Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд міжнародних подій за 15 серпня

Огляд важливих міжнародних подій за 15 серпня від агенції інформації та аналітики Гал-інфо.

У Білорусі набирає силу рух проти військових навчань «Захід-2017», на РФ насувається соціально-економічний колапс, Путіна по-доброму попросили «на вихід», а США минулу добу на вищому політичному рівні займались «розбором польотів» між правими радикалами і лівими терористами.

Протестна Білорусь

Білоруський Національний Конгрес розмістив на своїй сторінці у соціальній мережі креативне запрошення на «Акцію попередження», яка розпочнеться в Мінську 8 вересня о 19:00 на Жовтневій площі. «Акція попередження» спрямована проти спільних руско-білоруських навчань «Захід-2017», після яких військовий контингент РФ може залишитися на території Білорусі в статусі окупаційних військ.

На спеціальному колажі від Білоруського Національного Конгресу зображений гетьман Костянтин Острозький (герой перемоги над московською ордою біля Орші), який закликає білорусів на акцію протесту і наче натякає кремлівському агресорові та його сателітам, що історія може повторитись.

Московський МІД і далі «ковбасить»

Путінське оточення не полишає спроб вгадати відповідь президента США на вимушене скорочення на РФ чисельності працівників американських дипломатичних місій. Рускі передбачають, що Вашингтон може іще більше обмежити куцу свободу переміщення кремлівських дипломатів у США і посилити процедуру нотифікації. Мова йде про скорочення радіусу поїздок руских мідівців із їхніх місій від нинішніх 40 км до 15-20 км.

Також американці можуть запровадити стосовно руских процедуру нотифікації, яка означає: якщо рускі захочуть виїхати за межі встановленої для них резервації, вони зобов'язані завчасно повідомити американську владу, за три робочі дні, про свої наміри. На Москві нахваляються, що запровадять симетричну відповідь, якщо у США нинішню територію сорокакілометрового обмеження їм скоротять іще наполовину.

Кремль покладе край вірменській «розкарячці»

Комплементаризм – це формат зовнішньої політики Вірменії, яка від початку отриманої незалежності намагається балансувати між Сходом і Заходом із вигодою для себе. Це стремління вижити у тій географічній реальності, в якій існує Єреван між Іраном, Туреччиною, Азербайджаном, Грузією і РФ. За таких геополітичних обставин Вірменія провадить консенсусну політику, щоби:

▪ підтримувати добрі відносини з Москвою в тому сегменті, який потрібний агресивній зовнішній політиці Кремля;

▪ підтримувати добрі відносини з Грузією, але не настільки, щоби не дратувати Москву;

▪ разом із Москвою протидіяти зовнішній політиці Азербайджану, особливо в енергетичному секторі, з метою обмежити Баку як конкурента Мокви у постачанні газу;

▪ підтримувати відносини з ЄС, звідки можна отримати інвестиції, менеджмент, нові управлінські механізми, які привносяться в політичну культуру і які відмінні від постординської політики Кремля;

▪ не дратуючи Москву, делікатно взаємодіяти з Іраном у торговельній сфері, адже через цю країну пролягає дорога до зовнішнього світу.

У підсумку, в ЄС Вірменію вважають проросійською, а на РФ – занадто прозахідною. З'явились ознаки, що після військових навчань «Захід-2017» на Кремлі візьмуться за Вірменію, щоб із її зовнішньополітичного тренду прибрати різновекторну «розкарячку», залишивши один політичний пунктир – на Москву.

Грядущий колапс

Під час зустрічі Путіна з його держдумівською камарильєю стала відома сумна новина для тамтешніх аборигенів – у 2018 році грошей на соціальну сферу буде мало, на медицину буде мало, на озброєння майже не буде. Ні, звісно, Москва і далі буде виконувати всі оборонні замовлення, буде розробляти нові військові програми, але дуже скромно, тому що «планується значна економія бюджету».

Водночас і Медведєв визнав, що Москва не впорається зі своїм економічним розвитком без європейських технологій, а під санкціями – і поготів. Під час наради він закликав підлеглих вивчати зарубіжний досвід з питань реалізації програми цифрової економіки, як теж не замикатись на власних і неперспективних розробках.

Очільник уряду РФ озвучив цілу програму: «Нам потрібно стежити за тим, як реалізуються програми цифрової економіки в інших країнах, співпрацювати із зарубіжними компаніями там, де це ще можливо, створювати спільні проекти, запрошувати до нас талановитих фахівців-іноземців на роботу, повертати наших громадян, які виїхали за кордон і там займаються цією темою. Розвиваючи технології, нам не слід замикатися тільки на власних підходах».

Медведєв щиро вважає, що іноземці живуть і марять приїхати на РФ, а колишні піддані, які вирвались на волю, знову мріють повернутись у руску кабалу.

А ще в уряді РФ наполягають на забудові РФ традиційним дерев'яним житлом, осучасненими «ізбушками». Під час зустрічі з активом партії «Єдина Росія» Медведєв наголосив, що раніше люди будували добротне житло із цегли, але тепер обставини змінились і необхідно повернутись до національних витоків і застосовувати дерево, яке є екологічним матеріалом.

За Путіним вдарив подзвін

«Партія зростання», якою керує Борис Титов і яка призначена для захисту прав підприємців перед рускою владою, вчора вибирала свого кандидата для участі у президентських виборах. «Партія зростання» завжди була вірною і відданою Кремлю, проте вчора трапилось неймовірне – кандидати у президенти від цієї політичної сили одностайно попросили Путіна відмовитися від влади, щоби «скористатись унікальною можливістю і піти із політики з високо піднятою головою».

Алєксей Портанскій, професор факультету світової економіки та світової політики НДУ ВШЕ, у цьому вчинку помітив симптом, який буде мати непередбачені наслідки для сценарію президентських виборів. Професор зазначив: «Ще вчора ніхто б не посмів уявити, що «Партія зростання» виявиться здатною на таке «святотатство». Ще вчора ніхто не міг уявити такого розвитку подій, коли бізнесмени радять Путіну піти геть, поки не пізно. А це означає, що в кремлівському оточенні ідея «Росія без Путіна» уже не під забороною. Дали дозвіл її обговорювати і поширювати».

На Москві переполох – Путін знову зник

Останній раз Путін був на публіці ще 8 серпня в Абхазії та в Сочі, де його супроводжував приватний пул приручених пропагандистів із телекамерами. А в подальшому Путіна ніхто вже не бачив. Кремлівське оточення повідомило (адже голос Путіна тепер у відпустці), що посполиті ймовірно побачать свого самодержця після 16 серпня.

Ніякого перевороту нема, ніякої підкилимної боротьби нема, є об'єктивний фактор – наближення часу президентських виборів. І хоча насправді ніяких виборів не буде, проте також не буде й часу для догляду за ботоксом. Тому треба користати з оказії, поки надворі «мертвий сезон»: як політичний, так і природний.

Багатоликий Доні

За коротку політичну кар'єру американський президент став схожим на багатолику індійську Парваті. Яких тільки епітетів він не отримав від опозиційного електорату: нарцис, сексист, нацист, фінансист, ксенофоб, ісламофоб тощо. А після заворушень у Шарлотсвіллі президентові начепили іще один прикметниковий ярлик – расист. Сам же Дональд Трамп бачить себе мудрим провидцем.

Дональд Трамп, коли ще був кандидатом у президенти, у своїй передвиборній кампанії різко висловлювався на адресу мексиканців. Проте якось в ефірі телеканалу CNN він заявив: «Я в меншій мірі расист, ніж хто б то не був».

Тоді ж, у контексті своїх заяв про необхідність заборонити в'їзд у США мусульманам, Трамп на питання журналіста, чи він ісламофоб, відповів запереченням. Він пояснив, що має дар передбачати майбутнє і аргументував цю властивість своєю книгою, опублікованою ще 2000 року. У ній Трамп попереджав про можливі загрози з боку ісламських терористів іще до вересневих терактів у Нью-Йорку, які відбулись у 2001 році. В ефірі телеканалу CNN Дональд Трамп наголосив: «Так уже склалось, що я дуже розумний. І так сталось, що у мене є здатність бачити те, що буде, ще до того, як воно трапиться».

За лаштунками Шарлотсвіллю

Наприкінці червня керівник комітету Палати представників із питань науки Ламар Сміт і конгресмен Ренді Вебер попросили, щоби міністр фінансів США Стівен Мнучін з'ясував, чи Кремль бува не фінансує протестні кампанії американських «зелених» проти технології фрекінгу. Їхня ініціатива набула широкої підтримки в Конгресі.

Технологія гідророзриву дозволила США наздогнати і перегнати РФ у видобутку газу. З огляду на великі запаси сланцю, його видобуток оголосили у США пріоритетним завданням національної енергобезпеки і новою галуззю економічного зростання. За експертними оцінками, тільки одне сланцеве родовище у Техасі повністю покриває потреби США на 40 майбутніх років.

Над Москвою нависла реальна загроза втратити газовий ринок. І тоді на сцену відстрибнули американські «зелені» й подали домагатись заборони у США видобутку газу методом фрекінгу, який, мовляв, є екологічно небезпечним. Протестувальники були добре зорганізовані й щедро фінансовані. Звісно, і керівництво «Грінпіс», і рупор Кремля Песков заявляли, що Кремль і «Грінпіс» один одного не знають, не бачили і жодних фінансових оборудок не здійснювали. Контактів не було тим паче, оскільки «Грінпіс» жодного разу не протестувала проти аналогічного застосування на РФ екологічно небезпечного фрекінгу.

Із приходом Дональда Трампа на посаду президента, на Москві дійшли висновку, що жодний «Грінпіс» уже не зможе нічим зарадити, і протестні акції «зелених» так само різко припинились, як і раніше виникли. Зате на рівному місці у США спонтанно активізувалось питання расизму, в яких активну учать беруть ті ж самі «зелені», але вже у нафталіновому камуфляжі антифашистів. Акції цих борців спрямовані проти електорату Дональда Трампа – проти рендеків. Так у США називають селян Півдня і протестантів «Біблійного поясу».

У місті Шарлотсвілль стільки часу стояв собі пам'ятник Роберту-Едварду Лі, генералові Конфедерації, і нікому не заважав. Аж раптом Майкові Зігнеру, мерові Шарлотсвіллю, забаглось демонтувати цю скульптуру, бо вона, мовляв, негативно позначається на тонко облаштованих організмах ліберальних радикалів і «зелених» антифашистів.

Рендеки негативно сприйняли це рішення, вважаючи, що їх несправедливо позбавляють минулого «Білої Америки», і прийшли висловити протест. На їхній мітинг проти демонтажу пам'ятника прибули зорганізовані агресивні ліві радикали та ініціювали бійку. Бажаючи приховати масштабні наслідки свого персонального підюджування американців до конфронтації, мер Зігнер звинуватив Дональда Трампа, який на той час був у Нью-Джерсі, у навмисно спровокованих безчинствах.

За участь у протестах і створення соціальної напруги у США зовнішні маніпулятори розраховуються з ліберальними радикалами і позеленілою антіфою майже місячною платнею. За даними видання «Washington Times» протестувальникам від лівих сил платять або $2500 у місяць за постійну участь у провокаційних протестах, або $50 доларів за годину участі в одноразових заходах. Наприклад, організація «Demand Protest» із Сан-Франциско опублікувала оголошення у місцевій пресі: «Отримуй гроші, борючись проти Трампа!» Таку «роботу» пропонують жителям у містах Остін, Шарлотт, Колорадо-Спрінгс, Колумбус, Денвер, Детройт, Ель-Пасо, Форт-Уерт, Джексонвілл, Окленд, Оклахома-Сіті, Філадельфія, Фінікс, Сан-Франциско, Сан-Дієго, Сіетл, Талса, Вашингтон та інших. Вражає масштабність організації нагнітання зумисних політичних провокацій і міжетнічних зіткнень у США.

Девід Д’юк, екс-керівник «Ку-Клукс-Клан», висловив вдячність Трампові за об'єктивну оцінку шарлотсвілльських подій. На своїй сторінці у соціальній мережі він написав: «Дякую, президенте Трамп, за вашу чесність і мужність, які дозволили вам сказати правду про Шарлотсвілль і засудити лівих терористів із BLM (Black Lives Matter [Чорне життя має значення]) та антіфи».

Дональд Трамп, виступаючи у Нью-Йорку в будівлі «Trump Tower» із заявою про подальший розвиток інфраструктури США, вдруге звинуватив обидві сторони конфлікту. Президент наголосив: «З одного боку була дуже погана група, а з іншого боку була група, яка вела себе дуже агресивно. Не потрібно давати оцінку подіям відразу, коли ще не відомі всі факти, як це робить більшість репортерів».

Екс-президент США, який після невдалих для його родича виборів у Кенії знову почав непомітно прокрадатись у велику політику, відреагував на події у Шарлотсвілль повчанням Нельсона Мандели. Обама процитував південноафриканського велелюбного багатоженця: «Ніхто не народжується з ненавистю до іншої людини через колір шкіри, походження або релігію. Люди повинні вчитись ненавидіти, і якщо вони можуть навчитись ненавидіти, то їх можна навчити і любити, бо любов більш природна для людського серця, ніж її протилежність». Однак чому за вісім років свого президентства Обама не навчив чорношкірих у США стати послідовниками Мандели і полюбити білих, він не пояснив.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ