Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Опубліковано конфіденційну депешу стосовно України та Ізраїлю

Нью-Йорк – Серед опублікованих в інтернет-виданні WikiLeaks понад чверті мільйона дипломатичних американських донесень є конфіденційний звіт про зустріч російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова з його ізраїльським колегою Авігдором Ліберманом, де йшлося, зокрема, про Україну. Візит відбувався у червні минулого року.

Білий дім у спеціальній заяві засудив незаконну публікацію документів як таку, що, «компрометує приватні дискусії з іноземними урядами й лідерами і може глибоко (негативно) вплинути не лише на інтереси зовнішньої політики Сполучених Штатів, а й також на інтереси наших союзників і друзів у всьому світі».

Гілларі Клінтон, державний секретар Сполучених Штатів, підкреслила у короткому виступі, що «які б не були мотиви для публікації цих документів, ясно одне – що опублікування становить реальну загрозу життю реальних людей, і часто-густо саме тих людей, які присвячують своє життя захистові інших».

У донесенні, що його надіслав Джон Бейєрлі, посол США у Москві, на адресу державного департаменту у Вашингтоні, йшлося про обмін думками між керівниками зовнішньополітичних відомств Росії та Ізраїлю під час перебування у Москві Авігдора Лібермана.

Народжений в СРСР ізраїльський міністр спілкувався з Сергієм Лавровим російською мовою і приймали його як старого приятеля, хоча Ліберман вперше прибув до Москви, а погляди й політика двох урядів розходяться по багатьох питаннях. Зокрема, це стосується й українсько-ізраїльських взаємин.

Як випливає з дипломатичного американського звіту, опублікованому в інтернет-виданні WikiLeaks, Росія досить прохолодно ставиться до зближення Ізраїлю з Україною.

Коментатор газети The Washington Post Чарльз Краутхаммер в інтерв’ю телемережі новин FoxNews звернув увагу на те, що Лавров висловив незадоволення російського уряду тим, що Кремль вважає «історичним ревізіонізмом» з боку Ізраїлю. Міністрові Лаврову у даному випадку йшлося про переоцінку подій радянської епохи і періоду Другої світової війни.

Переоцінка, на думку Лаврова, набула особливо гострого характеру у Східній Європі, а також в Ізраїлі. Цитую донесення щодо російської претензії: «Він (міністр Лавров) згадав про офіційне визнання Ізраїлем Голодомору. Це голод 1930-х років, що стався в Україні. Ліберман казав, що, визнаючи цю трагедію, Ізраїль не стверджував, що вона спричинена Росією, і не називав це актом геноциду». Тим не менше, розходження існує.

Щоправда, Лавров похвалив Ізраїль за те, що він продає Грузії озброєння виключно оборонного призначення, a не наступального. Він також висловив занепокоєння Москви з приводу військових маневрів Грузії за участі НАТО.

З інших питань документ виділяє надто обережну оцінку Росією іранської ядерної програми. За словами міністра Лаврова, «Росія не вірить в існування твердих доказів воєнного виміру ядерної програми Ірану». Він вважає, що ізраїльський удар по іранських ядерних об’єктах спричинив би нестабільність усього регіону і потік біженців на Кавказ. Ліберман відповів, що Ізраїлеві не йдеться про удар по Ірану, бо це може викликати «ланцюгову реакцію» на Близькому Сході, передає Радіо Свобода.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ