Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

«Опозиційний блок» виграв вибори у Запоріжжі

Найбільшу кількість мандатів на виборах до міської ради здобув «Опозиційний блок». Його інтереси представлятиме 20 депутатів. Однак, це менше половини депутатського складу ради, яка налічує 64 обранця. А відповідно представникам політсил доведеться домовлятися між собою. Конфігурація майбутніх партійних союзів, кажуть місцеві експерти, заложитиме від особи нового міського голови, якого обертатимуть 15 листопада.

1080 кандидатів від 23 політичних сил змагалися за 64 місця депутатів Запорізької міської ради. За результатами виборів до складу органу місцевого самоврядування потрапило лише 7 партій. Серед них чимало нових для запорізького політикуму облич, однак більшість з них має певні корпоративні інтереси – констатує політолог Дмитро Шуманов.

«Ми бачимо структурування міськради по типу клановості. Те, що відбувалося у Верховній Раді останні 10 років, зараз починає відбуватися у міськраді. З усього складу міськради нових облич дійсно багато, але більшість з них представляє інтереси якихось великих структур чи підприємств», – каже експерт.

Найбільш яскравим прикладом корпоративності, на думку іншого експерта, політтехнолога Павла Скурського, є список «Опозиційного блоку». 

«З 20 депутатів «Опозиційного Блоку», що пройшли, 15 – чисті представники «Запоріжсталі». З них 30% вихідці з Донецького регіону, – пояснює політтехнолог. – Ми можемо зробити такий висновок, що це елементарний обман надій запорожців, бо люди голосували за ідеологічну партію, опозиційну риторику, а в кінці кінців отримали виключно корпоративний підхід».

Тісний зв’язок з іншим великим підприємством Запоріжжя мають представники партії «Нова політика». Вони здобули 9 депутатських мандатів, посівши разом з «Укропом» друге місце за кількістю обраних у раду депутатів. Павло Скурський зазначає: «Нова політика» від самого початку позиціонувалася як проект, пов’язаний з генеральним директором підприємства «Мотор Січ».

«Він і не приховував, що «Нова політика» – це партія В’ячеслава Богуслаєва, «Мотор Січі». Вони, до речі, здобули непоганий результат. Провели низку нових людей, а також старі кадри», – каже експерт.

Довкола якої з найбільших фракцій міськради формуватиметься депутатська більшість залишається інтригою. Наразі у місті вже йдуть політичні переговори, констатує голова обласного осередку Комітету виборців України Роман П’ятигорець. Експерт зазначає, остаточних домовленостей варто чекати після повторного голосування за мера Запоріжжя.

У другому турі мерських виборів боротимуться представник пропрезидентської партії «Солідарність» Микола Фролов та самовисуванець, головний інженер комбінату «Запоріжсталь» Володимир Буряк. Останній позиціонується як особа позапартійна. Втім, зазначає політолог Роман П’ятигорець, команда кандидата свідомо відмовилася від висування його як представника певної партії.

«Буряк – більш законспірована кандидатура, бо починав свою рекламу як представник «Опозиційного Блоку», як представник «Запоріжсталі», але потім команда Буряка прорахувала ризики партійного бренду, який може потягнути його назад чи створити антирейтинг», – пояснює голова обласного осередку Комітету виборців України.

Другий тур виборів мера Запоріжжя відбудеться 15 листопада. Цього дня міського голову також обиратимуть у Києві та ще 16 обласних центрах.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ