Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Опублікована глава доповіді Яшина про "армію Кадирова" та її участь в боях на Донбасі

22 лютого видання The New Times опубліковало одну з глав експертної доповіді "Загроза національній безпеці", підготовленої до річниці вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова його соратником Іллею Яшиним.

Оприлюднена глава називається "Приватна армія". У ній йдеться про стан справ в силових структурах Чечні і про участь "кадировцев" в бойових діях на Донбасі.

Яшин пише, що створена в Чечні регіональна армія є, можливо, найбільш боєздатним військовим угрупуванням в сучасній Росії. Чисельність озброєних "кадировцев", за оцінками експертів, наближається до 30 тисяч. Значна їх частина формально є співробітниками МВС РФ і службовцями Внутрішніх військ РФ.

"Фактично ж діючі на території Чечні збройні формування не залежать від федеральних органів влади і лояльні лише президенту Чечні. Тільки в Чечні Кремль дозволив створення місцевих підрозділів, підконтрольних де-факто лише главі республіки", - йдеться в доповіді.

"Ядро силових структур Чечні - це колишні сепаратисти, які були амністовані за рішенням глави республіки. Він же надав їм можливість знову взяти в руки зброю, але вже під своїм контролем. Таким чином, бойовики, що воювали з російською армією, зобов'язані Кадирову не тільки своїми місцем і зарплатою, але також свободою і життям", - сказано в доповіді.

Також Яшин пише, що в ході збройного конфлікту на території Донбасу проти українських сил діяли цілі загони бойовиків з Чечні.

У 2014 році з'явилися документальні свідчення створення на території Донбасу окремого чеченського батальйону "Смерть", сформованого з ветеранів силових структур Кадирова. Бійці цього батальйону, зокрема, брали участь в боях за Донецький аеропорт і Іловайськ.

В останні роки бойовики Кадирова активізувалися і в Москві, йдеться в доповіді.

"Але якщо в Чечні їх головним завданням є захист режиму свого боса, то решту Росії вони починають сприймати як потенційну здобич", - пише Яшин.

Так, крім охорони дружніх Кадирову бізнесменів і політиків "чеченський відділ" ФСБ в Москві надавав силову підтримку і кримінальним "авторитетам".

Повністю доповідь буде представлена у вівторок, 23 лютого.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ