Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ПАРЄ зацікавило, чи були покарані винні у фальсифікації виборів 2004 року в Україні

Сьогодні в МВС України відбулася зустріч першого заступника Міністра внутрішніх справ Михайла Клюєва із представниками передвиборної місії Парламентської асамблеї Ради Європи. Високих гостей цікавив перебіг виборчої компанії в Україні, зокрема у розрізі правоохоронної діяльності, – повідомила у ДЗГ та МД МВС України

Зазначимо, що це найбільша делегація місії спостереження. Як правило, у таких делегаціях представлено п'ять представників кожної політичної групи в Асамблеї, а зараз - дев'ять.  За словами наших іноземних гостей, така ситуація склалась тому, що в Європі приділяють дуже велику увагу президентським виборам в Україні.

 

Перш з все, представників ПАРЄ зацікавило, скільки осіб, які брали участь у фальсифікації президентських виборів 2004 року, було покарано, адже, за їх словами, Помаранчева революція й відбулася в Україні саме через такі фальсифікації. А відповідно до українського законодавства, такі дії - кримінальний злочин.

 

Перший заступник Міністра внутрішніх справ України Михайло Клюєв пояснив іноземним гостям, що відповідальність за порушення виборчого законодавства поділяється на адміністративну і кримінальну. Завдання міліції - документувати адміністративні правопорушення та направляти ці матеріали до суду. Що стосується кримінального законодавства, то працівники міліції здійснюють первинний збір матеріалів і направляють їх до органів прокуратури для прийняття процесуального рішення, зокрема порушення кримінальної справи.

 

За словами Михайла Клюєва, порушення виборчого законодавства у 2004 році стосувалися, в основному, внесення у списки осіб, які померли, повторного внесення у списки осіб і видача декількох бюлетенів в одні руки.

 

«Більше тисячі кримінальних справ було порушено і направлено до суду, - зазначив Клюєв. - І це перший такий випадок за роки незалежності України»

 

За його словами, більше тисячі членів виборчих комісій на місцях були притягнуті до покарань, не пов'язаних із позбавленням волі. Крім того, більше трьох тисяч адміністративних матеріалів були розглянуті в судах. Михайло Клюєв підкреслив, що на наступних  виборах до Верховної Ради таких масових порушень вже не було зафіксовано.

 

Також на зустрічі перший заступник Міністра внутрішніх справ розповів представникам Парламентської асамблеї Ради Європи про заходи, які здійснює МВС для того,  аби не було порушень під час цих виборів, а сам виборчий процес був чесним і прозорим.

 

Так, в Міністерстві внутрішніх справ України затверджено План правоохоронних заходів, який передбачає комплекс завдань для регіональних підрозділів щодо недопущення правопорушень, пов’язаних з виборчим процесом.

 

«Міліція - поза політикою, - наголосив Михайло Клюєв. - Відповідно до Закону України „Про міліцію” основні її завданнями - охорона і забезпечення громадського порядку».

 

Також існують обов'язки міліції відповідно до Закону України "Про вибори Президента України", що передбачають забезпечення охорони приміщень, де будуть розташовуватися виборчі комісії, виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації і забезпечення охорони при супроводженні членів виборчих комісій з виборчими бюлетенями.

 

За словами Михайла Клюєва, наразі з особовим складом підпорядкованих підрозділів проводиться робота з вивчення вимог Конституції України та чинного законодавства, у тому числі виборчого.

 

«Для забезпечення нормального перебігу виборчого процесу Міністерством розроблено та надіслано на місця методичні рекомендації та алгоритм дій працівника міліції, які узгоджені з Центральною виборчою комісією», - зазначив перший заступник Міністра.

 

Крім того, Михайло Клюєв зазначив, що наразі працівники міліції вже зареєстрували 22 події, пов’язані з виборчим процесом. Здебільшого це хуліганські дії, а саме - пошкодження майна агітаторів, офісів політичних партій та блоків, які висунули своїх кандидатів на пост Президента України.

 

«Наше завдання, насамперед, організувати роботу підлеглого особового складу щодо негайного реагування на подібні випадки, якісного їх документування», - підкреслив Михайло Клюєв.

 

Також під час виборчого процесу буде приділятися особлива увага забезпеченню правопорядку у місцях перебування та проживання офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій.

 

Зазначимо, що під час виборів 2007 року в Україні перебувало 3515 офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій, 906 з яких - представники Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ