Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Під час минулих новорічних свят через необережне використання піротехніки було травмовано 5 осіб, - МВС

На жаль, приємну атмосферу новорічних свят щорічно затьмарюють повідомлення про надзвичайні події, які виникають через необережне та безпечне поводження з піротехнічними виробами. Нерідко, аби зекономити, люди купують ці «атрибути свята» з рук, особливо не переймаючись якістю продукції. Та, як свідчить статистика попередніх років, під час святкування збільшується кількість випадків реалізації піротехнічної продукції у невстановлених місцях, без відповідних сертифікаційних документів, що нерідко приводить до трагедії. Про це повідомила прес-служба МЗС.

 

Не в останню чергу завдяки роз‘яснювальній, профілактичні роботі під час минулорічних новорічних свят надзвичайних подій сталося менше – допущено 5 таких випадків, унаслідок чого травмовано одну людину у Харківській області та чотири у Автономній Республіці Крим (під час святкування Нового 2008 року допущено 13 надзвичайних подій, унаслідок яких 1 особа загинула (Одеська область) та 12 осіб зазнали травм різних ступенів тяжкості (6 - у Автономній Республіці Крим, 4 - Одеській області, по одній - у м. Києві та Харківській області), під час новорічних свят 2006-2007 року було допущено 13 надзвичайних подій, унаслідок яких 3 особи загинуло та 10 осіб зазнали травм різних ступенів тяжкості).

Так, 27.12.2008 отримав серйозні травми 26-річний житель Зміївського району на Одещині, в якого під час святкування в руках вибухнула петарда. А в переддень Нового року, 31.12.2008 , під час виготовлення саморобної петарди стався вибух, від якого постраждав 27-річний житель Сакського району АР Крим, у нього травмовано кисть руки.

Інший кримчанин, житель Феодосії, через особисту необачність отримав опіки обличчя та рук знову через ту ж петарду. А от жителька Сєвєродонецька, яка перебувала в Криму на відпочинку, постраждала через чужу безпечність – перебуваючи в санаторії, вона вийшла на вулицю подивитися на салюти, де невідомо звідки їй влучив в ногу піротехнічний виріб, спричинивши поранення.

Аби попередити подібні нещастя, міліцією разом з іншими правоохоронними та контролюючими органами напередодні та під час Новорічних і Різдвяних свят перевіряються ринки, магазини, місця виготовлення, зберігання та можливої реалізації населенню піротехнічної продукції, а також місця масового відпочинку громадян. Основна увага працівників міліції спрямовується на припинення фактів реалізації населенню несертифікованої піротехнічної продукції, вилучення піротехнічних виробів під час їх продажу в невстановлених місцях, без відповідних документів, а також на встановлення осіб, як займаються саморобним виготовленням та збутом піротехніки.

Міністерство внутрішніх справ України з метою недопущення надзвичайних подій з використанням піротехнічних виробів під час святкування новорічних та різдвяних свят звертається до громадян з проханням купувати піротехнічні вироби тільки в спеціалізованих магазинах, що мають відповідні ліцензії, сертифікати та інструкції на продукцію, яку вони реалізують. Перед використанням будь-яких піротехнічних виробів слід уважно вивчати інструкцію з її використання та суворо дотримуватися.

Так, побутові піротехнічні вироби, що надходять у продаж, мають бути з паспортом (формуляром, інструкцією із застосування), який засвідчує відповідність побутового піротехнічного виробу вимогам нормативної документації, а також із супровідними документами, передбаченими законодавством України.

Продаж побутових піротехнічних виробів здійснюється за наявності інструкції із застосування (експлуатації), розташованої на споживчому пакуванні. Якщо текст інструкції не вміщується на споживчому пакуванні, то аркуш з текстом інструкції має додаватися до кожного побутового піротехнічного засобу або до кожної упаковки, якщо засоби продаються споживачу упаковками. Зазначена інформація має бути викладена українською мовою. Дозволено її додатково викладати іншими мовами. Текст має бути чітким і добре помітним. Попереджувальні написи мають бути виділені жирним шрифтом.

Побутові піротехнічні вироби при ввезені на територію України для реалізації в торговельній мережі населенню підлягають обов'язковій сертифікації на відповідність вимогам безпеки згідно з ДСТУ 4105-2002 та наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.2005 "Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні".

Попереджаємо, що використання не сертифікованої піротехнічної продукції приводить до нещасних випадків.

Крім того, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення обігу піротехнічних виробів юридичні та фізичні особи несуть відповідальність за кількома статтями:

1.  Ст. 159. Порушення правил торгівлі на ринках. Відповідно до пункту 47 Правил торгівлі на ринках на ринку забороняється продавати вироби піротехнічні побутові та вибухові засоби, за винятком спеціалізованих магазинів.

2.               Ст.160. Торгівля з рук у невстановлених місцях. Відповідно до підпункту 7.1 Тимчасових правил обігу в Україні побутових піротехнічних виробів продаж побутових піротехнічних виробів здійснюється через спеціалізовані підприємства торгівлі та спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом непродовольчих товарів.

3.               Ст.164. Порушення порядку заняття господарською діяльністю. Здійснення діяльності без державної реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності, що містить ознаки підприємницької, або здійснення без одержання ліцензії видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону.

4. Ст. 195-6. Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення торгівлі та використання піротехнічних засобів.

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 159 КУпАП, розглядають адміністративні комісії або виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад. Справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 160, 164, 195-6 КУпАП розглядають районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ