Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Оскароносний фільм про солдата, що не брав в руки зброї
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Оскароносний фільм про солдата, що не брав в руки зброї

26 лютого у Лос-Анджелесі відбулося вручення найпрестижніжої премії у кіномистецтві – «Оскар». Кінострічка Мела Гібсона «З міркувань совісті», що базується на реальній історії Другої світової війни, отримала дві золоті статуетки – «Найкраще зведення звуку» та «Найкращий монтаж»

Санітар Дезмонд Досс

Фільм "З міркувань совісті" розповідає історію реального американського солдата Дезмонда Досса. Ця людина своїм прикладом показала, що навіть на війні завжди можна залишатися Людиною з великої літери. Він пройшов всю війну, не зробивши жодного пострілу, не вбивши жодної людини.

Тихий, ревно віруючий рядовий Дезмонд Досс жодного разу в житті не взяв в руки зброї, не вбив жодного солдата супротивника, але став національним героєм і отримав вищу військову нагороду США – Медаль Пошани.

Він пішов на війну, тому що не міг залишитися осторонь, поки люди гинуть. Він хотів допомогти їм хоч чимось, ось і записався санітаром. В армії він відмовлявся брати в руки зброю, відмовлявся торкатися до неї.

Над ним сміялися, над ним знущалися, били його та погрожували вбити. Капітан Досса одного разу простягнув йому гвинтівку і розтиснув руку. Передбачалося, що Дезмонд, знаючи про суворе дисциплінарне стягнення за псування зброї, хоча б підхопить її, щоб та не впала. Але нічого подібного. Упертий санітар навіть не здригнувся, і капітану довелося ловити гвинтівку самому. Він повторював і повторював свої спроби, кричачи про непокору наказу і трибунал, але внутрішні установки Досса виявилися куди сильнішими.

Водночас, коли справа дійшла до справжнього бою, і керівництво, і товариші по службі побачили нарешті, що рядовий Досс з ними не дарма. І з своїми християнськими принципами він теж носиться не дарма. Санітар витягав поранених з-під вогню, під снайперським прицілом, під гранатами, з передової – в справжнісінькому пеклі.

А 4 травня 1945 року року в Японії Дезмонд Досс зробив неможливе. На вершині 15-метрової прямовисної скелі розгорівся бій. Ініші солдати, що залишились внизу не могли ніяк допомогти своїм товаришам на скелі, а перевага була явно на боці супротивника. Тому бій скоро перетворився на справжню бійню.

15-ти метрова скеля із якої Досс спускав поранених

Досс, прив'язавши мотузку до дерева, став спускати поранених по одному. Утримуючи у висячому положенні солдат, що були набагато важчими від нього самого. Потихеньку, широко розставивши ноги для надійності і постійно повторюючи про себе: "Господи, допоможи мені врятувати ще одного. Ще хоча б одного".

За 12 годин рядовий Дезмонд Досс сам спустив зі скелі 75 поранених. І тільки коли нагорі нікого з живих не залишилося, він спустився сам.

Через пару тижнів він накрив ногою гранату, щоб її розрив не пошкодив ще більше поранених. І в цей же день йому прошило руку снайперської кулею. Цього ж дня він загубив свою Біблію – подарунок від дружини. Після вилучення 17 осколків шрапнелі з понівечених кінцівок, Дезмонда, зрозуміло, відправили додому.

Дезмонд Досс

А там його чекали запрошення до Білого Дому на церемонію нагородження Медаллю Пошани і його маленька, пошарпана Біблія, яку ті самі товариші по службі, які знущалися над Доссом на навчальній базі і погрожували його вбити, знайшли на полі бою на висоті Маеда в Японії, прочесавши її всю фактично по-сантиметру.

Десмонд Досс – перший солдат, який отримав Медаль Пошани за бойові заслуги, ніяк не пов'язані з використанням зброї і вбивством противника. Він отримав її за те, що кожен божий день рятував людей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ