Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: ОНН відкриває секретні архіви про Голокост
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

ОНН відкриває секретні архіви про Голокост

Раніше недоступні архіви ООН, де з 1943 року збиралися відомості про масове знищення євреїв, потраплять у відкритий доступ і будуть опубліковані лондонською бібліотекою The Wiener Library. Каталог архівів буде доступний онлайн

Йдеться про документи і свідчення, які були вивезені під час Другої світової війни зі Східної Європи і потрапили в ООН після заснування організації в 1942 році.

Судячи з документів, повідомляє The Guardian, перші звернення до ООН з вимогою судити нацистів за військові злочини надійшли з Польщі та Китаю.

Польський уряд у вигнанні надав Комісії ООН з розслідування військових злочинів (розпущеної в кінці 40-х років) свідоцтва про знищення євреїв в Треблінці і Освенцімі. Подібні документи були зібрані також чеським урядом у вигнанні. Ці свідоцтва збиралися як доказ провини особисто Адольфа Гітлера за координацію і контроль над масовими вбивствами євреїв в Чехословаччині. У 1944 році, завдяки цим документам, на секретній нараді комісії ООН Гітлер був засуджений за військові злочини.

Більше того, документи показують, що в кінці 40-х років в Польщі, Греції та на Філіппінах проходили судові процеси, в яких масові згвалтування і примус до проституції визнавалися військовими злочинами.

Після закінчення Другої світової війни комісія з розслідування військових злочинів була розпущена, а архіви засекречені. Історики пов'язують це з тим, що Західна Німеччина стала союзником Заходу в Холодній війні. У той же час багато засуджених Нюрнберзьким трибуналом нацистів були достроково звільнені під тиском антикомуністичного лобі США, зокрема сенатора Джозефа Маккарті.

Уряд Німеччини всі ці роки також не мав доступу до засекречених архівів союзників. До сьогодні до цих архівів були допущені тільки дослідники, які отримали дозвіл від свого уряду і згоду генерального секретаря ООН. При цьому дослідникам було заборонено вести записи і робити копії документів. Одним з таких дослідників був Дан Плеш, автор книги «Права людини після Гітлера: втрачена історія про засудження військових злочинів країн« осі ».

За даними The Guardian, саме Плеш і його колеги допомогли переконати дипломатів, в тому числі постпреда США в ООН Саманту Пауер, наполягати на публікації архівних матеріалів.

vaua.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ