Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Олександр Мазурчак: Гуманітарка для переселенців має зберігатись на митниці безоплатно

До Митного Кодексу України слід внести зміни про безоплатне зберігання гуманітарного вантажу на складах митниці – переселенці та волонтери не мають за це платити. Про це сьогодні заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак. Повідомила прес-служба партії.

Він повідомив, що більшість гуманітарних вантажів направляються в Україну для переселенців зі Сходу України та для воїнів АТО. «Не можна в нинішніх умовах, через невчасність ухвалення рішень міністерствами та відомствами, ставити цих людей перед фактом оплати за зберігання вантажу. До Митного Кодексу України слід внести зміни про безоплатне зберігання гуманітарного вантажу на складах митниці», – сказав Олександр Мазурчак.

Разом з тим, наголосив він, що також слід забезпечити жорсткий нагляд за цією групою товарів, щоб не допустити постачання на територію України комерційних товарів під виглядом гуманітарних вантажів.

«Кабінет міністрів має надати доручення профільним міністерствам розробити, а Верховна Рада проголосувати зміни до Митного Кодексу України», – заявив співголова партії «Наш край».

За його словами, недоцільно ухвалювати рішення Кабміну в кожному окремому випадку, як, наприклад, це було зроблено на останньому засіданні уряду, – потрібно ухвалити системне рішення. «Ми пропонуємо включити до Митного кодексу положення, які передбачають нарахування строку безкоштовного зберігання гуманітарного вантажу з моменту визнання його гуманітарною допомогою, а не з дня надходження на склад», – зауважив він.

«Проблема носить загальноукраїнський характер, тому нам треба вирішити її на центральному рівні та закрити питання обкладання гуманітарної допомоги зборами і стягненнями за зберігання раз та назавжди», – зазначив він.

Як відомо, Митний кодекс України передбачає стягнення плати за зберігання вантажу, який знаходиться на складі понад 120 днів. Витрати на зберігання зазначених вище товарів відшкодовуються їхніми власниками або уповноваженими особами власників. Кодексом не встановлено винятків щодо товарів, які належать організаціям – отримувачам гуманітарної допомоги.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ