Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Огляд ЗМІ: вже і військовий сектор РФ має фінансові проблеми

Огляд ЗМІ: вже і військовий сектор РФ має фінансові проблеми

Страусина політика ЄС

Серед 12 зовнішньополітичних пріоритетів ЄС, які оприлюднила Федеріка Могеріні, Верховна представниця ЄС із закордонних справ і політики безпеки, не знайшлось місця для висвітлення війни РФ проти України. Також серед дюжини пріоритетів нема і визначених відносин стосовно РФ. Зовнішня політика ЄС формується на основі консенсусу, причому найбільше в світі об'єднання прав і свобод прагне демонструвати свою привабливість. Однак турбулентний світ змушує Федеріку Могеріні згадати першим пунктом перезавантаження ЄС із акцентом на питання оборони.

Загальна політика щодо статусу Єрусалиму, співпраця з Африкою в питанні міграції навряд чи викличуть спротив серед країн ЄС. Інтеграція Балкан, з огляду на членство в ЄС Словенії і Хорватії, також є логічним пріоритетом. Однак відсутність рішення стосовно війни на Донбасі (найкривавішої на континенті впродовж останніх 20 років) серед зовнішньополітичних пріоритетів ЄС – це серйозна помилка, адже ескалація напруженості на сході України може нести загрозу й для стабільності інших країн Євросоюзу.

Небажання визнавати європейську приналежність України, як підставу для її вступу в ЄС, не повинно сприяти виникненню страусиної політики Брюсселя. Відсутність відносин із РФ серед зовнішньополітичних завдань, які Федеріка Могеріні вбачає у 2017-2018 роках, свідчить, перш за все, про внутрішню дискусію всередині ЄС між прихильниками повернення до «business as usual» із Кремлем та їхніми опонентами, які апелюють до європейських цінностей. Ця дискусія триватиме впродовж усього 2018 року й отримає потужний імпульс під час січневої сесії ПАРЄ, – розповів Євген Магда, новий директор Інституту світової політики, на шпальтах видання «Главред».

Миротворці потрібні на всій території Донбасу

Зігмар Габріель, міністр закордонних справ ФРН, після зустрічі з Павлом Клімкіним, міністром МЗС України, заявив, що миротворчий контингент ООН необхідно ввести на всю територію Донбасу, яку захопили московські найманці. Це повинен бути повноцінний контингент, а не охорона у вигляді нечисленної групи для представників ОБСЄ. Присутність миротворців лише на лінії розмежування із московськими загарбниками означатиме новий кордон для України. Міністр Габріель висловив сподівання, що саме рішення про повноцінний контингент місії ООН буде прийняте до перепризначення Путіна на посаді президента.

Зустріч міністрів закордонних справ України і Німеччини тривала на 40 хвилин довше запланованого. Коли вона закінчилась, Зігмар Габріель і Павло Клімкін не приховували перед журналістами своєї тривоги з приводу напруженої ситуації на Донбасі.

Зігмар Габріель назвав війну в регіоні не просто «конфліктом між РФ і Україною», а небезпечним прецедентом для всієї Європи і світу. На його погляд, це ставить під питання повагу до кордонів і подальше виконання міждержавних договорів. Міністр ФРН закликав встановити на Донбасі стабільний мир і відновити кордони України, – інформує агентство «Reuters».

Фіни вважають за доцільне приєднатись до НАТО

Хоча Нільс Турвальдс, кандидат у президенти Фінляндії, не вважає, що Москва виношує безпосередні агресивні плани стосовно Фінляндії або країн Прибалтики, непередбачуваність сусідньої країни, на його думку, необхідно враховувати. Політик переконаний, аби посилити свою безпеку, Фінляндії необхідно вступити у НАТО. Нільс Турвальдс, який є членом Шведської народної партії Фінляндії, – єдиний кандидат у президенти, який наполягає за вступі Фінляндії до Альянсу. Більшість його однопартійців, які прийшли на дебати, теж поділяють таку точку зору.

Проте один із представників Шведської народної партії Фінляндії таки напосів на Нільса Турвальдса за його позицію відійти від нейтрального статусу. Частина фінських політиків таки потрапила під вплив московської пропаганди, яка залякує, що в разі вступу Фінляндії до НАТО, Кремль розгорне бойову техніку на руско-фінському кордоні. Кандидат Турвальдс не вважає, що Фінляндія повинні зважати на московські погрози.

У минулому Нільс Турвальдс був «радикальним комуністом», який зумів прочитати всі три томи «Капіталу» Маркса. Однак, починаючи з кінця 70-х років минулого століття, політик почав звільнятись від пелени марксизму завдяки вивченню історії. Саме тоді Турвальдс і почав усвідомлювати важливість для державного устрою громадянського суспільства, якого не було у 70-ті роки під час його навчання у московській партійній школі, – пише британське видання «The Sun».

«Альфа-банк» відмовився обслуговувати мілітарний сектор РФ

Олег Сисуєв, перший заступник голови ради директорів «Альфа-банку», повідомив, що підприємства руского оборонного комплексу становили значну частину кредитного банківського портфеля. Однак через санкції банк змушений відмовити рускій військовій галузі у фінансовому обслуговуванні. Це не означає, що банк відразу припинить фінансові відносини з військовим сектором, проте відмова у цьому напрямі вже почала діяти.

Журнал «Forbes» 29 грудня минулого року опублікував інтерв'ю із Міхаїлом Фрідманом, засновником «Альфа-Груп». Під час бесіди бізнесмен повідомив, що на фінансовий стан руских банків впливають західні санкції. «Альфа-банк», наприклад, обслуговував чимало оборонних підприємств, а тепер це заборонено з огляду на санкції. При цьому Фрідман зазначив, що оборонні підприємства фінансувала держава, що є дуже вигідно для фінансових установ. Раніше, у січні 2015 року, «Альфа-банк» закрив своє представництво в Нью-Йорку через санкції, запроваджені проти РФ. На рішення закрити представництво вплинула заборона американським компаніям інвестувати в рускі акції.

Відмова «Альфа-банку» від обслуговування руских оборонних підприємств створить суттєвий вплив на його фінансовий стан. Втрата хороших клієнтів стала проблемною для фінансової установи, яка завдяки обслуговуванню оборонного сектора посідала перше місце за обсягом активів серед приватних фінансових установ, і сьоме місце серед усіх руских банків, – повідомила радіостанція «Ехо Москви».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ