Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Остап Семерак: Екологічна політика може бути реалізована лише за умови сталого розвитку

Активна позиція України у питаннях зміни клімату та гармонізація екологічного законодавства до норм європейського права – це взаємопов’язані речі. Про це під час конференції «Як досягти належного екологічного врядування в Україні?» сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«Це взаємопов’язані речі. Світ давно живе за іншими стандартами, ніж Україна. Маємо зараз історичний шанс запровадити нові правила та стандарти на заміну тих, що діяли до цього», - сказав Міністр.

Він зазначив, що останнім часом Україна більше акцентується на важливості екологічної складової, зокрема, ратифікувавши Паризьку кліматичну угоду, яка визначатиме світову кліматичну політику на найближчі десятиліття. За словами Міністра, Україна зараз має визначити головні пріоритети та завдання щодо реалізації екологічної політики у подальшому.

«Спільно з екологічною громадськістю маємо виробити нову Національну екологічну політику, яка б вивела питання охорони навколишнього середовища з останніх ешелонів державних пріоритетів у топ-теми державної політики. За такими принципами живуть більшість провідних країн світу. Зараз правильний час для того, щоб почати дискусії щодо завдань, які стоять перед нами у ході вироблення та реалізації єдиної екологічної політики. Вона має стати основою «зеленої» циклічної економіки і базуватися на гармонізації нашого законодавства до європейського. Ми не маємо забувати, що екологічна політика може бути реалізована лише за умови сталого розвитку», - зазначив Остап Семерак.

Крім того, він повідомив, що Мінприроди застосовує європейську практику обговорення пропозицій щодо реформування природоохоронної сфери.

«Зокрема, ми плануємо найближчим часом  винести на розгляд Кабміну політичну концепцію реформування  Держекоінспекції та створення нової природоохоронної служби. Ми на базі Міністерства екології та природних ресурсів відпрацьовуємо європейську практику, коли пропозиція виноситься на публічне обговорення із усіма заінтересованими сторонами. Зазначу, що цикл публічних обговорень є новацією серед міністерств. Тобто спочатку пропозиція обговорюється  з громадянським суспільством і лише потім виноситься на розгляд до органу державної влади», - зазначив Остап Семерак.

За його словами, за такими ж процедурами проводиться розробка кількох інших проектів, зокрема, проекту реформування Державної служби геології та надр та створення Національної стратегії поводження з відходами. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ