Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Петро Порошенко вчергове перекрутив дані про мову вояків АТО

Петро Порошенко вчергове перекрутив дані про мову вояків АТО. Про це на своїй Facebook сторінці повідомив громадський активіст Сергій Оснач.

"Щойно, виступаючи в Польщі, президент Петро Порошенко знову сказав, що в АТО воюють 63% російськомовних", - написав Сергій.

«Радянський Союз – не в документі і не в Біловезькій пущі, він в головах, і в цьому сенсі Радянський Союз ще досі не похований і, вибачте, за відвертість, але Україна зараз воює, щоб поховати Радянський Союз в головах у декого, бо іншого приводу для війни просто не існує. Ми ні на кого не нападали, ми нікого не ображали, ми ні в кого нічого не забирали, ми нікому не створювали жодних проблем, в тому числі й для російськомовних, бо 63% українців, які зі зброєю в руках сьогодні захищають Україну від російської агресії, є російськомовними. Їх не треба захищати, вони захищають Україну, вони воюють проти бажання декого Радянський Союз відродити, на їх думку, цих декого, Радянський Союз ще не вмирав, і якщо йому зробити «штучне дихання», що зараз і робиться… Вони хочуть його оживити», - вважає Порошенко.

Насправді, згідно з ґрунтовним дослідженням Центру Разумкова (вибірка 10 тисяч, похибка 1%), "українською та переважно українською вдома розмовляють 60% учасників АТО та 46% не причетних до АТО, російською – відповідно, 14% та 27%, обома мовами – по 25%".

А ставлення до української мови як до рідної й поготів домінує серед причетних до АТО. "Українська мова є рідною для 73% учасників АТО, їх рідних і близьких. Російська – для 6%, обидві мови – для 19%. Серед непричетних до АТО українську мову вважають рідною 55%, російську – 19%, обидві мови – 23%".

Також експерти Центру Разумкова зазначають, що "чинник використання української мови поєднується з вищим рівнем загальнонаціональної ідентичності, патріотизму, підтримки її незалежності та готовності до захисту своєї країни, необхідністю пишатися її досягненнями та оцінкою таких досягнень, ціннісного ставлення до державних символів. Україномовні респонденти більшою мірою є прихильниками демократії, їх більшість поділяє цілі та цінності Майдану".

http://razumkov.org.ua/upload/Identi-2016.pdf

"Дуже раджу прочитати це дослідження президенту, а також усім і кожному. Досить вводити в оману суспільство. Адже байка про "російськомовну більшість в АТО" надзвичайно шкодить об'єднанню України, ображає україномовну більшість, формує в декого зневажливе ставлення до української мови та ідентичности", - зокрема зазначив Сергій.

Нагадаємо, що Петро Порошенко не вперше наводить ці фейкові дані. Виступаючи на відкритті 13-ої щорічної зустрічі “Ялтинської европейської стратегії” (YES) й говорячи про українських вояків АТО, заявив: “Дехто з них розмовляє російською. Я дам вам цифри – більшість з них розмовляє російською”.

"Так складається, що Порошенко і К. намагаються свої світоглядні, в тому числі мовні, цінності зробити загальнонаціональними. Тому російськомовний український патріотизм штучно підноситься владою ледь не як ідеал для сучасної України, в тому числі шляхом фальсифікації соціологічних результатів", - прокоментував заяви Петра Порошенка Микола Томенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ