Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Пенсійний фонд України - банкрут, - Южаніна

Пенсійний фонд України насправді є банкрутом. Усі пенсії виплачують переважно за рахунок субсидіювання з Державного бюджету Пенсійного фонду. Про це сьогодні, 15 червня, під час брифінгу у Львові заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, передає кореспондент Гал-інфо.

Ніна Южаніна додала: «Дуже жалкую, що ми втратили два роки для лібералізації податкового навантаження. Ми пропонували ставку податку на доходи фізичних осіб на рівні 10%-13% і для цього були зроблені усі обрахунки, ставку єдиного соціального внеску - на рівні 15% за рахунок роботодавця. І це було б дуже добре, але ми знаємо, що у нас страшний дефіцит Пенсійного фонду. Пенсійний фонд насправді є банкрутом. Про це треба говорити! І всі пенсії, які зараз виплачують, вони виплачуються переважно за рахунок субсидіювання з Державного бюджету Пенсійного фонду. Тому це є державні виплати, а не пенсійні в їх класичному розумінні».

Водночас Ніна Южаніна наголосила, що у 2016 році надходження податку на доходи фізичних осіб зросли порівняно з попереднім роком на 48%.

«Це дуже позитивний сигнал, таке збільшення надходжень стало можливе завдяки зменшення тиску на фонд заробітної плати - зміни ставки єдиного соціального внеску із 40% до 22%. Тобто ми для себе розуміємо, що зниження податкового навантаження на фонд заробітної плати – це запорука відбілювання заробітних плат», - сказала Ніна Южаніна.

Нагадаємо, що 2014 року дефіцит Пенсійного фонду становив 80 млрд грн. Відтак, було прийнято рішення оподаткувати пенсії Потім ухвалили рішення знизити ставку єдиного соціального внеску з 38% до 22%. Внаслідок останнього дефіцит Пенсійного фонду сягнув 145 млрд грн. Тобто, розрахунок на те, що зменшення ставки ЄСВ призведе до легалізації зарплат провалився.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ