Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Памятник Петлюрі у Вінниці встановлять на Покрову
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Пам’ятник Петлюрі у Вінниці встановлять на Покрову

У Вінниці в День козацтва та захисника України заплановано відкриття першого пам’ятника “у повний зріст” Симону Петлюрі – отаману військ Української народної республіки

Симон Петлюра

Перед цим, 14   вересня відбудеться також презентація пам’ятника у Вінниці. Про це розповів вінницький бізнесмен та меценат Сергій Капуста:

«Такого пам’ятника в Україні ще немає, тому я вирішив, що потрібно увічнити пам’ять про Петлюру, адже він багато зробив для України. Пам’ятник буде бронзовий. На ньому Петлюра зображений у сидячому вигляді на лавочці. Виготовляли пам’ятник скульптори майстерні “Оврах”», – повідомив Сергій Капуста.

Як розповів скульптор Володимир Оврах, працювати над пам’ятником Петлюрі він розпочав на початку весни. Створював Петлюру він разом зі своїми двома синами, також скульпторами – Романом та Андрієм.

скульптор Володимир Оврах

Пам’ятник буде виготовлено у натуральну величину – там Симон Петлюра сидить на лавці. За основу художнього образу ми взяли аналогічне фото. Радилися з цього приводу з істориком Олександром Федоришеним. Вирішили, що буде цікавим художнім поворотом “вставити” у руки Петлюрі карту України, на яку він дивитиметься і бачитиме дві головних позначки – “Вінниця” – тимчасова столиця УНР, – та “Київ” – столиця України, яку тимчасово було захоплено більшовиками в ході історичних подій. А встановити його плануємо на території двору будівлі обласного радіо. Це логічно, адже, як мені розповіли, в цьому будинку знаходився Будинок канцелярії Симона Петлюри у 1920-му році, – каже Володимир Оврах. – З пропозицією створити цю скульптуру до мене звернувся меценат Сергій Капуста. Дуже приємно, що у Вінниці буде така скульптура.

За його словами, пам’ятник виготовлено із бронзи і він уже відлитий. Залишається відшліфувати та скласти докупи усю композицію.

Додамо, що вулиця, на якій розташована будівля обласного радіо, носить назву Петлюри. Її було перейменовано із вулиці Чкалова в рамках декомунізації.

Нагадаємо також, що цього року у Вінниці тривали зйомки фільму “Замах на Петлюру”, частина зйомок відбувалася на цій вулиці у цьому будинку.

VЕЖА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ