Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Підготували новий законопроект про свята

Український інститут національної пам'яті підготував нову редакцію законопроекту про свята. Його внесуть на розгляд Верховній Раді згідно процедури.

Протягом місяця до Інституту надійшло 672 звернення від громадян України, громадських об'єднань, партійних та профспілкових організацій, державних установ.

Документ доповнено новою категорією "Міжнародні дні". 8 березня – День боротьби за права жінок буде святковим, але не вихідним. 1 травня – День праці буде вихідним.

Українці не підтримали намір запровадити Шевченківський день (9 березня) і День сім'ї (друга п'ятниця вересня). У календарі їх не буде.

Інститут включив до проекту традиційне свято Дня Святої Трійці. Понеділок день після Великодня та Трійці залишається вихідним.

Як традиційне свято до проекту вноситься Різдво Христове за григоріанським календарем, що відзначається 25 грудня (не є вихідним днем).

Неробочий святковий день пропонується не переносити на понеділок, якщо він припадає на вихідний. Окрім Різдва за юліанським календарем, 7 січня.

День Державного Прапора України відзначатиметься 4 вересня. Цього дня підняли синьо-жовтий прапор над будівлею Верховної Ради України у 1991 році.

Законопроектом упорядковує скорботні дні. День пам'яті жертв політичних репресій пропонують перенести з третьої неділі травня на першу неділю листопада. У пам'ять про жертв розстрілу 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох. За вироками позасудових органів тоді загинули понад 100 діячів української культури, науки, військових, священнослужителів. Вони були ув'язнені у Соловецькому концтаборі.

Пропозиції обговорювали у фаховому експертному середовищі. За участі експертів Реанімаційного пакету реформ та інших громадських організацій.

Також Кабінет міністрів перенесе дату святкування Дня космонавтики з 12 квітня на 19 листопада. Днем української космонавтики буде дата початку польоту в космос Леоніда Каденюка.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ