Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Операція Євроінтеграція. Інфографіка

Нещодавно Австрія ратифікувала угоду про асоціацію з Україною. Всі необхідні документи уже надіслані в Брюссель.Також процес ратифікації триває у Бельгії, Нідерландах, Італії та Чехії. Укрінформ підготував інфографіку євроінтеграційних процесів в Україні.

Ратифікація угоди про асоціацію України та ЄС

Нагадаємо, що політичну частину угоди було підписано 21 березня 2014 року. Згодом, 27 червня Україна підписала й економічну частину. Першими країнами ЄС, які повністю завершили процес ратифікації,стали: Румунія – 14 липня, Литва – 29 липня та Латвія – 31 липня 2014 року. Пізніше до них приєдналися також Болгарія, Мальта і Словаччина.

Цього року процес ратифікації завершили ще 14 країн, серед них:Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Люксембург, Польща, Португалія, Угорщина, Фінляндія, Хорватія, Швеція, Німеччина та Австрія.

У парламентах таких країн, як Нідерланди, Франція та Словенія, угоду про асоціацію України з ЄС ратифіковано. На черзі – підпис глави держави та передача ратифікаційної грамоти у Брюссель. 

У Бельгії, Італії та Чехії процес ратифікації поки що триває. Країнами ЄС, які «гальмують» процедуру, є Греція та Кіпр.

Підтримка вступу в ЄС серед українців

За даними досліджень Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова, інтеграційні настрої українців покращилися, у порівнянні з минулим роком, на 2 %. Вступ до ЄС сьогодні підтримують 52% громадян.

Ситуація на Півдні та Сході України дещо покращилась: більшість громадян тепер віддають перевагу не Митному союзу, а євроінтеграції. Станом на березень 2015 року опитування жителів південних та східних регіонів, зокрема й Донбасу, показали наступне: 34 % підтримують вступ до ЄС; 20,6% – Митний союз Росії, Білорусі, Казахстану; 31,2% – не підтримують приєднання ні до ЄС, ані до Митного союзу; 14,1% – важко відповісти.

План дій з лібералізації візового режиму

Ключові завдання у контексті інтеграції нашої країни до Євросоюзу –запровадження безвізового режиму для України, імплементація угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі. Чи зможуть українці вільніше їздити у країни Шенгенської зони вже цього року? Глава держави запевняє, що так ¬– зможемо! Днями Україна передала до Єврокомісії фінальний звіт щодо безвізового режиму, у якому інформує про досягнення у впровадженні стандартів Європейського Союзу. Зі свого боку, Єврокомісія обіцяє, що до 15 грудня виконає свою частину зобов'язань: розгляне можливість скасування віз для власників біометричних паспортів з України. Однак, громадяни мало в це вірять. Думають, що уряд знову годує їх жданиками: жди та пожди.

Виконання плану щодо лібералізації ЄС візового режиму з Україною триває. Ось що ми маємо на сьогоднішній день:

Досягнуто: судове співробітництво у кримінальних справах; умови та процедури видачі ідентифікаційних документів.

Майже досягнуто: політика надання притулку; попередження та боротьба з організованою злочинністю; запобігання торгівлі людьми; попередження та боротьба з корупцією; права громадян, включно із захистом меншин.

Частково досягнуто: безпека документів, включно із біометрикою; інтегроване управління кордонами; управління міграцією; протидія відмиванню коштів та фінансуванню тероризму; протидія незаконному обігу наркотиків; правоохоронне співробітництво; захист персональних даних; свобода пересування в межах України.

Сподіваємось, що до вересня Уряд України досягне більшого прогресу в питанні лібералізації візового режиму, а українці вже до кінця 2015 року зможуть вільно їздити Європою.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ