Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Парламент розблокував можливість розгляду судових справ за участі присяжних

Верховна Рада ухвалила зміни до Цивільного процесуального кодексу, якими змінила термін "народні засідателі" на "присяжних". Як зазначив народний депутат від «УДАРу», заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв, який є співавтором цього законопроекту № 5271, в діючій Конституції та законі «Про судоустрій і статус суддів» введено поняття «присяжних», але його ще не впроваджено в Цивільному процесуальному кодексі України і тому розгляд судами окремих категорій справ заблокований. Про це повідомили в "УДАРі".

"Тому і пропонується внести зміни до Цивільного процесуального кодексу України, відповідно до яких термін «народні засідателі», який вжито у тексті Кодексу, замінити терміном «присяжні» та поширити дію цих змін також на розгляд справ, провадження у яких відкрито до набрання чинності цими змінами", - пояснив він.

Сергій Алєксєєв відзначив, що в чинному ЦПК України передбачено розгляд низки категорій справ окремого провадження за участю народних засідателів, через що такі справи не можуть розглядатись, а отже порушуються конституційні права громадян на судовий захист. До таких справ, зокрема, відносяться справи щодо усиновлення, визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою, а також обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

"З одного боку такі зміни є суто технічними, з іншого - вони необхідні для судового розгляду справ зазначених категорій. Їхнє ухвалення дозволить забезпечити реалізацію конституційних прав громадян на судовий захист, бо на даний час судовий розгляд таких справ неможливий", - сказав Сергій Алєксєєв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ