Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Паризька кліматична угода набула чинності

У п'ятницю, 4 листопада, набула чинності Паризька кліматична угода. Передумовою цього була ратифікація документа 55 країнами, на які припадає не менше 55 відсотків світового обсягу парникових газів.

Глобальну угоду, спрямовану на боротьбу з глобальним потеплінням, було ухвалено у грудні 2015 року у французькій столиці. 195 країн-учасниць цієї угоди зобов'язалися скоротити викиди, щоб спільно не допустити потепління клімату більш ніж на два градуси за Цельсієм до кінця століття у порівнянні з рівнем доіндустріальної доби.

В ідеалі зростання температури у середньому не має перевищувати півтора градуса. Водночас кожна з країн має самостійно визначати свою політику зі скорочення викидів вуглекислого газу.

В інтерв'ю DW секретар ООН з питань клімату Патрисія Еспіноса назвала цей документ "історичним". За її словами, він "закладає основу для іншого світу".

Водночас, згідно з оприлюдненим напередодні річним звітом програми ООН з навколишнього середовища, викиди парникових газів станом на 2030 рік можуть на 12-14 мільярдів тонн перевищити рівень, необхідний для утримання зростання температури не вище позначки у два градуси за Цельсієм. 

Міжнародна спільнота мусить негайно збільшити свої зобов'язання зі скорочення викидів, щоб "уникнути людських трагедій" у вигляді голоду, хвороб і конфліктів, які стануть наслідком зростання температури, застеріг напередодні виконавчий директор програми ООН з навколишнього середовища Ерік Солхейм. Він закликав до активних дій на майбутній міжнародній конференції з питань клімату, що почнеться у Марракеші 7 листопада.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ