Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Оперативна інформація про грип та ГРВІ в Україні

Як повідомили в прес-службі МРЗ України, у 5 областях України та місті Києві інтенсивні показники захворюваності на грип та ГРВІ перевищили епідемічні пороги.

Центр грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України» інформує про захворюваність на грип та ГРВІ в Україні за період з 28 листопада по 6 грудня.

На грип та ГРВІ за звітний тиждень захворіло 229448 осіб, з них 69,5 % - діти віком до 17 років. Сумарний показник захворюваності на грип та ГРВІ серед населення України на 13,3 % більший за показник минулого тижня.

Найвищий показник захворюваності на 100 тис населення зареєстровано у Київській, найнижчий – у Закарпатській областях.

У 5 областях України та місті Києві інтенсивні показники захворюваності на грип та ГРВІ перевищили епідемічні пороги. Епідемічний поріг захворюваності, властивий для цього періоду, перевищено у Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Луганській та Чернівецькій областях, а також у столиці.

На звітному тижні темп приросту захворюваності серед дорослих і дітей до 17 років зріс на 10,6 % та 19,5 % відповідно. Серед дітей, які захворіли на грип та ГРВІ, більше хворіють діти шкільного віку.

Більшій кількості пацієнтів знадобилася медична допомога в умовах стаціонару. Питома вага госпіталізованих серед осіб, які звернулися за медичною допомогою, перевищує минулі показники на 15,1 %.

На 48 тижні 2016 року зареєстрований та підтверджений методом полімеразної ланцюгової реакції (далі – ПЛР) летальний випадок від грипу в Сумській області. Постраждалий чоловік 52 років належав до групи ризику - хворів на діабет.

Фахівці лабораторних центрів МОЗ України за минулий тиждень провели 458 досліджень зразків матеріалу від хворих на грип та ГРВІ методом імунофлюоресцентної мікроскопії. З них у 26,9 % випадках отримані позитивні результати. У структурі виявлених респіраторних вірусів цим методом, як і раніше, домінують віруси парагрипу. У порівнянні з попереднім тижнем частка вірусів типу А збільшилася втричі.

З початку епідемічного сезону фахівцями вірусологічних лабораторій МОЗ України методом ПЛР досліджено 426 зразків матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип та ГРВІ. У 30 % визначені РНК вірусів грипу типу А.

У цьому епідсезоні серед позитивних знахідок домінує штам вірусу грипу типу А(H3) сезонний, що визначений у 81,3 % випадків.

Протягом звітного тижня у 9 областях при лабораторних дослідженнях зразків матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип визначено РНК вірусів грипу типу А.

З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 45346 осіб. Імунобіологічні препарати для проведення щеплень закуповувались переважно за власні кошти та кошти місцевих бюджетів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ