Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олег Панькевич подарує лагодівського дідуха Львівському товариству в Києві

Відомий народний майстер і водночас сільський голова Лагодова, що в Перемишлянському районі, Володимир Мишолівський виготовив спеціально для голови Львівської обласної ради Олега Панькевича дідух - український символ Різдва. Від імені громади Львівщини Олег Панькевич урочисто передасть солом’яний оберіг Львівському товариству у Києві під час традиційного святкування Маланки, повідомила прес-служба Львівської облради.

Невеличке село Лагодів на Львівщині віддавна славиться майстрами народних ремесел. У сім׳ї Володимира Мишолівського соломоплетіння є родинним заняттям. Сам майстер плете дідухи ось уже вісім років і користується не лише усталеними традиціями, а й пробує поєднувати різноманітні елементи, створювати різні комбінації. Скажімо, майже двометровий дідух, який повезе до столиці Олег Панькевич, увінчано плетеним тризубом.

"Дідух -це український символ з глибоким стародавнім змістом, з прадавніх часів він уособлював дух предків, священний культ хліба, подяку за щедрий урожай та возвеличував працьовитих господарів. Наш український народ - хліборобський, а тому цей різдвяний солом׳яний атрибут- своєрідний вияв подяки Богові за щедрий урожай. Цей дідух ми плели усією родиною, поєднавши різні форми та матеріали - крім, жита, пшениці, проса, додали навіть сушені квіти. Віддавна, на Західній Україні є така традиція дарувати на Маланки плетеного дідуха на щедрий урожай, мир та злагоду в родині",- розповів Володимир Мишолівський.

Олег Панькевич вважає, що необхідно підтримувати майстрів, які зберігають давні традиції народних ремесел.

«Народні ремесла є невід’ємною складовою нашої культури, вони увібрали в себе риси української самобутності. Торік депутати Львівської обласної ради вже зробили певні починання для підтримки народного промислу. Цього року ми намагатимемося максимально сприяти їхньому розвитку", - зазначив Олег Панькевич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ