Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Особливий економічний статус Єврорегіону «Галичина» - шлях до безвізового режиму

17 жовтня у Львові відбувся круглий стіл на тему «Особливий економічний статус Єврорегіону «Галичина», організатором якого стала Європейська Галицька Асамблея. Про це повідомили організатори.

 У роботі круглого столу, зокрема, взяли участь депутат Львівської обласної ради Андрій Білоус, депутат Івано-Франківської міськради, громадський діяч, публіцист Андрій Микитін, голова ГО «Європейська Галицька Асамблея», публіцист Володимир Павлів, представник ВО «Свобода» у Львові Андрій Холявка, політичний експерт Віталій Загайний, політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова, представники ОБСЄ Рита Леаль Сільва, Ольга Радкевич та інші. 

В ході заходу однією з ключових тем стала тема безвізового режиму та його перспективи у зв'язку зі створенням Єврорегіону Галичина.

Учасники круглого столу відзначили, що дуже важливо не забувати про близькість кордону з Польщею, яка, нарешті, повинна почати давати нам перспективи розвитку, а не створювати бар'єри. Для цього, на думку уачсників, можна було б ініціювати створення спеціального Єврорегіону «Галичина» - на територіях, які колись належали до цього історичного утворення.

Єврорегіон «Галичина», будучи створеним, здатний докорінно змінити ситуацію з трудовим і туристичним візовим сполученням, спростити візовий режим як такий. На всій території України в цей час неможливо ввести безвізовий режим з Євросоюзом: «совок за Збручем» ще довго буде «залагоджувати» візове питання, і навряд чи його владнає. Тим більше, зважаючи на те, що бойові дії на сході країни то вщухають, то спалахують. Тому на прикладі спеціального Єврорегіону можлива апробація часткового введення безвізового режиму, і в підсумку, – прискорене досягнення безвізового режиму з ЄС для усієї країни.

Учасники круглого столу були одностайні – необхідно відкрити візові кордону, щоб люди могли заробляти там, де їм платять гідну заробітну плату. Звичайно, в ідеалі потрібно створити такі економічні та соціальні умови в регіоні, завдяки яким жителі Галичини отримають можливість працювати і заробляти на своїй землі хоча б зіставні, скажімо, з Польщею, гроші. Але здоровий глузд підказує – майбутнє за розумним компромісом трудової міграції та нових робочих місць в Єврорегіоні «Галичина», який повинен володіти особливим економічним статусом. З цього погляду особливий економічний статус Єврорегіону «Галичина» - шлях до безвізового режиму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ