Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олександр Ганущин у Києві презентував стратегію розвитку Львівщини

Сьогодні, 24 жовтня, у Києві під головуванням Президента України триває засідання Ради регіонального розвитку. Під час нього з доповіддю «Стратегія розвитку регіону» виступив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, повідомила прес-служба Львівської облради.

«Шановний пане Президенте, пане Прем'єр-міністре, шановні колеги – працівники місцевого самоврядування, шановні пані та панове!

Передовсім, дякую за можливість бути почутим.

Безумовно, у нас прийнята стратегія розвитку Львівщини до 2020 року. Але свій виступ я би хотів присвятити питанню: чому наша область вважається успішною. А ще питанню перспективи, без якої неможливо буде говорити, власне про розвиток.

Цим коротким словом хотів би описати те, що є найбільшою запорукою успіху Львівщини сьогодні. У питаннях економок краю, збільшення власних можливостей ми є союзниками. Всередині обласної ради і в стосунках з головою обласної адміністрації. Хоча, у складеній переважно з опозиційних сил, на основі виборчої системи зміненої за два місяці до місцевих виборів, у нас є домовленість із господарських питань. Окрім цієї внутрішньої єдності, є добрі стосунки з корпусом народних депутатів, обраних від регіону. І тими членами Уряду, які не цураються, що вони зі Львівщини.  На виході така єдність дає сприятливий бізнес-клімат, бюджетні вливання  і можливість вирішувати складі управлінські питання.

Тепер два питання перспективи.

По-перше.

У керівного складу Львівщини тверде розуміння необхідності наближати день перемоги у російсько-українській війні. Від особистого внеску в соціальну роботу, постійні зустрічі з середовищами АТОвців, до постійної програми допомоги усім військовим частинами, які, так би мовити, родом зі Львівщини. Причому, це не тільки в частині, власне підтримки з облбюджету армійських і правоохоронних з'єднань, хоча цей ресурс сьогодні впевнено подолав позначку у 20 млн грн на цей рік.

Від того, як сьогодні працює цивільна українська влада, залежить не тільки наскільки успішною і боєздатною є українська армія. Як волонтер, котрий побував на українському сході більше двох десятків разів, хочу сказати з впевненістю – українська армія змінилася до невпізнанності і прогресує , що будь-які порівняння з 2014 роком не витримують жодної критики. Тому пріоритетним завдання для,  власне цивільної влади, вважаю роботу на подолання стереотипів. Тих, що нав’язані радянською, а пізніше російською пропагандою. Що виховували зневагу і ненависть мешканців одних регіонів країни до інших. Вічний оцей поділ на бандер і тепер "вату" і "сєпарів". Сьогодні втретє 50 львівських вчителів вчать луганських дітей, а педагоги з Луганщини навчають два тижні перед канікулами наших діток. Культурні обміни вже давно не новина. Зараз запускаємо конкурс, на якому небайдужий колектив зі школи, приміром Попасної, може реалізовувати спільний проект зі школою з Червонограда. Обмінюємося і управлінськими прийомами. Нормою є приїзди до нас сільських і районних делегацій місцевого самоврядування.  Наступними, приміром до Львівщини, на три дні має приїхати автобус з рятувальниками: три дні у нас і три дні потім у Польщі. Все це має бути системою, яка в результаті обов'язково зшиє, а тоді і змінить частини єдиної країни. Тішуся за повне розуміння саме такого спільного шляху до перемоги в особі Юрія Гарбуза. І дуже б хотіли, щоб цей досвід, підкріплений політичною волею, перебрали й інші регіони.

І, по-друге.

Ми свідомі нашої європейської перспективи. В транскордонну співпрацю і здобутки на ниві міжнародної допомоги вкладаємо чимало часу і власних зусиль. І маємо результати – наша область має друге місце після національного рівня по залученню коштів з усіх джерел технічної підтримки.  Приміром, з 32 млн євро, з 17 проектів, котрі здобули перемогу в 1/4 конкурсу "Польща-Білорусь-Україна", Львівщина присутня в 10, і отримає 6,65 млн євро. Ми перемогли усі регіони, в тому числі Польщі і Білорусі, і матимемо на 2 роки ресурс тотожний обсягу річного розподілу на область державного фонду регіонального розвитку. Та головне не сама сума, бо вона мізерна із ресурсом, які на свій розвиток отримує з ЄС, приміром сусіднє з нами Любельське воєводство. Ми отримуємо безцінний досвід на рівні органів місцевого самоврядування повноцінно працювати, власне в проектному режимі за правилами Євроунії.  І так, маємо велику амбіцію. Ми хочемо стати пілотним регіоном, який претендує  мати прямі стосунки, які з Єврокомісією мають всі області в ЄС. І ми хочемо потягнути разом із собою, власне всі 4 карпатські області – за Вашою допомогою, пане Президенте, це підйомний проект. Для того щоб на це вийти, нам потрібна спільна стратегія на ці 4 області: Львівську (в якій доводиться керувати), Закарпатську (з якої родом), Чернівецьку та Івано-Франківську. А тут вже прохання до керівника Уряду, Віце-прем'єра Геннадія Зубка. Ми, 4 області, подали спільно з Мінрегіоном спільний проект на конкурс із секторальної підтримки. Переможемо в конкурсі, матимемо документ, який вкупі з інституційним полем можна, як то кажуть, продавати на міждержавному рівні – ідею з пілотним проектом отримання дотацій за схемою ЄС можна починати втілювати в життя як продовження угоди про Асоціацію.
Підсумовуючи вищесказане, ще раз наголошу: об'єднання зусиль або єдність помножені на два вектори роботи: допомога українському сходу і ставка на міжнародне співробітництво з ідеями наблизитися до ЄС першими – це наша на сьогодні стратегія розвитку і формула успіху.
Дякую за увагу!»

Довідка.

Рада регіонального розвитку – консультативно-дорадчий орган при Президентові України. Утворений з метою сприяння взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування у питаннях: напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування і територіальної організації влади; децентралізації управління регіональним розвитком; вирішення проблемних питань життєзабезпечення регіонів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ