Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд міжнародних подій за 9 серпня

Огляд важливих міжнародних подій за 9 серпня від агенції інформації та аналітики Гал-інфо.

Головними темами вчорашнього дня стали критика у США заяви Дональда Трампа стосовно КНДР і бажання Кремля підняти градус протистояння із НАТО.

Джон Маккейн розкритикував Дональда Трампа

Сенатор Джон Маккейн розкритикував погрози президента Дональда Трампа на адресу північнокорейського товариша Ина, а також наголосив, що від недавнього часу полишив спроби навчитись сприймати висловлюваннях свого однопартійця крізь призму логіки.

Ветеран в'єтнамської війни, Джон Маккейн, переконаний, що президентові США Дональдові Трампу не варто на адресу КНДР висловлювати погрози, які він не зможе практично реалізувати. На уточнююче питання радіостанції KTAR, чи потрібно слова Дональда Трампа розуміти як готовність завдати ядерного удару по КНДР, сенатор Маккейн відповів: «Я не розумію, що він говорить, і я давно вже облишив спроби вникнути в суть його висловлювань. Це «класичний Трамп» із його прагненням перебільшувати ситуацію. Я вважаю, що правитель із Пхеньяна божевільний, але не настільки, щоби переступити межу ескалації зі США».

Рекс Тіллерсон – перекладач президента

Державний секретар США Рекс Тіллерсон прокоментував заяву президента Дональда Трампа про готовність відповісти на погрози КНДР «вогнем і люттю». Він пояснив, що президент США скерував сильне і чітке послання керівництву КНДР, а іменники «вогонь» і «лють» застосував цілеспрямовано, бо це єдиний стиль комунікації, яку здатний сприйняти товариш Ин – інтроверт, який не спромігся завершити навчання й скласти іспити у швейцарській приватній Міжнародній школі (International School of Bern).

Рекс Тіллерсон заспокоїв мешканців США: «Президент скерував сильне послання Північній Кореї на мові, яку розуміє Кім Чен Ин, оскільки дипломатичної мови він, схоже, він не сприймає. Американці можуть спати спокійно. Ніщо не вказує на те, що ситуація різко погіршилась, а за останні 24 години зокрема».

Авіація США напоготові

Агентство «Reuters», із посиланням на «Kyodo», незалежне інформаційне агентство Японії, повідомило, що вчора американські стратегічні бомбардувальники B-1B провели чергові навчання над Корейським півостровом.

Суперзвукові літаки США, які придатні для оснащення ядерними бомбами, вилетіли з авіабази на тихоокеанському острові Гуам, який нахвалявся знищити північнокорейський диктатор. У небі над Корейським півостровом до авіації США долучились два японських реактивних винищувачі F-2. Разом вони демонстративно відпрацювали комбіновані вправи, які здебільшого застосовують у реальних бойових умовах.

Під час зазначених американсько-японських авіаційних вправ, які тривали кілька годин із дозаправками у повітрі, з території Північної Кореї не злетіла жодна ракета, а на випробувальному ракетодромі в Сінпо сили коаліції не помітили якої-будь активності. У КНДР принишкли.

Після завершення американсько-японського авіаційного вишколу речник стратегічних сил Північнокорейської народної армії заявив про неприпустимість таких навчань, тому що польоти американських бомбардувальників «діють на нерви військовослужбовцям Північної Кореї», а також «загрожують і шантажують керівництво Корейської народної армії частими відвідуваннями повітряного простору».

ФБР обшукало будинок радника Януковича

Журналісти видання «The Washington Post» лише вчора дізнались, що агенти ФБР ще 26 липня здійснили непомітний для громадськості несподіваний для Пола Манафорта обшук у його будинку. Вчора і Джейсон Малоні, юрист Пола Манафорта, також підтвердив факт обшуку ФБР у резиденції Манафорта в Александрії (пригород Вашингтона). Агенти ФБР мали ордер для обшуку і вилучили із резиденції документи та інші матеріали наступного дня після свідчень Пола Манафорта у Комітеті з розвідки в Сенаті США.

Юрист Джейсон Малоні повідомив громадськості, що «містер Манафорт систематично співпрацює з правоохоронними органами та іншими державними установами, і робив те ж саме й у цьому випадку», тобто під час обшуку.

Каракас під тінню Кремля

Газета «Financial Times» повідомила, що представники 12 країн Американського континенту заявили про відмову визнати новий парламент Венесуели. Декларація міністрів закордонних справ Канади і країн Латинської Америки, які зібрались у Лімі, столиці Перу, стала ще одним показником зростаючої міжнародної ізоляції Каракаса. Попередньо в ООН теж розкритикували уряд диктатора Ніколаса Мадуро за порушення прав людини й узурпації влади.

Мадуро, в якого нема підтримки в легітимному парламенті, вирішив самостійно змінити конституцію країни, а новоствореним Національним установчим зборам відвів центральну роль у його диктаторських планах. США запровадили додаткові санкції проти режиму Ніколаса Мадуро, під які потрапили 30 осіб із близького оточення диктатора і 43 компанії. У Вашингтоні дали зрозуміти, що чекають, коли Мадуро полишить посаду президента й перебереться на Москву, до свого друга Путіна, який усіляко підтримує й фінансує деструктивну роль Мадуро на Американському континенті.

Путін готує «останній і рішучий бій»

Аналітики OSINT-розвідки Міжнародного волонтерського розвідувального товариства «Inform Napalm» повідомили, що від початку серпня Путін здійснює масштабні переміщення військової техніки вздовж усієї лінії європейського кордону Московії – від берегів Балтійського моря у Санкт-Петербурзі й до окупованого Криму і Краснодару. Розвідники зафіксували масові переміщення бронетехніки у районі Санкт-Петербургу, Воронезькій і Ростовській областях, у Краснодарському краю та окупованому Криму, а також приготування до транспортування військової техніки у Московській, Саратовській, Волгоградській і Костромській областях.

Експерти розвідувального товариства «Inform Napalm» припускають, що навчання «Захід-2017», які Москва планує провести восени спільно з Білоруссю, можуть використати для військової операції проти європейських держав.

Коридор до калінінградського анклаву

В оточенні Путіна вирішили йти на конфронтацію із НАТО. Щоби мати бодай якусь перевагу в протистоянні з Альянсом, Москві необхідно «прокласти» Сувалківський коридор від білоруських Калет (Гродно) через польські Сувалки і до калінінградського Калініно (по прямій ця відстань становить орієнтовно 66 кілометрів). Або принаймні розмістити свої ударні частини на північному кордоні Білорусі. Саме для цього на Москві й затівають навчання «Захід-2017», після яких війська РФ ймовірно залишаться в районі білоруських Калет.

На Кремлі розуміють, що доступ через балтійську акваторію до калінінградського анклаву, де так зручно розмістити ракети з ядерними боєголовками для залякування ЄС й диктату Європі своєї волі, збройні сили Альянсу легко перекриють. Без коридору через територію Польщі не обійтись. Задумка прагматична, проте її необхідно було реалізовувати раніше, коли президентом США був Барак Обама. Навіть якщо Москва зуміє розхитати ситуацію на американському континенті й змістити Дональда Трампа, сумнівно, що Конгрес США Кремлеві вдасться здолати.

Щоби відвернути увагу, Москва оснащує КНДР своїми ракетами, виготовленими до 1985 року, коли в СРСР почалась політична й економічна криза із територіальним розпадом, а також постачає сучасні компоненти для ракет. Так, наприклад, зовні модернізовані північнокорейські ракети «Хвасон-14» оснащені рускими двигунами.

Від північнокорейського ракетодрому Сінпо до кордону Південної Кореї – 200 км, до Японії – 670 км, до американської авіабази на острові Гуам – 3400 км. Руска балістична ракета, яку в КНДР перейменували на «Хвасон-14», при вазі в одну тонну долає відстань до 5000 км. Особливої загрози «Хвасон-14» не становить, її практично неможливо оснастити ядерною боєголовкою, проте увагу світу відволікає від задумів Кремля під час навчань «Захід-2017».

Для Гааги

Газету «Wiadomości» уповноважили заявити, що деформації й пошкодження крила Ту-154, на борту якого перебував президент Польщі Лех Качинський, свідчать про вибух. До такого висновку дійшла нова польська комісія, яка займається розслідуванням обставин авіакатастрофи. Ліве крило лайнера Ту-154 було пошкоджено ще до зіткнення з горезвісною березою, про що свідчать численні сліди вибуху термобаричного снаряду.

Ця інформація була відома ще сім років тому, як і про спеціально створений штучний туман довкола аеропорту Смоленська. Літак із польською пресою, який прибув на аеродром Смоленськ-Північний орієнтовно хвилин за 40 раніше, успішно приземлився при ясній погоді, при справній системі навігації та при достатній довжині посадочної полоси. Це були три причини, на які посилались диспетчери аеродрому Смоленськ-Північний, щоби спровадити літак Качинського в аеропорт столиці Білорусі, аби перешкодити польській делегації взяти участь в запланованих урочистостях на польському військовому кладовищі в Катині.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ