез» виграє судові справи, вони за цей період можуть вимагати не отриманий прибуток. Скажіть, будь-ласка, хто зможе оплатити ці суми? Таким чином, ми потрапляємо у дуже неприємну ситуацію, коли через кілька років з міської ради, районної, обласної ради можуть бути стягнути дуже серйозні суми, після яких говорити про те, що матимемо кошти на виконання обов'язкових повноважень, буде дуже складно”.
Як зауважує Паска, виходом із ситуації можуть стати тільки переговори, або варіант перенесення підприємства у інший регіон. „Якщо у абсолютному програші залишаться люди, які вклали гроші у побудову «Полісинтезу», то зрозуміло - вони не заспокояться і будуть подавати судові позови. Рано чи пізно ці судові позови чимось завершаться. Для того, щоби зняти напругу, треба переконати одну сторону не подавати до суду, а другу сторону - піти назустріч” – каже Паска.
З огляду на це, сьогодні, 29 серпня голова Перемишлянської райдержадміністрації Олег Паска, голова Перемишлянської районної ради Василь Винницький зініціювали зустріч керівників фракцій Перемишлянської райради стосовно функціонування заводу „Полісинтез”. Депутати підтримали ініціативу очільників району організувати зустріч із власниками заводу „Полісинтез”, на якій обговорити питання можливості винесення хімічного виробництва з міста Бібрки. Відповідно до прийнятого рішення пан Олег Паска та пан Василь Винницький дали доручення підготувати запрошення власникам заводу „Полісинтез” на зустріч по вирішенню цього питання.
Водночас, міський голова Бібрки Орест Краєвський, який відстоював позицію блокувальників „Полісинтезу” у судових позовах з „Полісинтезом”, відмовився надавати коментарі нашій агенції, зауваживши, що йому не відома позиція посольства Польщі з приводу блокування „Полісинтезу”, а також про ймовірні штрафи, під загрозою сплати яких опиняються Бібрська міська рада, Перемишлянська районна рада та Львівська обласна рада.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ