Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я  |  Надзвичайні події

Після отруєння на Привокзальному у Львові перевірять всі ринки

Сьогодні, 27 вересня, у міській раді Львова відбулось позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого обговорили ситуацію, що склалась внаслідок отруєння великої кількості осіб, які споживали копчену рибу, придбану в продуктовому кіоску на ринку «Привокзальний».

Комісія заслухала інформацію від керівництва Держпродспоживслужби, Львівського обласного лабораторного центру та Національної поліції, і запропонувала організувати спільні комісії із залученням громадських організацій для проведення рейдових перевірок щодо дотримання умов реалізації харчових продуктів на усіх ринках міста Львова.

«Всі постраждалі посилались на споживання риби гарячого копчення. Копчена риба була придбана на торговому прилавку в критій частині ринку, який торгував спеціями. Зі слів адміністратора ринку, реалізатором була жінка, яка розповіла, що купувала морожену рибу на фірмі, і її в домашніх умовах коптила. Вона мала 25 кг такої риби. Ми попросили, щоб вона привезла на дослідження одну рибу. Також ми попросили жінку обстежитись на наявність стафілококу. Разом з поліцією провели обстеження її квартири, місця виготовлення і гаражу, де вона коптила рибу. Були встановлені антисанітарні норми виготовлення копченої риби. Наші фахівці з фахівцями лабораторного центру відібрали рибу для дослідження.

Також розпочато дослідження роботи самої лабораторії санітарної експертизи на ринку «Привокзальний». Лабораторія зараз у стадії реорганізації, і буде підпорядкована Державному закладу ветеринарної медицини», - розповіла Галина Пилипович, головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Львівського міського управління Держпродспоживслужби Головного Управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

Також вона додала, що на фірму, де жінка купувала рибу, фахівців не допустили, але надали всі документи, висновки та свідоцтва. «Згідно з наданими документами, риба могла реалізовуватись як морожена. Але був факт недопущення, тому будемо просити поліцію, щоб допомогла, і сприяла в проведенні такої перевірки», - зазначила Галина Пилипович.

Зі слів Галини Михальчук, завідувача Львівського міського відділу ДУ «Львівській обласний лабораторний центр МОЗ України», всі постраждалі підтвердили споживання риби, придбаної на ринку, і остаточні результати дослідження, що спричинило отруєння у людей, які поживали цю рибу, матимуть до кінця тижня.

«Кожен хворий опитаний, і всі підтвердили споживання риби. Ми відібрали залишки риби для лабораторного дослідження, підприємець принесла свій взірець для дослідження. З поліцією відібрали ще 1 взірець з ринку, а також відібрано змиви з ємкості, де готувалася риба. За попередніми даними, 2 взірці риби за санітарними і екологічними показниками не відповідають нормам, в одному взірці є виявлена сальмонела. Ємкість, де готували рибу, уражена бактеріями кишкової палички. Дослідження ще триває, і до кінця тижня будемо мати остаточні результати – буде встановлено збудника», -  зазначила Галини Михальчук, завідувача Львівського міського відділу ДУ «Львівській обласний лабораторний центр МОЗ України».

 «По факту масового отруєння людей було розпочато кримінальне провадження за статтею 325 Кримінального кодексу України – порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних захворювань та масовим отруєнням. На даний час проводиться досудове розслідування. Громадянці (яка реалізовувала цей товар – авт.) було оголошено про підозру за частиною 2 цієї статті, і сьогодні в суді буде вирішуватися питання про обрання запобіжного заходу», - зазначив Олександр Савчук, заступник начальника відділу охорони публічного порядку та організаційної діяльності груп реагування управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Відтак, під час засідання комісії було запропоновано організувати спільні комісії із залученням громадських організацій для проведення рейдових перевірок щодо дотримання умов реалізації харчових продуктів на усіх ринках міста Львова; посилити контроль за дотриманням вимог щодо реалізації харчових продуктів на ринках міста; забезпечити періодичний лабораторний контроль якості продукції відповідно до вимог нормативно-технічної документації та не надавати продавцям торгові місця на ринку без попереднього проведення ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів.

Також – не допускати випадків стихійної торгівлі харчовими продуктами на територіях прилеглих до ринків, невстановлених місцях, стихійних ринках, в тому числі торгівлі грибами, необробленими продуктами тваринного походження та готовою продукцією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ