Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Окремі положення Угоди про асоціацію Україна-ЄС набули чинності

З 1 листопада поточного року набувають чинності в силу окремі положення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

За інформацією Міністерства закордонних справ України, з 1 листопада продовжує діяти режим односторонніх преференцій з боку Євросоюзу для України, про що раніше було домовлено в рамках тристоронніх консультацій Україна-ЄС-РФ. Режим передбачає скорочення або скасування мита на товари з України, цей режим буде діяти до 31 грудня 2015 року.

"Ключове значення для реалізації переваг режиму автономних торгових преференцій буде мати прискорення адаптації законодавства України до норм і стандартів ЄС у відповідних сферах", - зазначили в українському МЗС.

Крім того, починається застосування ряду інших положень Угоди з розділів "Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співпраця і конвергенція у сфері закордонних справ і безпекової політики", "Юстиція, свобода та безпека", "Економічне та галузеве співробітництво", "Фінансове співробітництво", "Інституційні, загальні та заключні положення".

Уряд України вже схвалив і почало реалізацію Плану імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС. Зокрема, профільні міністерства вже здійснюють підготовку планів по виконанню відповідних директив ЄС, йде підготовка до проведення перших спільних засідань органів асоціації, створення яких передбачено Угодою. За інформацією МЗС України, иннаугурационное засідання Ради асоціації Україна - ЄС заплановано на середину грудня.

31 жовтня президенти України, Ради Європи та Європейської комісії прийняли спільну заяву, в якому вітають початок тимчасового застосування Угоди про асоціацію Україна - ЄС і сподіваються на продовження співпраці.

"Ми вітаємо початок тимчасового застосування важливих частин Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з 1 листопада 2014 року... Угода про асоціацію стане ключовим інструментом реалізації за підтримки ЄС необхідних реформ в Україні в подальші роки. Тимчасове застосування буде охоплювати такі важливі сфери, як верховенство права, боротьба з злочинністю і корупцією, а також посилене секторальне співробітництво", - йдеться в заяві, оприлюдненій прес-службою президента України Петра Порошенка.

Сторони також привітали продовження строку дії автономних торгових преференцій ЄС для України до кінця 2015 року і підтверджують важливість належної підготовки до тимчасового застосування торгових положень Угоди з 1 січня 2016 року.

"Ми сподіваємося на швидке завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом усіма державами-членами ЄС у відповідності з національними процедурами", - йдеться в заяві.

Дана угода сприятиме процвітанню та стабільності на європейському континенті і створить нові можливості для регіонального співробітництва між Україною та її сусідами, переконані автори заяви.

"ЄС зобов'язується підтримувати Україну на її шляху до сучасної європейської демократії. Угода про асоціацію не є кінцевою метою співробітництва між Україною та ЄС", - підкреслюється в документі.

Верховна Рада 16 вересня поточного року синхронно з Європейським парламентом ратифікувала Угоду про асоціацію Україна-ЄС. Документ цілком почне діяти після його ратифікації всіма 28 країнами-членами Євросоюзу.

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС було поділене на два етапи: політична частина документа була підписана 21 березня поточного року, економічна - вже після президентських виборів в Україні 27 червня.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ