Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Огляд ЗМІ: Дональд Трамп відсторонився від лібералів РФ

Огляд ЗМІ: Дональд Трамп відсторонився від лібералів РФ.

Facebook і Twitter можуть потрапити під санкції

Даміан Коллінз, британський парламентарій і керівник комісії, яка займається розслідуванням руского втручання у референдум стосовно Brexit, пригрозив Facebook і Twitter санкціями. Комісія Коллінза вважає недостатньою інформацію про рускі акаунти, яку компанії надали британським парламентарям, а саму позицію керівництва зазначених соціальних мереж – небажанням плідно співпрацювати з розслідуванням.

Британська комісія запросила у Facebook і Twitter повну інформацію про втручання Москви у процес референдуму Brexit. Однак компанії надали копії звіту про рекламу з рускими аккаунтами лише за шість тижнів до голосування. А ще керівництво зазначених соціальних мереж фактично відмовилось дослідити, чи аккаунти на їхніх сайтах не мають того самого джерела походження, як і аккаунти, які у США визнали дестабілізуючими.

Комісія Даміана Коллінза розгляне, які саме санкції можна буде застосовувати до Facebook і Twitter. Звісно, британські парламентарі не мають засобів, щоби покарати зазначені соціальні мережі безпосередньо за небажання співпрацювати у розслідуванні, однак ця справа може негативно позначитися на іміджі компаній. Водночас парламентарі інших країн захочуть, можливо, допомогти колегам. Комісія Коллінза пригрозила, що може завдати відчутної шкоди по найбільш чутливому сектору соціальних мереж – по їхнім прибуткам, якщо до 18 січня Facebook і Twitter на нададуть достовірної інформації, – повідомило британське видання «The Guardian».

У США зростає суспільний розкол

В американському суспільстві наростає суперечка з приводу справжніх масштабів втручання Москви в американські президентські вибори 2016 року та його впливу на результат голосування. Американська розвідка повідомила, що рускі хакерські атаки, фейки і маніпуляції в соцмережах породили глобальну тенденцію, яка тепер загрожує країнам, в яких традиції демократії ще тільки розвиваються. Рускі створили метод для підривної діяльності у XXI столітті, який тепер переймають політтехнологи і невловимі інтернет-компанії з метою сіяти хаос під час виборів там, де тільки це можливо.

Тривогу викликає і факт, як у світі ставляться до звинувачень на адресу Москви. Понад 30 діючих та колишніх дипломатів і співробітників міжнародних розвідувальних служб зійшлись на думці, що агентам Кремля було байдуже, хто переможе – чи Дональд Трамп, чи Хілларі Клінтон. Мета Кремля полягала у тому, щоби спричинити хаос в американському середовищі, щоби громадяни США почали сумніватись у доцільності демократії. А деякі міжнародні оглядачі констатували, що такого сум’яття в політичному і медійному просторі США не траплялось із 60-х років ХХ століття, проте на відміну від тодішнього замішання нині розкол у суспільстві тільки посилюється.

Під патронатом Кремля рускі кібер-злочинці завантажили дезінформацію, фейкові новини і московську пропаганду в американський інтернет-простір, який, на відміну від американських ЗМІ, уряд США практично не контролює. Після завершення американських виборів тенденція поширення фейкових новин у соціальних мережах заполонила увесь світ. Високопоставлений службовець ЦРУ, який нині перебуває на пенсії, підтвердив журналістам існування цієї тенденції і повідомив, що його відомство стежило за феноменом віртуальних маніпуляцій у соціальних мережах, – інформує видання «The Washington Times».

«Газпром» як зброя проти політики Дональда Трампа

Уряд РФ дозволив «Газпрому» від 1 січня 2018 року продавати зріджений природний газ (ЗПГ) за кордон за будь-якою ціною. Зміна законодавства потрібна «Газпрому», щоби реалізувати проекти з питань ЗПГ із іноземними партнерами – «Балтійською ЗПГ» і третьою чергою проекту «Сахалін-2». Ціну газу в цих проектах хочуть ототожнити зі світовими котируваннями ціни нафти, а також надати широку маржу для цінового коливання.

Найбільш вірогідним бенефіціаром зміни стане проект «Балтійський ЗПГ», а суть зазначених московських законодавчих змін полягає у тому, щоби підважити позиції США в ЄС у сфері реалізації американського ЗПГ. Це відповідь Москви на п’ятирічну угоду, яку Вашингтон підписав із Варшавою для постачання ЗПГ для Польщі, а в подальшому і для решти східноєвропейських країн.

РФ і США зійшлись у новому енергетичному протистоянні, в якому доцільність США – це бізнес, а РФ – економічно вижити. Москві доводиться боротись на два фронти – європейському і далекосхідному – щоби не втратити джерел валютних надходжень і можливості провадити свою зовнішню політику засобом енергетичного шантажу. Особливо це стосується тієї частини Європи, де окремі країни мають сильні антимосковські тенденції, – пише американський діловий журнал «Forbes».

Путін дістав із рукава останній краплений козир

Отримавши кремлівське доручення, Герман Греф – колишній помічник Путіна у мерії Санкт-Петербурга, а сьогодні керівник Сбербанку РФ та за сумісництвом член ради директорів американського банківського холдингу J.P. Morgan – звернувся зі слізними благаннями до своїх американських кураторів вплинути на недопущення санкцій, які можуть настати у лютому 2018 року для руского істеблішменту назагал, а путінського оточення безпосередньо.

Герман Греф наголошує, що ймовірні санкції США проти олігархів і державних корпорацій РФ будуть ірраціональними, якщо вони зайдуть настільки далеко, щоби відключити державні банки РФ від платіжної системи Swift. Якщо РФ відключать від цивілізованого банківського світу, тоді нинішня американсько-руска холодна війна стане схожою на дитячу забавку, – переказав Греф кремлівську погрозу. Ідею відключення РФ від системи Swift неодноразово оприлюднювали західні політики у контексті санкцій США та ЄС стосовно Кремля за розв’язання війни проти України, але поки що цей засіб впливу притримали як останній «ядерний» аргумент для Кремля.

В остраху перед фатальним часом «Х» колишній путінський помічник кинувся по допомогу до Хілларі Клінтон, однак там сказали: «Нам сьогодні не до ваших проблем, нам би повалити Дональда Трампа. А вже тоді відмінимо ваші санкції. Долучайтесь і допомагайте». В адміністрації президента США на московські благання не запроваджувати санкції, бо такий американський хід тільки знищить проамериканських руских лібералів, негласно відповіли: «Ви не наші, ви – клінтонівські. Там і вирішуйте свої питання».

Керівник Сбербанку РФ пішов у ва-банк і на сторінках впливового британського видання розповів, що з конфіденційних кремлівських джерел йому стало відомо, що після свого перепризначення на посаду президента Путін візьметься активно реалізовувати широку програму економічних реформ і відновлення засад демократії на РФ. Вже сьогодні Путін начебто вивчає плани Алексея Кудріна, ліберала, колишнього міністра фінансів і нинішнього опонента Кремля, про масштабне зменшення ролі владних структур в економіці РФ, – пише «Financial Times».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ