Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Підтримай Підгорецький замок – підтримай свою спадщину

Благодійний фонд «Софос» розпочав збір коштів для відновлення та збереження унікального Підгорецького замку

«Найважливішим завданням є збереження та передача всіх здобутків нашої культури нащадкам. Особливо коли це унікальні витвори архітектури, такі як Підгорецький замок, який навіть у теперішньому стані є одним з найкрасивіших палаців України.

Багато років ми щорічно збиралися, щоб власними зусиллями допомогти та підтримати це дивовижне місце, але замало тільки зберігати від руйнації. Необхідно відновлювати та хоча б поступово реставрувати та повертати минулу красу палацу.

Ми маємо проект по відновленню балконної групи північно-східної сторони замку, що знаходиться у жахливому стані та частково знищена.

Наш план дій: виготовити і встановити нові балясини, парапети та водостік згідно з орігінальними кресленнями та використанням такого ж матеріалу, який використовували при будівництві, щоб зберегти первинний вигляд палацу.» - кажуть представники фонду

Що вже зроблено

  • Підписані договори про співпрацю з Львівською галереєю мистецтв ім. Б.Г. Возницького та Львівською обласною адміністрацією. Також узгоджено проект на проведення робіт. 
  • Проведений огляд, підготовлені креслення балясин, парапетів та водостоків на правому північному балконі Підгорецького замку. 
  • Отримали кошторис на ці роботи.

Детальніше із проектом можна ознайомитись на сайті фонду

Про підгорецький замок

Цей величний ренесансний палац збудований у 1635-1640р.р. коронним гетьманом Польщі Станіславом Конецпольським під керівництвом відомого архітектора з Венеції Андреа дель Аква за проектом по типу «Palazzo in Fortezzo», тобто «палац у фортеці». Напис латинською при вході «Вінець ратних трудів — перемога, перемога — тріумф, тріумф — відпочинок» відображує призначення маєтку у Підгірцях «для втіхи після тягот військових». Замок був поєднанням магнатської резиденції і оборонної фортеці.

У різні часи тут правили Конецпольські, Собеські, Жевуські та Санґушки. Його красою зачаровувалися королі та митці. Поступово він перетворився в гармонійний унікальний для цієї території ансамбль з багатоярусним парком і костелом, багатими інтер'єрами і великою колекцією картин.

Проте у часи II Світової війни та після, цей неймовірний палац піддавався руйнаціі: був розграбований, пережив пожежу та слугував санаторієм. І тільки після 1996р. замок став частиною Львівської галереї мистецтв та почав довгий шлях до відновлення.

За часів розквіту палац мав королівське вбранство. Стіни були оббиті дорогими тканинами та прикрашались портретами власників. Поряд з ними — дзеркала із позолоченими рамами та вишукані меблі. Частина тих скарбів збереглася та чекає відновлення залів, щоб знов дивувати світ своєю красою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ