Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Передача американської зброї Україні стане ударом для бойовиків Путіна - Newsweek

На передовій війни проти Росії і її маріонеток в Донбасіукраїнські солдати часто використовували символи Америки, щоб залякати чи роздратувати ворога. Часом вони робили це дуже творчо і через електронні засоби.

Українські солдати піднімали прапори США над траншеями і фортифікаціями, щоб змусити, приміром, ворожого снайпера викрити себе. Часом вони намагалися роздратувати російських бойовиків, ведучи радіо-переговори по незахищеній лінії англійською мовою, вдаючи з себе американських морських піхотинців.

Про це на сторінках Newsweek пише журналіст Нолан Петерсон, нагадуючи, як у 2015 році в селі Кримське неподалік Луганська українські військові перейменували одну з вулиць з радянською назвою на честь Джона Маккейна. Коли канадський журналіст і кінорежисер Крістіан Борис спитав їх, чи не збираються вони назвати якусь вулицю іменем президента Барака Обами, солдати відповіли: "Лише коли він пришле нам зброю".

З початку війни в Донбасі в квітні 2014 року російська пропаганда постійно вигадувала байки про участь армії США у війні. Як наслідок, українські солдати тепер знають, що збільшення американської військової підтримки для України може бути потенційною психологічною зброєю проти ворога. Воно підніме моральний дух українських солдатів, які досі захищають свою країну від російських військ і їхніх маріонеток.

"Підтримка США дасть українцям зрозуміти, що хтось сильний на нашому боці", - сказав командир проукраїнського грузинського загону в Донбасі Мамука Мамулашвілі.

Після трьох років війни українські солдати можуть наршеті отримати від США те, чого хотіли найбільше - зброю. Петерсон нагадує про повідомлення у американських ЗМІ про пропозицію Держдепартаменту і Пентагону схвалити передачу летальної зброї Україні.

"Підтримка з боку США нашої боротьби за незалежність безумовно підніме бойових дух наших солдатів. А поставки передової зброї, такої як Javelin, лише пришвидшить нашу перемогу", - сказав український снайпер Олександр Починок.

Президент Дональд Трамп поки не відступив від позиції свого попередника, який відмовлявся озброювати українців. Тож якщо поставки летальної зброї будуть схвалені, вони пошлють сигнал про велику зміну в політиці США, а також можуть погіршити американо-російські відносини, які вже опустилися до рівня часів Холодної війни.

Українські військові і зовнішні експерти погоджуються, що справжя цінність поставок американської зброї виходить за межі поля бою в Донбасі.

"Насправді, зброя сама по собі не матиме вирішального впливу на напрямок бойових операцій. На мою думку, її поставки будуть мати здебільшого психологічне значення як для української армії, так і для терористів. Вони продемонструють серйозність того, як США підтримують свого стратегічного партнера Україну", - сказав лейтенант української армії Андрій Міхейченко.

У свою чергу, грузинський командир Мамулашвілі впевнений, що отримання систем Javelin буде мати серйозні наслідки.

"Передача Javelin важлива не лише для моралі, це зброя, яка нам найбільше потрібна. На лінії фронту дуже багато російської техніки. Тому нам потрібна така зброя", - сказав він, додавши, що якщо американські ракетні системи з'являться в руках українських сил, "хід війни зміниться на наступний день".

Автор зауважує, що дві так звані проросійські "республіки" на Сході України - найбільш мілітаризовані точки на планеті. Згідно з даними української розвідки, російські сили в Донбасі мають 675 танків, з яких 478 - в бойовій готовності. Також у проросійських сил 1300 бронетранспортерів, 81 артилерійська установка, 95 різних ракетних систем і 4075 систем протиповітряної оборони. В Донбасі перебувають 34 тисячі бойовиків-найманців і 3 тисячі російських солдатів, які командують силами і контролюють позиції. На додачу, біля українського кордону базуються 100 тисяч російських солдатів, що посилює страх перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну. В цей же час, українські сили в зоні АТО налічують близьк 65 тисяч солдатів. Всього війна охопила близько 5% української території.

Враховуючи все це, на думку директора The Heritage Foundation's Allison Center for Foreign Policy Studies Люка Коффі, передача американської зброї не змінить перевагу на користь України.

"Поставка зброї на зразок систем Javelin буде символічним сигналом про підтримку України з боку США. Однак, американські законодавці повинні розуміти, що ця зброя - не срібна куля, яка в мить вирішить проблему України. Її передача повинна бути частиною більш широкої стратегії з протидії російським амбіціям", - сказав Коффі.

Раніше американське видання The Wall Street Journal повідомило про те, що Державний департамент і Міністерство оборони США розробили план поставок оборонних озброєнь Україні і домагаються його схвалення Білим домом. Як повідомляє видання, офіційні особи вважають, що постачання зброї Україні дозволять запобігти агресивним діям Кремля на сході країни.

Як писав у своїй статті для DT.UA Юрій Бутусов, країни Заходу не виробили чіткої доктрини надання військової допомоги Україні, внаслідок чого постачання Києву озброєнь стало предметом ситуативних рішень.

За його словами, західна дипломатія наполягає на необхідності припинити конфлікт в Донбасі та знизити ескалацію бойових дій, проте політики країн Заходу не пояснили своїм військовим, як саме можна домогтися виконання цих цілей.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ