Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Впровадження Е-квитка у громадському транспорті - законопроект ухвалено у першому читанні

17 листопада Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» (р.№ 4121), який відкриває шлях до впровадження електронного квитка в міському пасажирському транспорті. Повідомила прес-служба народного депутата Ігоря Васюника.

Підтримали документ в першому читанні 227 народних депутатів.

За словами співавтора законопроекту, народного депутата України Ігоря Васюника, парламент зробив крок до ухвалення вкрай важливого документа, який реально дозволить впровадити автоматизовану системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті.

«Цей закон не просто впроваджує Е-квиток в громадському транспорті, це змусить систему громадських перевезень запрацювати ефективно та прозоро. Фактично, це буде початок реформування сфери перевезень громадським транспортом, щоб ми нарешті дійшли до стандартів цивілізованих країн світу», - наголосив Ігор Васюник.

Парламентар підкреслює, що законопроект №4121 відкриває двері місцевому самоврядуванню для самостійного впровадження та визначення порядку функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду та встановлення обов’язковості Е-квитків для пільговиків.

«Міста нарешті отримають змогу впровадити Е-квиток. Це підвищить безпеку на дорозі, буде реальний облік пасажиропотоку, це дозволить вивести кошти з «тіні», це шлях до зручного способу оплати за проїзд – банківською карткою, через мобільний телефон тощо. Нарешті ми зупинимо таке ганебне явище, коли пенсіонерів водії маршруток виганяють з транспорту, не буде фальшивих пільгових проїзних. Це – реальна реформа згідно з європейськими принципами, яка матиме вплив на економіку в масштабах всієї країни. При чому неважливо: це комунальний перевізник, чи приватне підприємство. Можна буде оцінити реальних обіг коштів, а відповідно – оцінити обґрунтованість тарифів на перевезення та можливості оновлення автопарку перевізника», - переконаний Ігор Васюник.

За словами парламентаря, якщо взяти для прикладу місто Львів, то, за підрахунками самих перевізників, 40% коштів цієї галузі у місті Лева знаходиться в тіні.

«Відтак ми зможемо реально оцінити фінансовий стан приватних перевізників, чи аргументовані їхні тарифи, в який термін можна вимагати оновлення автопарку замість тих «корит», що сьогодні їздять містами. Так само ми зможемо оцінити реальний фінансовий стан комунальних перевізників: чи аргументовано їм компенсували збитки з міського бюджету і чи дійсно вони збиткові. Зрештою як приватники, так і комунальні підприємства зможуть складати реальні бізнес-плани розвитку. Для пасажирів ухвалення такого законопроекту означати одне - покращення надання якості послуг: починаючи від графіків руху транспорту, достатньої кількості одиниць техніки на маршрутах, стану самих автобусів чи електротранспорту і закінчуючи безпекою руху, комфортом», - підсумовує Ігор Васюник.

 Нагадаємо, що згаданий законопроект № 4121 щодо Е-Квитка підтримали 15 міст та обласні державні адміністрації (зокрема – Вінниця, Київ, Харків, Львів, Тернопіль, Одеса, Чернігів, Кам’янець-Подільський, Краматорськ, Біла Церква).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ