Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Перевізники Львівщини перевірили пенсіонерів на стресостійкість

На Львівщині ситуація із пільговими перевезеннями пасажирів залишається патовою. Про це сьогодні, 9 лютого, в коментарі Гал-інфо розповів голова Львівської обласної асоціації перевізників Іван Велійка.
Фото: Роман Балук, zik.ua.

За його словами, учора, 8 лютого, частина перевізників зробила попереджувальний крок в частині обмеження перевезення пільгових категорій населення.

Він пояснив, що 29 січня відбулася конференція перевізників, де було ухвалено рішення, в якому режимі вони працюватимуть. Відтак, 8 лютого перевізники мали почати чинити відповідно до цього рішення, а саме перевозити безплатно тільки учасників бойових дій та членів сімей загиблих бійців АТО. Тобто, з пенсіонерів, які раніше також мали право на безплатний проїзд,  мали почати брати плату за проїзд.

«Однак недавно стало відомо про поданий на розгляд ВРУ законопроект про внесення змін до Держбюджету в частині компенсації перевізникам вартості перевезення пільгових категорій населення, у тому числі пенсіонерів, але не факт, що ці зміни будуть підтримані. Органи місцевого самоврядування, на плечі яких держава переклала компенсацію за пільгові перевезення, запевняють, що у них не вистачить ресурсів. Треба всім спільно шукати вихід, адже рано чи пізно це все ж перекладуть на місцеві органи влади», - сказав він.

За його словами, сьогодні перевізники вирішили не вдаватися до стресових дій, а дочекатися результатів розгляду згаданого законопроекту про зміни до Держбюджету.

Іван Велійка також додав, що виходом із цієї ситуації може стати монетизація пільг - скерування адресної грошової допомоги пільговикам.

«Людина повинна отримати адресну допомогу на певну кількість поїздок і, відповідно, вона могла на це розраховувати, а всі додаткові поїздки проводити за власний рахунок. Таку думку підтримує і заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк, а також із цим погоджуються у Львівській ОДА», - сказав Іван Велійка.

Він нагадав, що у Львові на компенсацію пільгових перевезень виділили 10 млн грн, але це лише частина коштів, яка не покриває витрати підприємств-перевізників.

«Забравши статтю з Державного бюджету, на рівні держави фактично викреслили поняття пільгових перевезень пасажирів», - додав Іван Велійка.

Як пояснив Іван Велійка, за день у Львові перевозять орієнтовно 90 тис. пільговиків, а за місяць -  2,68 млн. На Львівщині в цілому ця цифра є суттєво більшою.

Він наголосив, що згідно з інформацією Мінфіну, більше як одна третини населення користується пільгами щодо перевезення громадським транспортом, а це близько 14 млн громадян.

Додамо, що днями у Львівській області водії маршруток почали масово вимагати від пенсіонерів плату за проїзд. Це викликало хвилю обурення, яка докотилася і до Львівської ОДА, де відбулася нарада із перевізниками.    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ