Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Перейменування топонімів на Одещині законне – суд

10 листопада Одеський окружний адміністративний суд розглянув справу за адміністративним позовом народного депутата України М.Скорика до Одеської обласної державної адміністрації

Позивач просив визнати протиправним і скасувати розпорядження виконуючого обов’язки голови Одеської обласної державної адміністрації про перейменування об'єктів топоніміки у населених пунктах Одеської області №298/А-2016 від 19.05.2016 року в частині перейменування вулиць в місті Одеса, а також визнати протиправним та скасувати розпорядження голови Одеської ОДА від 21 травня 2016 року №303/а-2016 “Про перейменування об'єктів топоніміки у населених пунктах Одеської області”.  

До розгляду справи в якості третьої особи на стороні відповідача було залучено Український інститут національної пам'яті.

На думку позивача перейменування відбулося без врахування його думки, як члена Одеської міської громади, без урахування історичних, етнічних та мовних особливостей міста Одеси, моральних, культурних інтересів. Крім того, частина назв вулиць та інших об’єктів топоніміки на думку позивача не відносилися до пропаганди комунізму, а тому не підлягали перейменуванню.

В процесі розгляду справи суд встановив, що позивач брав участь у даній справі саме у статусі народного депутата України, проте як народний депутат України він не є членом територіальної громади міста Одеси.

Суд також встановив, що народний депутат України М. Скорик не є особою, до якої застосовано оскаржуване розпорядження голови ОДА, а тому його права та інтереси зазначеним розпорядженням не порушені. Відтак він є неналежним позивачем у справі.

За результатом розгляду справи №815/2561/16 Одеський окружний адміністративний суд прийняв постанову, якою відмовив позивачу у задоволенні його вимог про визнання та скасування розпоряджень.

“У задоволенні адміністративного позову народного депутата України Скорика Миколи Леонідовича до Одеської обласної державної адміністрації, за участю третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Одеської обласної організації Всеукраїнського об'єднання “”Свобода”, громадської організації “Родина Героїв Небесної Сотні”, Бурлаченко Світлани Степанівни, Копач Наталії Дмитрівни, Сімашка Олега Володимировича, Стерненко Сергія В'ячеславовича, Українського інституту національної пам'яті, Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень Національної академії наук України, Одеської міської ради, за участю третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Одеської обласної ради, Северина Миколи Олександровича, Пащенко Сергія Павловича про визнання протиправними та скасування розпорядження відмовити”, - йдеться в тексті постанови суду.

Український інститут національної пам’яті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ