Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд важливих міжнародних подій за 8 серпня

Огляд важливих міжнародних подій за 8 серпня від агенції інформації та аналітики Гал-інфо.

Біжи, Міхо, біжи...

Одним із головних інформаційних приводів минулого дня знову стала тема Саакашвілі. Польські ЗМІ повідомили, що екс-президент, якого розшукує грузинська влада, поспіхом виїхав із Варшави після того, як Грузія надіслала керівництву Польщі повторний запит про місцеперебування Саакашвілі через Інтерпол.

Попередньо польська депутатка Малгожата Госевська, уповноважена невідомо ким, на своїй сторінці у Facebook доводила, що жодна з державних установ Польщі не отримувала лист із приводу екстрадиції Саакашвілі. Натомість Лукаш Лапіньський, прес-секретар Окружної прокуратури Варшави, повідомив, що офіційний запит до польських колег про місцезнаходження Саакашвілі надійшов від грузинського Мін’юсту 7 серпня. Звісно, що запит надійшов швидше, але з огляду на вихідні у польській прокуратурі вирішили отримати його в понеділок, коли Саакашвілі вже ретирується.

Деякі маститі політологи в Україні фантазують, що США нададуть грузинському діячеві американське громадянство й відрядять його в Україну боротись із корупцією.

Зазначені політологічні ілюзії розвіяв інтернет-ресурс «Fox News», який небезпідставно вважається улюбленим ЗМІ Дональда Трампа. На своїх шпальтах «Fox News» розмістив критичний матеріал про Саакашвілі, вказавши, що в своїй політичній нечистоплотності він завдає шкоду не стільки Петрові Порошенкові, скільки народові України, якому лицемірно клявся у щирій прихильності. Американське видання нагадало, що сам Саакашвілі, коли був президентом Грузії, брутально поводився з представниками опозиції, намагався позбавити громадянства свого політичного суперника Бідзіну Іванішвілі й чинив інші речі, неприйнятні для цивілізованого політика.

Так, наприклад, Натія Сонгулашвілі, працівниця Головної прокуратури Грузії, повідомила, що в рідній країні Саакашвілі інкримінують такі звинувачення:

▪ причетність до покриття убивць Сандро Гіргвіліані, банківського працівника;

▪ причетність до жорстокого побиття Валерія Гелашвілі, депутата грузинського парламенту;

▪ причетність до захоплення і відчуження телекомпанії «Імеді», яка належала опозиціонеру Бадрі Патаркацишвілі й критикувала діяльність режиму Саакашвілі, а також відчуження іншого бізнесу Бадрі Патаркацишвілі та його сім'ї, що призвело до масових протестів у Грузії;

▪ причетність до розтрати державних коштів із коштів фонду Спеціальної служби державної охорони Грузії на особисті потреби в особливо великих розмірах. Орієнтовно 9 мільйонів грузинських ларі Саакашвілі витратив для оплати спеціального кухаря з Іспанії, стиліста, ексклюзивного одягу омолоджувальних процедур, оренду дорогих машин, яхт і вертольотів, тривалих послуг у Тбілісі й Берліні ексклюзивної американської масажистки Дороті Штейн тощо.

Україні зійшлось клином для Саакашвілі

Терміново виїхавши з Варшави, Міхеіл Саакашвілі прибув у Вільнюс, де взяв активну участь у протесті проти агресії Путіна біля приміщення посольства РФ із покладанням чорних троянд. На питання литовської преси, чи не візьме Саакашвілі запропоноване литовське громадянство, він відповів категоричною відмовою. А ще й пафосно заявив, що хоче повернути собі «незаконно відібране», мовляв, українське суспільство дуже обурене, що він став «політичним перекотиполем».

Насправді більшості українського суспільства байдуже стосовно майбутнього Саакашвілі, який має підтримку 1,4% громадян України, а він сам чудово розуміє, що ні на території ЄС, ні в Грузії не зможе розгорнути й провадити своє політичне шапіто. Залишились сподівання тільки на Україну.

Дев'ята річниця рускої окупації території Грузії​

Вчора у Грузії приспустили державні прапори на знак річниці руско-грузинської війни.  Дев'ять років тому, в результаті військового зіткнення, загинули 408 громадян Грузії, з яких – 170 військовослужбовців, 14 поліцейських і 224 мирних жителі. А в Південній Осетії загинули 380 осіб, більшість з яких – військовослужбовці. За даними міністерства охорони здоров'я Грузії, кількість поранених і постраждалих в дні серпневої війни становить 2232 особи.

Наслідки руско-грузинської війни – це наче віддзеркалення реформ, про які любить гучно розмірковувати Міхеіл Саакашвілі. Нині покійний Вільям Пфафф, знаний політичний експерт, у серпні 2008 року опублікував статтю «Saakashvili's folly», в якій детально висвітлив його політичний авантюризм. На підставі проаналізованих фактів Вільям Пфафф пояснив, що гарячковість і необдуманість вчинків Саакашвілі, який дав себе спровокувати кремлівському агресорові, стали причиною його нападу на Південну Осетію, а фатальність військової операції грузинських збройних сил завдали значної шкоди зовнішній політиці США у Кавказькому регіоні, політиці НАТО, як оборонному союзу, а також самій Грузії, яка у майбутньому буде країною з обмеженим суверенітетом і важким тягарем для своїх західних союзників. У своєму примітивному політиканстві Саакашвілі марив вирішити грузинське зовнішньополітичне питання, зіштовхнувши збройні сили США і РФ.

Вільям Пфафф зазначив: Україна й країни Балтії отримали урок, що великі держави не йдуть на війну одна проти одної лише задля того, щоби вирішити амбіції слабших країн, навіть якщо ці країни – потенційні члени НАТО.

Не отримавши військової підтримки від США і Альянсу, Грузія звернулась у Міжнародний суд, звинувативши Москву в порушеннях міжнародної конвенції від 1965 року стосовно ліквідації всіх форм расової дискримінації. Міжнародний суд відсторонився від винесення чіткої ухвали. В його рішенні не було сказано, що Москва порушила міжнародну конвенцію, тобто була оголошена суто політична ухвала, вигідна для Кремля.

Витончений тролінг Трампа

Активні кадрові переміщення в адміністрації Дональда Трампа зумовлюють на Кремлі ошелешення. Там ремствують, що в таких умовах нездатні працювати. Тільки прилаштуються до котрогось із трампових помічників, тільки почнуть задобрювати, аж раптом його змінює інша особа.

Кремль все ще намагається взаємодіяти з американською адміністрацією в «приватному порядку», однак «турбулентність» у Білому Домі вводить руских у стан отетеріння, оскільки навіть відповіді на свої запити до Білого Дому на Москві чекають тижнями. Оточення Путіна цілком дезорієнтоване й не знає, до кого звертатись в адміністрації Білого Дому. На Москві вже не сподіваються на покращення відносин із Вашингтоном, як цього очікували після перемоги Дональда Трампа. Отож тим паче незрозуміло, навіщо депеші шлють у Білий Дім.

Руске язичіє втрачає доцільність

На сайті міністерства освіти Латвії оприлюднене повідомлення, що в наступному році випускники 12 класу вже будуть здавати іспити виключно латиською мовою. Затверджені нововведення скасовують діючу практику, яка дозволяє учням шкіл для національних меншин вибрати не державну мову Латвії для здачі іспитів. Згідно з новими правилами, учням буде заборонено під час уроку відповідати не латиською мовою, а екзаменаційні матеріали й підручники вже не будуть дублювати на руский язик.

У міністерстві освіти Латвії заявили, що в такий спосіб мають намір допомогти випускникам шкіл інтегруватись у латиське середовище і знайти себе в обраній спеціальності, де вимагається володіння національною мовою на належному рівні. А хто не зуміє адаптуватись, той завжди може переселитись на територію рускоязичного ареалу. Нововведення торкнуться 168 початкових і 108 середніх шкіл, де навчання досі відбувалось не державною мовою Латвії.

Нагадаємо, у 2016 році Ніла Ушакова, якого обрали мером Риги, Центр державної мови Латвії оштрафував за використання руского язика в публікаціях на сторінці в соціальній мережі. Через рік Ушакова оштрафували повторно за вперте застосування недержавної мови під час спілкуванні зі школярами.

Контракт століття

Енггартіасто Лукіта, міністр торгівлі Індонезії, повідомив, що майже три роки переговорів із московським «Ростехом», до яких минулого року долучився й сам Путін, нарешті успішно завершились. Суть контракту в тому, що він буде бартерним. За новітні рускі багатоцільові винищувачі четвертого покоління Су-35, Індонезія буде постачати на РФ пальмову олію – головну складову експортного сегменту острівної країни, а також чай, каву й гумову крихту.

На позитивну домовленість між Джакартою і Москвою вплинула Делі. У березні Індія відмовилась від руских літаків Іл-214 на користь українських Ан-178, а чотири дні тому повідомила Москву, щоби та забрала свої 45 дефективних палубних винищувачів МіГ-29К.

Енггартіасто Лукіта отримав аргумент, що руска техніка еквівалентна хіба що вартості пальмової олії. Сторони не розкрити таємниці контракту, скільки літрів індонезійської олії, а також кілограм кави, чаю і гумової крихти будуть еквівалентними одному Су-35.

Путін оплатить гігантські борги Мадуро

Москва продовжує нарощувати фінансування Венесуели, економіка якої занурюється в хаос, зумовлений дефіцитом валюти, відсутністю товарів першої необхідності й масовими соціальними протестами. Наприкінці другого кварталу Венесуелі переказали ще один млрд доларів від «Роснефти», – повідомив «Райффайзенбанк» із посиланням на піврічний звіт компанії в рамках МСФЗ.

Московські кошти переказали на рахунки венесуельської нафтової державної компанії PDVSA, яка об'єднує останню працездатну галузь країни – видобуток і переробку нафти. За рахунок PDVSA Венесуела отримує всі 96% валютних доходів, які дають їй можливість імпортувати продовольство, щоби уникнути масового голоду. Московський кредит оформили як передоплату за придбання венесуельської нафти. Аналогічна минулорічна угода на $1,5 млрд завершилась провалом: на Москві не побачили ні венесуельської нафти, ні своїх дивідендів.

У червні Венесуела з великою знижкою продала бонди PDVSA за $895 мільйонів. Голова Національної асамблеї країни Хуліо Борхес повідомив агентству «Bloomberg L.P.», що понад третину цієї суми використали для закупівлі зброї на РФ, яку в подальшому застосували для придушення соціальних протестів.

Обвал фінансової системи РФ почнеться восени

Аналітики «Райффайзенбанку» повідомили, що колапс чотирьох банків РФ із першої сотні породив кризу довіри до рускої фінінсової системи, а тенденція  ще більше посилилась на тлі проблем банку «Відкриття», позбавленого доступу до грошей федерального бюджету і пенсійних фондів. Його рейтинг оцінили на рівні «BBB-», отож держава терміново вивела з банку свої кошти, а інші клієнти – 30 млрд рублів. У результаті банк «Відкриття» зазнав рекордного відтоку ліквідності – 105,8 мільярда рублів.

За останні три тижні попит на кредити від ЦБ РФ злетів у 7 разів. А станом на 8 серпня в рамках операцій репо за фіксованою ставкою Центробанк РФ залив у банківську систему 575 мільярдів рублів – рекордну суму. Місяць тому обсяг аналогічних кредитів становив всього 42,7 мільярда рублів.

Товариш Ин заповзявся проти містера Трампа

Речник Збройних сил КНДР заявив, що Північна Корея «обережно вивчає» можливість завдати ракетного удару по американському тихоокеанському острову Гуам, де розміщена найбільша стратегічна військова база США в тихоокеанській акваторії. Військовослужбовці США зосереджені в основному на авіабазі «Андерсен» і військово-морській базі «Апра-Харбор». Дату початку війни зі США представник армії КНДР не уточнив, проте зазначив, що цей день настане тоді, «як тільки відповідне рішення прийме глава держави Кім Чен Ин».

Заяву Північна Корея оприлюднила через кілька годин після того, як президент США Дональд Трамп пообіцяв товаришеві Ину «лють, якої світ ще не бачив» за погрози США і за оснащення північнокорейських балістичних ракет ядерними боєголовками. Схоже на те, що одними вербальними засобами американсько-корейська ескалація не завершиться.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ