Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Окупанти "стерли" в Криму всі згадки про Україну, – Washington Post

За 8 місяців окупації Криму Росія встигла "стерти" всі ознаки, які б вказували, що впродовж 60 років на півострові була українська влада. Тепер українці побоюються, що російські окупанти візьмуться за них.

Про це сьогодні пише Майкл Бірнбаум на сторінках Washington Post.

Репортер пише, що російська влада обіцяла рівні права для українців, росіян і кримських татар на півострові.

Однак українська мова в школах тепер заборонена, українські державні символи на урядових будівлях замінили на двоголового орла, а російські закони витіснили українські.

Через таку тотальну русифікацію захопленого Криму українці й інші національні меншини побоюються космополітичної задухи. Багато людей залишають свої домівки і тікають на материк чи за кордон.

"Українська православна церква, чиї найвищі ієрархи в Києві, а не в Москві, стала раєм для україномовних людей в Криму, які збираються щонеділі на молитву. Але архієпископ Климент, який очолює церкву на півострові, боїться за своє життя", - йдеться в статті.

"Я прокидаюся в страху, і йду спати в страху", - сказав священик американському журналісту.

За його словами, окупаційна влада закриває українські школи і газети.

Єдине, що поки залишилося в Криму, - це церква.

Автор статті зауважує, що прихильниками УПЦ КП в Криму є 12% мешканців півострова.

В цей же час, священики скаржаться, що після анексії в них відібрали третину храмів.

Президент Володимир Путін пояснив російське вторгнення і анексію Криму "захистом прав росіян". І етнічні росіяни на півострові здебільшого підтримували окупацію. Однак тепер багато хто говорить з меншим захватом про перехід до Росії. Дарія Карпенко із Сімферополя каже, що не бачить майбутнього в "російському" Кримі. В цьому місяці вона продала автомобіль і разом з 2-річною донькою поїхала в Краків до чоловіка-поляка.

"Я почуваюся ніби заскочила в останній потяг. Ми ніколи не планували виїжджати, купили хорошу квартиру, зробили ремонт. Ми купили дорогі меблі. А тепер все це втратили. Мій чоловік працює в ІТ. Тут було 50 компаній, але тепер всі вони зачинилися", - розповіла Карпенко.

Перед анексією Криму Карпенко вела популярний бізнес-блог. Однак в часи окупації вона стала боятися, що спецслужби Росії візьмуться за неї, оскільки деяких її друзів вже допитували. За словами кримчанки, щонайменше 25 її друзів втекли з Криму.

"Люди їдуть щодня. Всі вони інтелігентні, добре освічені. Це середній клас", - сказала вона.

Багато кримчан, навіть ті, хто підтримував анексію, тепер почуваються не зовсім комфортно з новими правилами Росії.

Українські мобільні оператори пішли з півострова, а телефонувати родичам і друзям на материку тепер дорого, як за кордон.

Відділення українських банків теж зачинені. Туризм був основним джерелом доходів у кримський бюджет. Однак цього року через анексію Криму російськими військовими сезон провалився. В цей же час, багато людей на півострові радіють переходу до Росії і вважають труднощі тимчасовими.

В цей же час кримські татари побоюються репресій з боку Росії. Їхніх лідерів витурили з півострова, а додому і в мечеті до почали вриватися озброєні люди під приводом нібито пошуку "екстремістської літератури".

В ООН стурбовані викраданнями кримських татар. Але президент Росії Володимир Путін заявив, що "вперше чує" про викрадання татар у Криму.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ