Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Переселенцям та учасникам АТО виділять 800 тис. грн на організацію власної справи

Клуб Ділових Людей, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», розпочав другу хвилю програми підтримки малого бізнесу та самозайнятості «Новий відлік». Окрім переселенців, організатори цього разу запрошують до участі демобілізованих учасників АТО або членів їхніх родин. Важлива умова для всіх учасників – бажання відкрити власну справу, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«У першій хвилі проекту було 60 учасників, з них 55 завершили проект. З 55 всі успішно захистили свої бізнес-плани, і всі вони на сьогодні успішно працюють. А з тих 55 бізнес-планів було відібрано 15, між якими було розподілено грантовий фонд – 1 млн. грн. Таким чином, кожен з них отримав близько 100 тис. грн. на закупівлю обладнання. Сьогодні вже можна подивитися на їхні успішні бізнеси. Також з учасників першої хвилі було відібрано 3 проекти виробничі, які були допрацьовані інжиніринговим відділом нашого Клубу, і вони відібрані до спільного інвестування коштами учасників Клубу. Перший проект – з вирощування зелені – вже запущено. Туди було доінвестовано 1,9 млн. грн. Проект стартував у Солонці, що під Львовом. А також ще 2 проекти по деревообробці стартують цього і наступного місяця. В цій хвилі також ми будемо відбирати такі проекти та доінвестовувати у розмірі до півмільйона доларів кожен.

«Новий відлік» складається з 2 частин. Вже стартував відбір. Він буде тривати до 6 квітня. Ми очікуємо в нашому офісі Клубу на вул. Зеленій, 109 тих учасників, які готові подати свої заявки. Це 2 категорії людей: внутрішньо переміщені особи та учасники війни або їхні дружини чи чоловіки. Далі відбуватиметься відбір 60 осіб, які візьмуть участь в самому проекті.

Наступний етап – сам бізнес-курс, який буде проходити протягом 6 тижнів. Учасників розподілять на 3 групи, кожна група проходитиме 12 днів інтенсивного бізнес-курсу. Це для того, щоб допомогти сформувати правильну стратегію маркетингу бізнесу, розпрацювати бізнес-плани. Таким чином, 2 місяці піде на навчальну частину, чим займається Міжнародний фонд «Відродження».

Після бізнес-курсу буде конкурс бізнес-планів. Кожен із 60 учасників захищатиме свій проект, і комісія з представників громадськості та міжнародного фонду відбере 15 проектів, для яких буде виділено 800 тис. грн. на закупівлю обладнання для їхнього бізнесу. Після цього етапу кожен учасник переходить під приватний супровід до бізнес-експертів та протягом 4 місяців не тільки пише бізнес-план, а й реалізовує його в життя. І вже наприкінці року, в грудні, ми очікуємо, що всі бізнес-проекти працюватимуть і створять нові робочі місця», - розповідає голова Клубу Ділових Людей Микола Савуляк.

50 учасників, 6 тижнів інтенсивного бізнес-навчання, конкурс бізнес-планів та 800 000 грн., які розділять серед 15 найкращих бізнес-ідей – такі плани другого «Нового відліку», який стартував 14 березня у Клубі Ділових Людей. Прийом заявок триватиме до 6 квітня.

«Щодо першої хвилі, то в нас були певні побоювання. Адже група була непроста. Тому, коли сьогодні говорять про такі результати, це приємно чути.

В центрі міста я зайшла на каву в невеличку кав’ярню біля кінотеатру «Коперник». Виявилося, що це був проект, який реалізовано завдяки цій програмі. Це настільки приємно, коли ти так несподівано зустрічаєшся із цим проектом, втіленим у життя. Можливо, це невеличкий бізнес, але таких бізнесів на сьогодні з’явилося 15. Це і виробничі, і сфера послуг. Це реальні бізнеси, реальні люди, реальні долі.

Йдеться не лише про цих 15 людей, а й про наступних, що прийдуть до цієї програми. Вони можуть на сьогодні отримати підтримку. Коли середовище підтримує твою ідею і допомагає її реалізувати – це дуже важливо. Сподіваюся, що результати від цієї групи будуть не менш приємними, а ми з вами отримаємо нових бізнесменів на території міста, нові ділові контакти», - зазначає в.о. начальника управління економіки Львівської міської ради Вікторія Довжик.

«Ми все ще перебуваємо в складних умовах, і є люди, які в об’єктивно нерівних умовах перебувають з нами. Це люди, які втратили житло, які втратили свій бізнес, люди, які захищають нашу Україну. Це – учасники війни та їхні родини. Вони втратили більше, аніж будь-хто з нас, хто живе в тилу. Ми вирішили, що треба вирівняти умови, дати цим людям шанс почати інший етап життя. «Новий відлік» - конкурс на запровадження свого бізнесу. Фактично, ми пропонуємо людям взяти гроші на початок свого бізнесу. Цей конкурс оголошений для внутрішньо переміщених осіб, учасників війни та членів сімей учасників війни. Це спосіб знайти себе в цьому мирному світі. Для тих, хто вже демобілізувався, це спосіб мати другий старт у мирному житті.

Насправді, найважче – це змінити свідомість, відкритись до чужого та взяти відповідальність на себе. Важливо усвідомити, що держава не може створювати робочі місця, що деколи я собі маю сам створити робоче місце, взяти відповідальність за себе та свою родину. Тому ми цим проектом показуємо, що люди можуть брати на себе відповідальність за себе, свої родини, допомагати при цьому громаді.

Судячи з першої хвилі, проект дуже успішний, оскільки люди, які пройшли навчальну програму, однак не отримали грантів, все одно розпочали власний бізнес. Це свідчить про те, що нам вдається змінювати свідомість.

Ми розраховуємо, що цей новий бізнес буде орієнтований не лише на сферу послуг, але і безпосередньо на виробництво. І так само ми розраховуємо на те, що люди зможуть залучати членів громади до ведення цього бізнесу», - пояснює керівник Західноукраїнського представництва Міжнародного Фонду «Відродження» Оксана Дащаківська.

Деталі другої хвилі «Нового відліку» за посиланням: http://goo.gl/s8pqjI.

Заявку на участь можна подати тут: https://goo.gl/i402sW.

Довідка

У травні 2015 року Клуб Ділових Людей та фонд «Відродження» ініціювали бізнес-інкубатор для переселенців «Новий відлік». Восени 2015 року 15 переможців отримали до 80 000 грн. кожен на закупівлю обладнання та основних фондів для власної бізнес-ідеї. У межах другої хвилі, окрім переселенців, організатори запрошують до участі демобілізованих учасників АТО або членів їхніх родин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ