Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд міжнародних подій за 14 серпня

Огляд важливих міжнародних подій за 14 серпня від Агенції інформації та аналітики Гал-інфо.

Президент США вважає, що разом і президентом України вони знайшли дієвий засіб проти гібридизації Путіна. В авіапромі України настала активна фаза переходу на стандарти НАТО, у відомстві Путіна з відчаю розсекретили цінного агента свого впливу, у середовищі «руских» дипломатів на території США виник острах і тремор, а маріонетки Кремля – КНДР і Венесуела – імітують антиамериканський опозиціонізм.

Кремлівська фейкотворчість із відчаю

Напередодні історичного рішення Дональда Трампа надати Україні летальну зброю для ефективної боротьби проти кремлівського агресора, видання «New York Times» поширило інформацію, що Україна можливо постачає двигуни для оснащення ракет КНДР, націлених на США і Японію.

Про таку ймовірність американському виданню повідомив Майкл Еллеман, фахівець із питань ракетобудування у Міжнародному інституті стратегічних досліджень (IISS). Цей американський експерт ще з 90-х років минулого століття тісно співпрацює з Москвою у питаннях ядерного озброєння. Не виключено, що він є завербованих агентом, підпорядкованим Сергею Нарішкіну, заступникові Путіна у Службі зовнішньої розвідки. Можна тільки уявити, наскільки критичним для Путіна є можливе рішення Дональда Трампа постачати Україні озброєння, якщо він вирішив «спалити» свого глибоко інтегрованого «крота». Фахівці рівня Майкла Еллемана добровільно не роблять таких заяв, які дискредитують їхній професіоналізм.

Олександр Турчинов, секретар РНБО, зробив офіційну заяву, що Україна не постачала зброю і військові технології ні безпосередньо у КНДР, ні на «чорний ринок», а поширювану іноземними ЗМІ недостовірну інформацію, що «Південмаш» передав ракетні технології КНДР, назвав інспірацією путінських спецслужб. Проте не виключено, що Москва оснащує північнокорейські ракети українськими двигунами, які закупила ще до 2014 року.

Володимир Горковенко, завідувач відділом Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України, іронічно прокоментував публікацію американського видання «The New York Times» про можливі постачання ракетних двигунів «Південмашу» в КНДР. Він зазначив, що в американській редакції вочевидь ототожнили міжнародний ринок озброєнь із ринком «блошиним», де товариш Ин може прийти і попросити загорнути йому кілька двигунів RD-250 в «Рускую газету». Були журналісти «The New York Times» Вільям Брод і Давід Сангер з бодуна чи під впливом інших чинників, Володимир Горковенко не повідомив.

Трамп і Порошенко знайшли засіб впливу на Путіна

Видання «Bloomberg» повідомило, що в адміністрації Дональда Трампа вважають постачання вугілля Україні надійним інструментарієм для нівеляції впливу РФ на країн-сусідів шляхом маніпуляції реалізацією природних ресурсів. Після розпаду СРСР Україна багато років була залежною від нафти і газу Москви, яка паразитувала на цій залежності.

«Bloomberg» процитувало Дональда Трампа, який наголосив, що американська нафта, вугілля та природний газ можуть стати і важливими засобами дипломатичного впливу. Президент США зазначив: «Росія заробляє свої гроші, продаючи нафту, а у нас нафти більше, ніж у будь-кого. Ніхто про це не знав ще п'ять років тому. І я хочу її використовувати».

Ідею Дональда Трампа також підтримав Ерні Трешер, президент пенсільванської вугільної компанії «Xcoal Energy&Resources LLC». Він повідомив: «Американське вугілля замінить руске з метою збереження енергетичної безпеки та заради диверсифікації».

Україна переходить на стандарти НАТО

Державне підприємство «Антонов» планує до 2020 року завершити переоснащення свого виробництва на стандарти НАТО. Під час нещодавнього липневого візиту в Україну Єнса Столтенберга, Генерального секретаря Альянсу, продукції ДП «Антонов» приділили особливу увагу.

Гостям презентували транспортні літаки Ан-132Д, Ан-178, Ан-22 «Антей», Ан-124-100 «Руслан» і Ан-225 «Мрія». На борту «Мрії» для делегації НАТО влаштували фуршет, під час якого Єнс Столтенберг зізнався: «Я чув про найбільший транспортний літак. А сьогодні, отримавши можливість особисто побувати на його борту і відчути гігантські габарити цієї машини, я вражений силою людської думки, здатної створити таку техніку».

Керівництво ДП «Антонов» повідомило, що підприємству вдалось цілком замістити рускі комплектуючі для виробництва літаків Ан-178 і Ан-132D. Відтепер Кремль уже не матиме змоги саботувати діяльність українського підприємства, а виготовлені лайнери завершують випробувальні польоти. Маркетинговий план ДП «Антонов» передбачає випуск щонайменше 70 літаків у наступні п'ять років. Згідно з дослідженнями, у найближчі 15 років ємність світового ринку середніх транспортних засобів оцінюється орієнтовно у 900 літаків.

Литва відмовиться від програм РФ

Депутати Сейму Литви звернулись до литовського уряду з клопотанням надати інформацію про обсяг застосування у литовських державних відомствах та установах руского програмного забезпечення та інформаційних технологій, а також і на тих підприємствах, які мають стратегічне значення для національної безпеки. Дещо раніше литовські фахівці з питань комп'ютерної безпеки почали пошуки, чим замінити небезпечний руский продукт у державних відомствах Литви.Едвінас Кярза, віце-міністр оборони Литви, розповів: «Нам стали відомі випадки підозрілого програмного забезпечення у Литві. Вже з'ясовано, що в такому забезпеченні вмонтовані можливості для підключення ззовні. Коли таке підключення відбувається, нам залишається тільки уявляти, що вони (рускі – прим. ред.) роблять, коли нас контролюють».

США започаткують розслідування проти Китаю

У Білому Домі взялись до розслідування стосовно Китаю за звинуваченнями у незаконному використанні технологій і порушенні прав США на інтелектуальну власність. Тобто це буде розслідування китайського економічного шпіонажу і фактів крадіжок американських технологій. Заради такої оказії Дональд Трамп перервав відпустку й прибув на день у Вашингтон для офіційної заяви і підписати відповідний указ.

Своїм розпорядженням, яке він назвав «початком великого кроку», Дональд Трамп доручив провести дізнання Роберту Лайтхайзеру, торговому представникові країни, який має з’ясувати, чи насправді Китай порушив права США на інтелектуальну власність. Адже торгова політика Піднебесної змушує американські компанії ділитись конфіденційною  інформацією, щоби Пекін дозволив їм  провадити бізнес у Китаю. За підсумками слідства США можуть звернутись до Світової організації торгівлі з метою запровадити щодо Китаю штрафів або інших обмежувальних заходів.

Це розслідування може призвести до торговельної війни між США та Китаєм, а Пекін уже застеріг, що внаслідок такого протистояння чимало втратять обидві країни. Раніше американські ЗМІ повідомили, що президент США розглядає можливість запровадження санкцій проти Китаю, тому що Пекін не докладає належного економічного впливу, який має, щоби завадити КНДР у створенні ядерної зброї.

Екстрені санкції Китаю проти КНДР

Після оголошення про американське розслідування проти Китаю стосовно шпіонажу, Пекін миттєво, вже через добу, повідомив про запровадження відносно КНДР економічних санкцій. Від 15 серпня Китай припинить імпортувати з КНДР морепродукти, вугілля, свинець і залізну руду, що призведе до економічних збитків для КНДР на суму понад мільярд доларів у рік. Увесь річний дохід КНДР від експорту становить три мільярди доларів.

На Москві дипломатичний переполох

Маша Захарова, одіозний голос руского МІДа, закликала американців не спекулювати своїми санкціями у відповідь на санкції РФ. Вона наголосила, що поширена інформація про те, що в Білому Домі готують паритетну відповідь на вислання з РФ американських дипломатів розрахована на тих, хто не компетентний.

Підлегла Лаврова компетентно поінформувала, що консульський «дисбаланс» після розпаду Радянського Союзу (три американські консульства на РФ проти чотирьох руских у США) утворився виключно через американський недогляд і недбалість. Отож закриття котрогось із руских консульств у США буде політично непродуктивним і незаконним. Від недавнього часу руский МІД взяв за звичку повчати американців, що вони роблять законно на своїй території, а що ні.

Раніше з'явились інформація, що у відповідь на путінське зухвальство – позбавлення США 755 працівників американських консульств – у Вашингтоні розглядають можливість закриття одного з консульств РФ, які знаходяться у Нью-Йорку, Сан-Франциско, Сіетлі та Х'юстоні. Серед руских дипломатів у США настала паніка, у їхньому середовищі не спостерігається бажання повернутись на родіну, тож вони з тремором очікують, на кого вкаже палець Трампа. Зростає паніка і на Кремлі: там уже підраховують скільки РФ втратить у США своїх шпигунів.

Руский банк без системи SWIFT

Перші паростки американських санкцій вже проросли, хоча запланованих 180 днів іще не минуло. Руский «Темпбанк» відключили від SWIFT – міжнародної системи обміну фінансовими даними. Причина відключення – топ-менеджмент фінансової установи потрапив у список антируских санкцій США. Співробітники банку проводили торгові операції з Іраном і Сирією. Зокрема, «Темпбанк» відкрив рахунки для іранського центробанку і ряду сирійських компаній. Ініціатором відключення «Темпбанку» від SWIFT стала правозахисна організація «Об'єднання проти ядерної програми Ірану» (UANI).

У березні 2017 року керівничка ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна заявила, що РФ захищена на випадок повного відключення від системи SWIFT. За словами очільниці московського регулятора, негативні наслідки при такому сценарії не загрожують рускій економіці. Про те, що без системи  SWIFT рускі банки – це тільки приміщення із оргтехнікою на столах, Набіулліна промовчала.

На полігонах КНДР і Венесуели заворушились

Американські супутники зафіксували вночі на 15 серпня активність на полігонах КНДР, що може означати підготовку до нового пуску балістичної ракети й наполегливого бажання товариша Ина отримати по загривку від США. Останній запуск Пхеньян зробив теж уночі наприкінці липня. Тоді балістична ракета пролетіла орієнтовно тисячі кілометрів і впала у центральній частині Японського моря.

Після цього випадку з американської ініціативи у Радбезі ООН одноголосно прийняли резолюцію, яка посилила санкції проти Північної Кореї. Від того дня, від 5 серпня, між Вашингтоном і Пхеньяном не припиняється обмін погрозами.

Перед зафіксованою активізацією на північнокорейських полігонах лідер КНДР провів нараду з керівництвом ракетних військ, яке йому повідомило, що знищить американців, як тільки ЦК Компартії КНДР віддасть такий наказ. Товариш Ин похвалив своїх підлеглих і наголосив, що «американські імперіалісти своєю агресивністю зав'язали собі на шиї тугу петлю». Проте добрий корейський керманич готовий ще трохи почекати, поки США не приймуть рішення, яке «полегшить їхню жахливу прийдешність». Скільки часу КНДР буде чекати на опам'ятання США, сказано не було.

***

Одночасно із військовою активністю КНДР диктатор Венесуели Ніколас Мадуро теж оголосив про проведення дуже масштабних військових навчань у відповідь на «імперіалістичні заяви» президента США. Навчання триватимуть два дні – 26 і 27 серпня – оскільки на іще більшу масштабність кремлівських кредитів  не вистачає.

Під час антиамериканського мітингу біля президентського палацу, диктатор Мадуро, оголосивши про військові навчання, адресував президентові США відоме гасло лівих сил – «Венесуелу не злякати». Після декларації твердості боліварського революційного духа Ніколас Мадуро-старший вже примирливим тоном додав, що таки не втрачає надії провести з главою Білого Дому консультаційну телефонну розмову. А Ніколас Мадуро-молодший уже не погрожував Білому Домові «появою на його зеленій галявині венесуельських гвинтівок».

Схоже на те, що великий гросмейстер багатоходівок, створюючи вогнища мілітарної напруги у різних точках світу, також не втрачає сподівань розосередити зовнішньополітичний антируский вектор Дональда Трампа.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ