Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Остаточне рішення щодо децентралізації залежатиме від ситуації на Донбасі – Порошенко

Президент Петро Порошенко заявив, що фінальне рішення щодо змін до Конституції буде залежати від ситуації на Донбасі та виконання Росією Мінських угод. Про це він сказав у своєму відеозверненні у понеділок ввечері.

"Україна сьогодні підтвердила свою репутацію надійного партнера, посилила імідж країни, яка виконує взяті на себе зобов'язання. І виконує Мінські угоди, на відміну від Росії", - прокоментував Порошенко голосування у Раді щодо змін до Конституції у частині децентралізації.

"Якщо Москва не схаменеться, будуть продовжені персональні санкції проти осіб, причетних до аншлюсу Криму та окупації Донбасу, а на початку наступного року - і секторальні економічні санкції", - заявив він.

"Сьогоднішнє голосування не остаточне, але воно дасть величезне поле для маневру української дипломатії. А фінальне рішення наприкінці року, коли треба буде 300 голосів, запевняю вас, буде залежати від того, як протягом цих кількох місяців розвиватиметься ситуація на Донбасі, і наскільки Росія виконуватиме Мінські угоди", - додав Порошенко.

"Проект змін до Конституції не передбачає особливого статусу для Донбасу. Це, на мою думку, лише кліше, яке для певних політичних сил стало передвиборчою технологією, елементом чорного піару проти змін до Конституції, проти президента", - зазначив він.

"Більше того, ми прибираємо з чинної Конституції статтю 92, яка передбачає теоретичну можливість проголошення спеціального статусу для окремих міст – щоб не було навіть найменшої юридичної зачіпки для параду суверенітетів", - додав глава держави.

"Щодо специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, то він визначається окремим законом, який вже двічі ухвалювався Верховною Радою – попереднього і цього скликання. І термін його правочинності – три роки, з яких один вже майже минув",  - сказав президент.

"Більша частина статей цього закону наразі призупинена, і вони можуть запрацювати лише після проведення на цих територіях виборів відповідно до українського законодавства і стандартів ОБСЄ. І лише після виведення з української території російських військ, після виведення зброї, після відновлення контролю над усім кордоном із РФ", - додав він.

"Зміни до Конституції означають не втрату території, а навпаки дають шанс і перспективу політико-дипломатичним шляхом повернути під суверенітет України окуповані території", - запевнив Порошенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ