Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пам’ятка для запобігання грипу

Для підвищення опірності організму до інфекцій, а також профілактики ускладнень необхідно виконувати наступні рекомендації:

 

Уникати місць скупчення людей.

 

Запобігати тісному контакту з хворими, в яких присутні нежить, кашель. Хворого необхідно ізолювати в окрему кімнату.

 

Періодично (кожні 2-3 год.) мити з милом руки та обличчя. Використовувати одноразові рушники.

 

Періодично (кожні 3-4 години) промивати порожнину носа та рота, використовуючи кип’ячену воду з додаванням соди (1 чайна ложка на одну склянку води),  солі (1/2 чайної ложки на одну склянку води), йоду (2-3 краплі на одну склянку води); сольові розчини типу Аква Маріс, Фізіомер, Салін; антисептичними розчинами Гексорал, розчином Фурациліну, відваром ромашки, звіробою, кори дуба, шалфею; масляним екстрактом чайного дерева, часнику та цибулі.

 

При виході з дому місцево змазувати носову порожнину оксоліновою маззю,  масляними та жировими екстрактами прополісу та часнику.

 

Прикривати ніс та рот маскою, хусткою, респіратором (маску міняти кожні 2-3 години або дезінфікувати шляхом термічної обробки).

 

Спати не менше 7-8 годин на добу.

 

У харчовий раціон повинні бути включені не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста, морква, буряк, часник, цибуля, хрін, редька, яблука, чорнослив, насіння гарбуза, смородина, цитрусові тощо). Більше вживати їжі з рослинною олією.

 

Вживати до 2-3 літрів рідини протягом доби (відвар шипшини, липи, калини, ожини, суниці, малини, узвар, зелений чай, лужну мінеральну воду, гаряче молоко з медом, маслом).

 

Не вживати смажену, копчену, жирну висококалорійну їжу. Обмежити білкову їжу.

 

Не зловживати алкоголем, не палити.

 

Для попередження гіподинамії обов’язково показані фізичні вправи з врахуванням віку, статі та професії.

 

Регулярно проводити провітрювання житлових та службових приміщень (кожні 2-3 години), при необхідності їх кварцувати та займатись дезобробкою.

 

Уникати тривалих стресових станів, переохолодження, відвідування солярію.

 

Проводити  аеропрофілактику, використовуючи  ефірні масла (хвойні, евкаліпт, чайне дерево),  часникові та цибулеві підвіски, намисто.

 

З метою профілактики можна використовувати: адаптогени, вітаміни та мікроелементи, бактерицидні пастилки (таблетки) для смоктання.

 

Обмежити використовування телефонних апаратів спільного користування, обробляти кожні 2 години дезінфікуючими розчинами телефонні трубки.

 

Обов’язково використовувати маски, респіратори в громадському транспорті, на ринках, супармаркетах.

 

При появі перших симптомів хвороби (гарячка, нежить, кашель, біль в горлі та грудях) негайно звернутися до лікаря. «Гаряча лінія»  - 103.

 

Не займатися самолікуванням.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ