Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Осінній колапс у Львові

Львівська влада роками не вирішує питання цивілізованого перевезення городян і гостей міста. Президент Порошенко спрямував роботу парламентарів на законодавчу інтеграцію України в ЄС. На Лемківщині під час XXVII Економічного форуму презентували так званий «План Маршала для України».

Дональд Трамп не запросив Путіна обговорити реформу ООН, лауреатка Пулітцерівської премії Енн Аппельбаум дослідила, що Москва завжди буде ворогом Києва, а Пекін готується витіснити РФ із ринку озброєнь.

Для кого будуть купляти транспорт у Львові?

Вже котрий рік поспіль на початку вересня у Львові традиційно відбуваються збої у перевезенні пасажирів. Віктор Чарномський, президент громадської організації «Вартові закону України», в інтерв’ю для телеканалу НТА розповів, що зазначений фактор є наперед спланованим.

Зменшення кількості маршруток, наприклад, із 12 до 6, збільшує пасажиропотік на одиницю транспорту, а значить на цю одиницю зростає і прибуток необлікованої готівки. Окрім того, приватні перевізники економлять на бензині, на зарплаті водіям, на ремонті транспортних засобів, а натомість, за створені для них фривольні умови ведення бізнесу, надають територіальній громаді Львова неякісні послуги.

Віктор Чарномський наголосив: аби приватним перевізникам додати ще більше прибутків, у львівському міськвиконкомі прийняли рішення з 1 вересня зменшити інтенсивність перевезення городян і комунальним транспортом. Два найбільш популярні трамвайні маршрути №1 і №9, які з’єднують місто із залізничним вокзалом, куди приїжджають і від’їжджають гості «європейського» Львова, після 20 години обслуговує тільки дві трамвайні одиниці на кожному з маршрутів. Відповідно, люди змушені або послуговуватись тими ж тісними маршрутками, або таксі.

Львівська облдержадміністрація звернулась до міської ради з вимогою негайно навести у Львові лад із пасажирськими перевезеннями. У відповідь міський голова Андрій Садовий, безпосередньо відповідальний за організацію транспортного руху, під час брифінгу 7 вересня повідомив, що має намір додатково придбати для міста більше транспорту – 50 автобусів, 40 тролейбусів і 10 трамваїв.

Олег Партика, керівник управління транспорту ЛМР, розповів, що особисто моніторить ситуацію з перевезеннями і намагається її вирішити, проте тільки силами свого управління їй не зарадить. Адже головна причина системного пасажирсько-транспортного колапсу полягає в тому, що у Львові великий дефіцит водіїв.

Олег Партика наголосив: «Багато водіїв звільняються, їдуть на заробітки у Польщу. Зарплата в нас, у Львові, на жаль, не конкурентоспроможна. За кордоном водій отримує 1-1,2 тисячі євро. Не всі пасажири задоволені, автобусів на маршрутах хотілося б мати більше – я цілком згодний. Автобуси у нас є. У парках стоять нові автобуси. Не можемо знайти водіїв на ці автобуси. Водіїв просто не вистачає».

Якщо автопарки заставлені транспортом, який нема кому обслуговувати, то виникає логічне питання: для кого Андрій Садовий буде купляти за кошти територіальної громади 50 автобусів, 40 тролейбусів і 10 трамваїв?

«Rapid Trident-2017»

Сьогодні у Львівській області почались масштабні двотижневі навчання Україна-НАТО «Rapid Trident-2017». У військовому вишколі беруть участь орієнтовно до 4 тисяч військовослужбовців: приблизно 2 тисячі від України, 1 тисяча від США та 1 тисяча від інших країн-учасниць і партнерів НАТО. Військовослужбовці Молдови, незважаючи на заборону свого прокремлівського командувача Додона, також прибули на Яворівський полігон для військового вишколу.

Україна секторально інтегрується в ЄС

Під час вчорашнього пленарного засідання Верховної Ради президент Петро Порошенко виступив перед депутатами зі щорічним посланням. Президент застеріг парламентарів від намагань змінити закони, прийняті для отримання безвізу із ЄС, закликав взятись до праці над завершенням реформ, без яких є загроза втратити державність, і накреслив поетапні кроки парламентарів для посилення тенденцій євроінтеграції. Президент перелічив ключові завдання.

1. Напрацювати законодавчу базу для стратегічного довгострокового співробітництва з ЄС, щоби східні кордони країни реально стали східними кордонами ЄС ще до того часу, як Україна де-юре приєднається до Євросоюзу.

2. Продовжити боротьбу зі спробами зняття або послаблення санкцій проти Москви.

3. Скасувати недоторканність депутатів Верховної Ради наступного скликання.

4. Прийняти земельну реформу.

5. Посилити співпрацю із МВФ.

6. Під час прийняття бюджету на 2018 рік утриматись від перегляду спрощеної системи оподаткування.

7. Посприяти прискоренню зростання ВВП із 1,8% у 2017 році до 4% у подальших роках.

8. Законодавчо підготувати перенесення після 2019 року європейських закупівель руского газу на кордон із РФ.

9. Не ініціювати надання права депутатам обирати президента України у парламенті.

10. Не ініціювати проведення дострокових парламентських і президентських виборів, і не збурювати суспільство такими популістськими закликами.

Поширення ідеї економічного зростання України

У відомому лемківському місті Криниця відбувся традиційний XXVII Економічний форум, в якому взяли участь орієнтовно 4 тисячі учасників із Польщі та закордону – політики, економісти, керівники міжнародних компаній, громадські активісти і журналісти. Під час цьогорічного криницького форуму основні економічні теми доповнили й питаннями поширення європейської інтеграції, регіональної безпеки і боротьби з податковим шахрайством. Одна із сесій форуму мала назву «Незавершена інтеграція і прагнення європейських країн».

У цьогорічному XXVII Економічному форумі взяли участь, серед інших, діючі президенти Македонії та Грузії, а також колишні президенти України і Румунії. Українську делегацію очолив Андрій Парубій, голова Верховної Ради України. Під час форуму відбулась запланована зустріч українсько-польських робочих груп на чолі Андрієм Парубієм і Станіславом Карчевським, маршалом Сенату.

Сторони обговорили покращення умов перетину кордону між двома країнами, будівництво нових пунктів перетину кордону, імплементацію проекту «План Маршала для України», нав’язування ЄС руского газопроводу «Північний потік-2», інші важливі питання. Стосовно газогону «Північний потік-2» політики домовились скерувати спільний лист у Брюссель стосовно недоцільності його будівництва.

Станіслав Швед, віце-міністр соціальної політики Польщі, повідомив, що число українців, які працюють у Польщі, оцінюється орієнтовно в 1 мільйон, а також наголосив, що Польща дуже зацікавлена, щоб українці займали вакантні робочі місця, які виникли після численного виїзду поляків гастарбайтерити закордоном.

Натомість Ангела Меркель із компанією західноєвропейських лідерів наполягає, щоби вакантні місця праці у Польщі були надані африканцям, афганцям, сирійцям, іншим неєвропейським мігрантам. Намагання Варшави заповнити міграційні квоти представниками України, Білорусі чи Молдови обурює Брюссель, де таку пропозицію сприймають як хитромудре крутійство.

Станіслав Швед також повідомив, що середня заробітна платня українців у Польщі становить 2105 злотих (496 євро). Третину цієї суми українці витрачають на прожиття у Польщі, а решту заощаджують. У 2016 році українські заробітчани переказали з Польщі в Україну орієнтовно 8,1 мільярда злотих (майже 2 мільярди євро).

Brexit: вимоги ЄС до Британії

На Європейському континенті може виникнути напруженість між Британією та решту країнами ЄС внаслідок виходу Туманного Альбіону зі зони європейського впливу. Мішель Барньє, головний перемовник від ЄС, закликає Британію опрацювати ряд питань, важливих для континентальної Європи.

1. Нівелювати ймовірні підстави для створення економічного кордону між Ірландією і ЄС.

2. Надати британські гарантії, що після Brexit понад 3300 харчових продуктів і напоїв виробництва ЄС будуть під захистом від британських «підробок».

3. Надати британські гарантії, що будь-який транзитний вантаж на день Brexit підлягатиме юрисдикції Європейського суду.

4. Надати британські гарантії щодо захисту секретних документів ЄС. Якщо Лондон таких гарантій надати не може, тоді Брюссель вимагає, щоби Британія знищила секретні документи ЄС.

5. Надати британські гарантії не дискримінувати компанії ЄС, які проводитимуть державні інфраструктурні проекти, що розпочались ще до початку Brexit.

Мішель Барньє повідомив, що під час Brexit-переговорів із Лондоном поки не вдалось досягти прогресу в перелічених питаннях.

Енн Аппельбаум: Московія не зміниться ніколи

Мета Сталіна полягала у знищенні незалежної України, яка представляла для нього політичну проблему. Україна становила виклик як для царської Росії, так і для постімперської країни Рад. Під час Громадянської війни українські селяни боролися проти більшовиків, тому Сталін побоювався, що в майбутньому вони знову зважаться на боротьбу. Тобто голод для українських селян організували паралельно із наступом на українську інтелігенцію і політичний клас України. Сталінський терор мав на меті знищити саму ідею існування України, – розповіла британському телеканалу «Sky News» авторка дослідження «Червоний голод», журналістка і лауреатка Пулітцерівської премії Енн Аппельбаум.

Нинішній кремлівський режим теж вважає незалежну Україну ідеологічним викликом. Українська молодь, яка в 2014 році розмахувала прапорами ЄС та вимагала законності, – це саме той тип суспільства, якого Путін фанатично боїться коли-небудь побачити і на Москві. Тому Кремль вирішив прийти в Україну й знищити український проєвропейський рух, щоби він не став прикладом для наслідування на РФ.

Енн Аппельбаум провела дослідницьку паралель між подіями 30-х років минулого століття і нинішньою терористичною кремлівською атакою на Україну. Дослідниця дійшло висновку, що історичні паралелі між 1930 роками і 2010 роками є ідентичними: Кремль ідеологічно ніколи не змириться з ідеєю України, яка не підкорена Москві. Україна поза орбітою Кремля становить загрозу для панування його режиму на континенті.

У США і ЄС посміялись над пропозицією Путіна

Вашингтон вважає, що миротворча місія ООН повинна бути розміщена на всій території Донбасу, а не тільки на лінії зіткнення ВСУ з окупантами Кремля, як пропонують на Москві. Про це повідомила Гетер Науерт, речниця Державного департаменту США.

Представниця Держдепу зазначила, що ініціативу з розміщення миротворців потрібно вивчити докладно, проте у США вважають, що «блакитні каски» є найкращим варіантом захисту громадян України будь-якого етнічного походження та ефективним засобом відновлення суверенітету країни.

Таку заяву Гетер Науерт оприлюднила наступного дня після того, як Путін заявив, що РФ звернеться до Радбезу ООН із проханням створити миротворчі загони для охорони місії ОБСЄ та патрулювання лінії розмежування на Донбасі.

Представники МЗС України пропозицію Путіна назвали деструктивною і зазначили, що серед «блакитних касок» руских охоронців місії ОБСЄ бути не може, оскільки Москва є стороною конфлікту.

В уряді Німеччини також наголосили, що миротворчу місію ООН на Донбасі необхідно розміщувати на всій території ескалації, а не тільки вздовж лінії зіткнення ВСУ із московськими окупантами.

Путіна у світі ігнорують

На Кремлі опечалились, що Путіна не запросили на саміт, де зберуться всі світові лідери з метою обговорити реформування ООН. Дональд Трамп, розпорядник цього саміту й ініціатор зустрічі світових лідерів, не прислав Путіну запрошення на засідання, яке призначене на 18 вересня.

Американський лідер має намір створити декларацію з 10 пунктів щодо змін у роботі організації. Цей документ передбачає скорочення чисельності співробітників ООН, більш прагматичну реалізацію проектів із гуманітарної допомоги та розвитку і захисту мирних ініціатив.

Демонстративне ігнорування Путіна ймовірно пов’язане з Анатолієм Антоновим, якого від РФ прислали у США послом. У Білому Домі таке призначення могли сприйняти як зневагу або політичний ляпас від Кремля з метою загострення руско-американського конфлікту.

Унікальний посол із ущербними правами

Євросоюз продовжив ще на півроку санкції проти офіційних осіб РФ і сепаратистів із Україні, яких підтримує Москва. Постійні представники 28 країн-учасниць Євросоюзу прийняли рішення 6 вересня стосовно продовження дії обмежувальних заходів, а офіційно його проголосять 14 вересня – за день до закінчення терміну дії попереднього періоду санкцій.

Оскільки жодна з країн ЄС не внесла клопотання, щоб із санкційного списку прибрати прізвище Анатолія Антонова, нового посла РФ у США, то він так і залишиться під дією обмежувальних заходів. Тобто буде дипломатичним представником із ущербними правами.

До відома, проти Антонова, як колишнього заступника міністра оборони і колишнього заступника керівника руского МІДу, Канада і ЄС запровадили санкції, які не поширились на територію США. Призначаючи Антонова послом у США, Кремль зухвало демонструє, що Москві жодні санкції не шкодять. До пори до часу.

Пекін витіснить Москву із ринку озброєнь

На руску оборонну промисловість чекає похмуре майбутнє, – пише японське англомовне видання «The Diplomat». А свої висновки журналісти обґрунтували даними з останньої доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI).

Москві буде вкрай нелегко утримати свої позиції на ринку озброєнь: в першу чергу через експорт зброї з Китаю, який наздогнав РФ у питаннях технологій та надійності військової продукції.

Окрім того, китайська оборонна промисловість «розвивається у більш перспективному напрямку, аніж руска». Китай старанно працює над застосуванням власних технологій в оборонному секторі. Натомість Москва вже не може «похвалитися успіхами у створенні добре розвиненого, технологічного сектора». Раніше на ринку озброєнь руским тривалий час допомагала «гидливість» Заходу в питаннях експорту зброї в ряд країн, а Китай аналогічної «гидливості» не демонструє.

Військові оглядачі «The Diplomat» вважають, що в боротьбі за надходження валютних прибутків Москва тепер покладатиме головні сподівання на продажі зброї залежним країнам, а також державам, в які Китай не буде постачати військову продукцію зі стратегічних міркувань. Втім, обидва зазначені ринки є дуже обмеженими: перший – це колишні республіки СРСР і Сирія; другий – КНДР, В’єтнам, Пакистан та Індія. Проте Індія вже не раз анулювала військові контракти з Москвою через незадовільну якість руского озброєння.

Ізраїль громить Асада і Путіна

Військово-повітряні сили Ізраїлю завдали в Сирії ракетних ударів по об'єкту, де Асад організував виробництво хімічної зброї. Мова йде про підприємство «Аль-Тала» Сирійського науково-дослідного центру (SSRC). Дамаск повідомив, що ракети з ізраїльських літаків були випущені з повітряного простору Лівану і влучили по об’єкту біля міста Масьяф. У результаті загинули двоє солдатів. Надто мало, як для потужних ракетних ударів.

Тель-Авів, який і раніше здійснював авіаційні атаки на сирійські об’єкти, на склади зі зброєю зокрема, зазвичай подібну інформацію не коментує. Так, у квітні 2017 року ВВС Ізраїлю знищили склади зброї угруповання «Хезболла» біля столиці Сирії.

Раніше ЗМІ повідомляли, що КНДР постачає вантажі у Сирійський науково-дослідного центр із розробки хімічної зброї, а в КНДР вантажі, призначені для Сирії, постачає РФ.

Під час операції ізраїльських ВВС проти сирійських мілітарних об’єктів, розхвалена на весь світ найновіша руска зенітно-ракетна система С-400, призначена для захисту від бомбардувань, тільки розпачливо дивилась на ракети, що сипались із ізраїльських F-35. Вочевидь, Башар Асад урешті втямив, що Кремль «втюхав» йому застарілу техніку. Мовчить на Кремлі й сам Путін – ані звуку проти Тель-Авіву. Ймовірно збирається з думками.

Зате Костянтін Душенов, скрепоносний директор Агентства аналітичної інформації «Русь Православна», волає на всю РФ: «Де наші С-400? Чому євреї «проколюють» руску ППО у Сирії? »

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ