Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Підписанти ТТП відреагували на заяви Трампа про вихід США з угоди

Представники країн, які прагнуть створити транстихоокеанську зону вільної торгівлі, після заяви майбутнього президента США Дональда Трампа щодо виходу Сполучених Штатів поки що обережно коментують майбутнє цієї угоди.

В Японії, одному з найбільших можливих бенефіціарів від угоди про транстихоокеанське партнерство (ТТП), не хотіли би поспішати з висновками. Так, секретар кабінету міністрів Японії Йошіхіде Суга на прес-конференції в Токіо заявив, що поки Трамп "не вступив на посаду, уряд хотів би утриматися від коментарів щодо кожної з його заяв". Але він визнав, що TTP "не має сенсу без Сполучених Штатів", повідомляє dpa у вівторок, 22 листопада.

Прем'єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл, у свою чергу, дав зрозуміти, що його країна не бажала би відмовлятися від цієї торговельної угоди. "Ми вважаємо, як і інші 11 країн, які є учасниками TTP, що вона є важливим стратегічним зобов'язанням". За словами Тернбулла, якою мірою США братимуть участь в цій угоді, покаже час.

Водночас у В'єтнамі слова Трампа сприйняли буквально. Прем'єр-міністр країни Нгуен Суан Фук вже заявив, що договір буде заморожено. А от у Новій Зеландії, країні, де була підписана угода після років переговорів, поки що відмовляються ставити хрест на транстихоокеанській ЗВТ. За словами міністра торгівлі країни Тодда Макклоя, необхідно "почекати і подивитися, що станеться".

Раніше новообраний президент США Дональд Трамп назвав торгову угоду про тихоокеанське партнерство "катастрофою"та заявив, що США вийдуть з неї у перший же день після вступу його на посаду.

Нагадаємо, найбільшу у світі зону вільної торгівлі планували створити 12 країн Тихоокеанського партнерства, у яких мешкає близько 800 мільйонів людей та які забезпечують 40 відсотків світового ВВП. 4 лютого 2016 року в новозеландському місті Окленді документи про заснування TTП підписали Сінгапур, Бруней, Нова Зеландія, Чилі, США, Австралія, Перу, В'єтнам, Малайзія, Мексика, Канада та Японія. Тепер угода повинна бути ратифікована кожною з країн, період ратифікації розрахований на два роки.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ