Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Офшорні компанії з Кіпра – найбільші інвестори Львівщини

У січні-червні 2017 року в економіку Львівщини залучено 18,8 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу). Вкладення в економіку області у січні-червні 2017 року здійснили інвестори з 26 країн світу. Про це повідомили в ГУ статистики у Львівській області.

Найбільше інвестицій надійшло від партнерів з Кіпру (7,8 млн. дол. США), Німеччини (2,4 млн. дол. США), Польщі (1,3 млн. дол. США), а також Іспанії, Австрії та Данії (по 1,1 млн. дол. США).

З обсягу прямих іноземних інвестицій, які надійшли у січні-червні 2017 року, найбільше спрямовано в оптову та роздрібну торгівлю, ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів – 8,9 млн. дол. США (47,2% від загальнообласного обсягу надходжень), у промисловість – 7,5 млн. дол. США (39,6%), операції з нерухомим майном – 1,4 млн. дол. США (7,2%).

Обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), внесених у Львівщину з початку інвестування, на 1 липня 2017 року становив 1 161,5 млн. дол. США.

У розрахунку на одного мешканця області припало 461,7 дол. США прямих іноземних інвестицій.

На промислових підприємствах області станом на 1 липня 2017 року акумульовано 440,6 млн. дол. США іноземного капіталу, або 37,9% від загального обсягу. Зокрема, у підприємства з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності залучено 111,0 млн. дол. США, у машинобудування, крім ремонту і монтажу машин і устатковання, – 101,6 млн. дол. США, з виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів – 78,4 млн. дол. США.

Суттєві обсяги інвестицій спрямовані у фінансову та страхову діяльність – 381,7 млн. дол. США (32,9% від загального обсягу), транспорт, складське господарство, поштову та кур’єрську діяльність – 82,6 млн. дол. США (7,1%), операції з нерухомим майном – 81,4 млн. дол. США (7,0%), оптову та роздрібну торгівлю, ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів – 53,5 млн. дол. США (4,6%), сільське, лісове та рибне господарство – 37,0 млн. дол. США (3,2%).

 З країн ЄС внесено 83,8% від загального обсягу інвестицій, з інших країн світу – 16,2%. Лідерами в інвестуванні підприємств Львівщини є партнери з Польщі (379,9 млн.дол. США), Кіпру (145,2 млн. дол. США), Австрії (121,4 млн. дол. США), Німеччини (95,3 млн. дол. США), Швейцарії (70,5 млн. дол. США) та Данії (65,4 млн. дол. США). На ці країни припало 75,6% від загальнообласного обсягу прямих іноземних інвестицій.

Обсяг інвестицій (акціонерного капіталу) з області в економіку країн світу на 1 липня 2017 року становив 14,0 млн. дол. США. Прямі інвестиції спрямовано до Російської Федерації, Польщі та Чехії. Переважну частину інвестицій з області за межі України здійснили підприємства, що займаються професійною, науковою та технічною діяльністю, а також промислові підприємства. У поточному році підприємства області за межі країни інвестували 298,6 тис. дол. США.

Довідка.

Пряма інвестиція (акціонерний капітал) – це категорія міжнародної інвестиційної діяльності, яка відображає прагнення інституційної одиниці-резидента однієї країни здійснювати контроль або істотний вплив на діяльність підприємства, що є резидентом іншої країни. Інвестиція є прямою, якщо капітал/право власності нерезидента складає не менше 10% вартості статутного капіталу підприємства-резидента або нерезидент має не менше 10% голосів в управлінні підприємства- резидента. До прямих інвестицій також відносять інвестиції, що отримані на основі концесійних договорів і договорів про спільну інвестиційну діяльність. Дані про прямі інвестиції сформовано на підставі інформації юридичних осіб-резидентів та постійних представництв нерезидентів в Україні з урахуванням адміністративних даних Національного банку України про ринкову вартість прямих інвестицій (акцій, майна тощо) підприємств і установ. Інформація про прямі інвестиції використовується НБУ для складання платіжного балансу та міжнародної інвестиційної позиції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ