Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Остап Семерак: "У пріоритетах Уряду набуття Україною статусу енергетично незалежної країни"

Перетворення зони відчуження на територію розвитку відновлювальної енергетики є одним із важливих пріоритетів для українського уряду. Про це під час відкриття 8-го Міжнародного форуму та виставки сталої енергетики в Україні розповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він зазначив, що сучасні джерела відновлювальної енергії є серйозним інструментом для пом’якшення наслідків глобальної зміни клімату та нагадав, що Україна - серед країн-лідерів світу, які повністю ратифікували Паризьку кліматичну угоду.

«Підтримка провідними країнами світу Паризької угоди відкриває нову енергетичну епоху на засадах сталого розвитку. Уряд також розуміє значення розвитку відновлювальних джерел енергії  і ставить їх у пріоритети для набуття Україною статусу енергетично незалежної країни та зменшення шкоди для навколишнього середовища», - розповів Остап Семерак.

За його словами, презентована програма перетворення зони відчуження на територію розвитку, зокрема, відновлювальної енергетики, викликала зацікавленість на міжнародному ринку як у лідерів цієї сфери, так і менш відомих компаній.

«Іноземні інвестори в силу розвитку відновлювальних джерел енергії у свої країнах розуміють потенціал і інфраструктурні можливості зони відчуження. Там дешевша оренда землі, ніж в інших регіонах України, лишилися у робочому стані високовольтні лінії електропередач. Також на території зони відчуження працює близько 10 тис. осіб і близько 2 тис. з них є висококваліфікованими спеціалістами  сфери енергетики», - зазначив Остап Семерак.

Він нагадав, що раніше парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», який прибрав велику кількість законодавчих перешкод для інвесторів.

«Головною перешкодою тривалий час була саме відсутність прав розпорядження землею на цих територіях. Ухвалений закон суттєво спростив вирішення цього питання. Також плануємо підготувати зміни до  законодавства, які закріплять низькі ставки на оренду землі у Чорнобильській зоні, а також створити організаційно-юридичну структуру, яка б супроводжувала ведення проекту від початку до моменту запуску, спрощуючи для бізнесу умови ведення господарської діяльності у зоні відчуження»,- зазначив Остап Семерак.

Він пояснив, що будувати сонячні електростанції планується в 10-кілометровій зоні південніше від Чорнобильської АЕС. Ділянки для ведення господарської діяльності розташовані з урахуванням інфраструктурних можливостей: поблизу доріг і ліній електропередач. Сонячне випромінювання на території складає 1300 кВт-год на кв. м. При вкладенні засобів в розширення інфраструктури потужності підключення можна збільшити до 1200 МВт.

Остап Семерак, також вкотре підкреслив, що ведення господарської діяльності у Чорнобильській зоні є можливим у спеціальній промисловій зоні, але зона відчуження залишається непридатною для  постійного проживання людей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ