Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Переговори про Єдину Помісну Церкву припинені, але це не означає, що назавжди – Патріарх Філарет

Наприкінці правління Віктора Ющенка ми почали підготовку до діалогу з УПЦ Московського патріархату. Ця підготовка йшла успішно. Але коли до влади прийшов Віктор Янукович, а Патріархом обрали митрополита Кирила, то ситуація змінилася, тому що Кирил поставив метою ліквідувати самостійність і незалежність УПЦ і безпосередньо підпорядкувати Українську церкву Московському синоду. Тому переговори з Київським патріархатом були їм на заваді і Кирил сприяв тому, щоби вони припинилися. А митрополит Володимир втрачав здоров’я, тому не міг активно протистояти. Про це в інтерв’ю УНІАН Глава Української православної церкви Київського патріархату Святійший Патріарх Філарет.

Водночас, на думку Філарета, це не означає, що переговори припинилися назавжди. В самому Московському патріархаті весь єпископат і духовенство розділилося на дві частини: одна різко промосковська, яку представляє митрополит Агафангел, а друга, як її називають – “автокефалістська”, яка хоче зберегти статус самостійної і незалежної Церкви. І друга частина значно переважає промосковську. Тож якщо вона існує і до того ж є велика – це запорука того, що переговори відновляться, причому у напрямку побудови єдиної Помісної церкви.

Що стосується Автокефальної Церкви, то вона аморфна і маловпливова в суспільстві. За соціологічними опитуваннями, до неї належить біля 1,5% населення, майже всі її парафії зосереджені в Галичині. Їй штучно надавали важливий загальнодержавний статус, бо в дійсності вона слабенька і маленька. Там всього 500-600 справді діючих парафій. Єпископи є, а парафій у них, за виключенням Галичини, нема. А крім того, є кілька архієреїв, які не хочуть об’єднання  з Київським патріархатом..

«Вони раді б об’єднатися з Московським Бо залежні від Москви.Ми вже тричі підходили з ними до питання об’єднання. І кожного разу спотикалися об один і той самий камінь – об Патріарха Філарета. Вони хочуть, щоби я залишив посаду Патріарха і щоби Собор обирав нового, іншого», – каже Філарет.

Водночас він говорить, що не проти залишити Патріарший престол, якщо буде створена Українська помісна церква, але за умови об’єднання Київського патріархату, Московського і Автокефальної Церкви в одну Церкву. І не тільки об’єднання, а й визнання Української помісної церкви, в тому числі і Москвою.

«І тоді, якщо я не буду вже потрібний, то готовий залишити посаду. Бо місія моя буде виконана – єдина Українська церква буде. А поки ми йдемо до цього, то я не маю права йти і не піду з цієї посади, поки буду живий. Тому що треба працювати на утворення єдиної Помісної православної церкви», – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ