Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Патрульній поліції довіряє більшість львів’ян, - дослідження

Понад 60% львів’ян висловлюють довіру до нової української поліції. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, яке львівські патрульні нещодавно провели спільно зі Школою управління УКУ, інформує кореспондентка Гал-інфо.

В опитуванні, що проходило з кінця жовтня до середини листопада 2017 року, взяло участь 1 445 мешканців Львівщини (57,2% - чоловіки і 42,8%  - жінки). Згідно з його результатами, 8,2% респондентів цілком довіряють патрульним, 52,2% радше довіряють, 18% радше не довіряють, 8,5% повністю не довіряють, а ще 13,1% важко відповісти.

Разом з тим, 65,9% опитаних вважають, що нова поліція є дещо ефективнішою службою, ніж міліція, однак повністю реалізуватись не може. У те, що порядку стає значно більше, вірить 12% львів’ян, ще 9,3% переконані, що нова служба є неефективною і ситуація на краще не змінилась.

Крім цього, майже 94% респондентів вважає, що поліція повинна активно взаємодіяти з громадою та органами місцевого самоврядування. Ця співпраця може полягати у спільному проведенні заходів з профілактики правопорушень (56%), консультуванні з правових питань (54,2%), проведенні просвітницьких заходів для населення (51,1%), наданні допомоги у розкритті злочинів (44,1%), створенні громадських об’єднань при місцевій поліції (36,2%), спільному патрулюванні (28,5%) та створенні загонів самооборони (18,3%).

Цікаво, що лише 55,1% респондентів мали контакт з поліцією впродовж останнього року. 29,3% називають цей досвід цілком позитивним, 35,8% радше позитивним, 13,8% радше негативним та 10,9% повністю негативним. У 603 опитаних (41%) поліція асоціюється з почуттям надії, у 485 (33,6%) з оптимізмом, тоді як у 266 (18,4%) – з тривогою. Ще понад 5% респондентів асоціюють поліцію з такими почуттями, як розчарування, безнадія, недовіра та байдужість.

На запитання про те, чи змінилось щось в діяльності Патрульної поліції впродовж 2017 року, 43,7% відповіли ствердно, 22,6% заперечили, а ще 33,7% не змогли дати чітку відповідь. На думку тих, хто підтверджує зміни, поліція стала більш доступною (53,6%), більш ввічливою (52,3%), покращився зовнішній вигляд патрульних (50,1%), посилилось патрулювання (41,8%) і зменшилась кількість випадків насильства збоку працівників (26,5%).

Коментуючи результати дослідження, керівник Патрульної поліції Львова Роман Пилипенко зазначив, що вважає їх радше позитивними.

«Рівень довіри населення до поліції – це основний критерій ефективності та якості її роботи. Дане дослідження нам дуже допоможе в тому, щоб проаналізувати наші недоліки. Певна категорія громадян завжди буде незадоволена тою правоохоронною послугою, яку надає поліція. Але результати, які ми отримали, мене дуже тішать, адже за 2 роки нашої служби 61% громадян все-таки довіряє нам. Зрозуміло, що відсоток людей, які нам не довіряють, завжди буде. Але наше завдання – максимально зменшити їхню кількість», - зазначив Роман Пилипенко.

Варто зазначити, опитування мешканців Львівщини щодо ефективності роботи Патрульної поліції відбулось вперше і проводилось в межах запровадження в країні загалом, та у місті зокрема, американської стратегії Community policing. Як пояснила начальник відділу зв’язків з громадськістю Патрульної поліції Львова Тетяна Капись, стратегія полягає у активній взаємодії поліції та громади у різних сферах суспільного життя. За її словами, місцева поліція вже давно намагається налагодити співпрацю з мешканцями і, як показує досвід, методика добре працює в напрямку освіти.

Патрульним поліцейським Львова планують підняти зарплату

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ