Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

«Пакет знайомства»: деталі затримання львівського митника

Гал-інфо дізналось подробиці затримання на хабарі заступника начальника Львівської митниці Володимира Шокала. Це стало відомо з ухвали слідчого судді, прийнятої 23 березня.

Зокрема, із ухвали випливає, що 20 березня слідчий військової прокуратури Західного регіону України звернувся до Шевченківського районного суду Львова з клопотанням про арешт майна заступника начальника Львівської митниці ДФС України Володимира Шокала. Останній, нагадаємо, в порядку ротації тимчасово переведений на посаду заступника начальника Івано-Франківської митниці ДФС.

Отож, мова йде про звернення слідчого в межах кримінального провадження щодо Володимира Шокала за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.369 КК України: пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі. Санкції цієї статті передбачають позбавлення волі на термін до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Митник, який попався на хабарі 40 тис. дол., сплатив заставу понад 1, 2 млн грн

З ухвали дізнаємось, що згідно з протоколом обшуку від 17 березня були вилучені грошові кошти 11 100 грн та три телефони марки Iphone.

Слідчий просив накласти арешт на вказане майно. У клопотанні як мету арешту вказано забезпечення "спеціальної конфіскації». Проте клопотання про арешт задоволено не було.

Водночас у тексті ухвали сказано, що прокуратура Львівського гарнізону здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні  від 14 березня 2016 за підозрою виконувача обов’язків заступника начальника Львівської митниці ДФС - ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

В рамках розслідування вищевказаного кримінального провадження досліджуються злочинні факти, передбачені ч.3 ст.368 КК України, вчинені також іншими службовими особами Львівської митниці ДФС: ОСОБА_1 - Володимир Шокало, ОСОБА_6 та ОСОБА_7, які на цей час тимчасово виконують обов`язки керівного складу Івано-Франківської митниці ДФС.

Отож, слідство встановило, що 8 березня  близько 9.00 годину ранку  на номер оператора мобільного зв’язку, який належить військовому прокурору Львівського гарнізону Західного регіону України Владиславу Савинцю, зателефонував заступник начальника відділу Управління захисту економіки у Львівській області ДПЗ НП України та повідомив, що 7 березня близько 19.00 години до нього зателефонував заступник начальника Львівської митниці ДФС  - ОСОБА_1.

Під час розмови підозрюваний (ОСОБА_1) наполягав на зустрічі із Владиславом Савинцем та заступником начальника відділу Управління захисту економіки у Львівській області ДПЗ НП У (далі ОСОБА_9) для «вирішення питань» щодо кримінального провадження стосовно протиправної діяльності службових осіб Львівської митниці ДФС.

Зустріч планували провести 8 березня десь о 12.00 в ресторані «Соняхи», який розташований на Львівщині у селі Лапаївка. Розуміючи, що під час цієї зустрічі ОСОБА_1 може дати хабар Владиславу Савинцю та заступникові начальника відділу Управління захисту економіки у Львівській області ДПЗ НП У, останні 8 березня подали рапорт щодо цього.

Того ж дня, близько 13.30 год. згідно з попередньою домовленістю, ОСОБА_10 зустрілася із ОСОБОЮ_9, ОСОБОЮ_1 та співробітником ВБ Львівської митниці ДФС ОСОБОЮ_11 в ресторані «Соняхи».

В подальшому розмову було продовжено між ОСОБОЮ_1, Владиславом Савинцем та ОСОБОЮ_9. Під час розмови ОСОБА_повідомила, що хоче вирішити питання щодо закриття кримінального провадження стосовно нього, ОСОБА_7, ОСОБА_6 та Сцісловського шляхом надання Владиславу Савинцю та ОСОБІ_9 неправомірної вигоди у розмірі 40 000 (сорок тисяч) доларів США та у подальшому (у разі повернення на Львівську митницю ДФС) щомісячно надавати неправомірну вигоду у розмірі 10 тис. доларів США за прикриття нами його протиправної діяльності.

В ході розмови ОСОБА_1 (Володимир Шокало) також повідомила, що неправомірну вигоду – 40 тис. дол. – він готовий передати у період з 17 по 19 березня, оскільки грошові кошти він зберігає у банківській скринці.

Наприкінці зустрічі ОСОБА_передала Владиславу Савинцю поліетиленовий пакет білого кольору, у якому було дві пляшки алкогольного напою, а саме біла пляшка горілки «Фінляндія» та віскі в коробці. Разом з цим ОСОБА_1 повідомила Владиславу Савинцю, що це «пакет знайомства».

Далі події розвивались так: 17 березня близько 21.45 год. перебуваючи на території Львова на перехресті вулиць Володимир Шокало передав Владиславу Савинцю паперовий пакет з тубусом, у якому були грошові кошти у сумі 40 тис. дол. як неправомірна вигода за закриття кримінального провадження від 14 червня минулого року та не притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_1, ОСОБИ_7, ОСОБИ_6. Під час огляду місця злочину, неправомірно надані кошти вилучили.

Вже наступного дня, 18 березня, Володимиру Шокалу повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.369 КК України: пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ