Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Підтримка опозиційних партій в Україні зростає - опитування

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня, то 20% виборців, які визначилися з вибором, підтримали б Блок Петра Порошенка «Солідарність», 15% – Батьківщину, 14% – Опозиційний блок, 10% – Самопоміч, близько 6% – Радикальну партію Олега Ляшка. Такими є результати останнього опитування Соціологічної групи «Рейтинг».

Крім того, вагомі шанси потрапити до парламенту мають Свобода (5%), Громадянська позиція (4%), Українське об’єднання патріотів – УКРОП (4%) та Правий Сектор (4%), а також партії Відродження (3%) і НАШ КРАЙ (3%). Партії УКРОП, Відродження і НАШ КРАЙ суттєво додали в підтримці буквально останнього місяця за рахунок активізації кампанії на місцевих виборах і у разі продовження зростаючої динаміки можуть претендувати на представлення як у місцевих радах, так і у новому парламенті.

Лідерами антирейтингу є Опозиційний блок (36%), КПУ (35%). Крім того, майже чверть виборців не проголосують в жодному разі за БПП Солідарність, за Народний Фронт – кожен п’ятий, за Радикальну партію, Свободу, Батьківщину – кожен шостий. Водночас, так звані «нові» партії не мають високого антирейтингу, зокрема, УКРОП (6%), Відродження (6%), НАШ КРАЙ (5%), САМОПОМІЧ (3%).

Третина виборців цілком впевнені у своєму виборі і свій вибір вже не змінять, ще третина – достатньо впевнені, але допускають, зо можуть змінити свій вибір. Найбільш впевнені у своєму виборі виборці Комуністичної партії, Опозиційного блоку, Правого Сектору, УКРОПу і Свободи. Найменш впевнені– виборці Громадянської позиції, Нашого краю і Сильної України.

Крім рейтингів партій на парламентських виборах досліджувались також ймовірні резерви партій на місцевих виборах. Так, близько 30% опитаних допускають можливість проголосувати на місцевих виборах за Самопоміч, 25% - за БПП Солідарність, 23% - за Батьківщину, 15% - за Опозиційний Блок. Крім того, понад 10% допускають можливість проголосувати за Радикальну партію Олега Ляшка, Свободу, УКРОП і НАШ КРАЙ, при цьому ставлення до останніх двох сил в цілому менше негативне.

Протягом останніх двох місяців резерви БПП Солідарність і Опозиційного блоку не змінились, партій Самопоміч, Батьківщина, УКРОП – виросли, водночас Радикальної партії Олега Ляшка – зменшились.

Останні електоральні тенденції свідчать про ріст сукупної підтримки партій, які перебувають в опозиції до чинної влади. Так, якщо на останніх парламентських виборах партії коаліції підтримали майже 70% виборців, то сьогодні партії коаліції підтримують близько 45%, при цьому ядро коаліції – БПП і Народний Фронт – лише 21%, що логічно з огляду не те, що роботою Президента задоволені тільки 22% опитаних, Голови ВРУ В.Гройсмана – 14%, Прем'єр-міністра А.Яценюка – 10%. А незадоволені – 71%, 74% і 86% відповідно.

Довідка.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 3000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,8%. Терміни проведення дослідження: 3-12 жовтня 2015 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ