Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Переселенки з Криму започаткували курси з традиційного гаптування золотом

Вперше в Україні: жінки-киримли – переселенки з Криму започаткували курси з традиційного гаптування золотом. Про це Гал-інфо повідомили в Львівському клубі жінок-киримли.

У рамках проекту Кримського Інституту громадянського суспільства «Львівський клуб жінок-киримли» завершились двомісячні інтенсивні курси з навчання традиційному кримському гаптуванню золотом – mıqlama. 15 учасниць клубу збиралися шість разів на тиждень з 5 червня по 5 серпня та працювали по сім годин на день.

«В травні цього року у рамках проекту ми провели перші збори Клубу, де анонсували курси з навчання. Інформація викликала жваву зацікавленість – багато жінок потерпають від безробіття та шукають можливості для заробітку в якості самозайнятих осіб. Учасниці зібрання розповіли новину нашим землячкам. У підсумку бажаючих було більше, ніж ми могли прийняти на навчання. Планувалося набрати групу в 15 осіб – більше просто неефективно. Тому при відборі ми опиралися на професійні спрямування учасниць, їх бажання працювати з вишивкою та заробляти гроші на продажу готових робіт», – розповіла керівник проекту «Львівський клуб жінок-киримли» Емель Аметова.

Навчання проводила інструктор – майстриня традиційного кримського гаптування, дизайнер Вєнєра Курмаєва, яка спеціально приїхала з Криму. За два місяці кримські пані не тільки опанували основні прийоми вишивання, основи складання візерунків, підбір кольорової гами тощо, але й досягли певної майстерності та вже склали своєрідні іспити – представили перші роботи.

«Ми маємо потребу у продовженні навчання. Є велике бажання з боку учасниць, вони зацікавлені в підвищенні майстерності. Кримська вишивка має багато видів. На наступному етапі ми би хотіли засвоїти унікальну двосторонню вишивку, це дуже красива, проте складна техніка. Плануємо окремий проект, для якого шукаємо фінансування», – додала керівник клубу.

Також Емель Аметова вважає, що важливим кроком для випускниць курсів стане участь у тренінгу «Як стати фрілансером: від бізнес-ідеї до коворкінгу». Захід відбудеться у Львові 14-15 вересня. Організатором виступає партнерська організація «East European Cooperation» (Литовська Республіка). Початку навчання передуватиме виставка робіт учасниць курсів.

У Львівському клубі жінок-киримли високо оцінюють досягнуті результати. «В якості початкового курсу ми обрали більш простий для засвоєння вид гаптування – mıqlama. Двомісячних інтенсивних занять достатньо для сталого оволодіння технікою вишивки, вивчення і розуміння національних візерунків та орнаментів, які часто-густо мають сакральне значення», – зазначила в.о. Голови Ради Кримського Інституту громадянського суспільства Ґульнара Аблятіфова.

Курси стали першим подібним проектом для жінок-переселенок із Криму та мають важливе значення з точки зору збереження національних традицій і культури народу киримли. «Ми стали більше спілкуватися, обговорювати спільні проблеми. На наших зустрічах спілкуємося рідною мовою, що для нас важливо. Метою створення Клубу й було формування активної спільноти жінок-киримли. Ми задоволені – наша ідея успішно втілюється в життя. Разом із тим ми зберігаємо та розвиваємо національну культуру, що дуже важливо для киримли, які вимушені були покинути рідну землю та інтегруватися в нове середовище», – резюмувала голова Львівського клубу жінок-киримли Емель Аметова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ